MÁTOVÝ SIRUP

svazek máty
1,5 l převařené zchladlé vody
1 kg cukru
1 citrón
Mátu opereme, otrháme lístky. Dáme pozor,aby byly jen pěkné,bez mapek. Dáme do mísy, nakrájíme citrón, přidáme vodu svařenou s cukrem a necháme 2 dny máčet. Občas promícháme. Scedíme, v hrnci přivedeme do bodu varu a hned dáme do lahví. Pokud chcete medovou konzistenci,zalijte vodou ( 1 litrem ),po scezení dejte do hrnce,přisypejte cukr a vařte do zhoustnutí. Ale je to myslím škoda,sice máte hezký ,,med", ale ztrácíte to nejlepší, co vám máta dá.
 
Výsledek obrázku pro mátový sirup recepty ze šumavské

MALINOVÝ SIRUP

Nasbíráme 1kg malin ( já sbírám na okraji lesa). Rozmačkáme a přidáme 1/2l převařené,zchladlé vody,nakrájený 1 citrón a necháme 1-2dny stát. Scedíme přes plátýnko a pořádně vymačkáme.Z tohoto množství je zhruba 1l štávy. Přisypeme 70 dkg cukru ( já někdy používám třtinový, někdy klasický) . Dáme na plotnu a zahřejeme na 80st. NESMÍ PŘIJÍT DO VARU! Slijeme do lahví a potom jenom pít a pít a.....

SIRUP BEZOVÝ S MEDUŇKOU A ZÁZVOREM

Je to sirup pro přípravu osvěžujících limonád.
Suroviny:
20 květů bezu
1 hrst meduňky ( posekáme )
10 koleček zázvoru
1,5 litru vody
75 dkg cukru
1 citrón
Bezinky sebereme za slunečného dne,necháme broučky,aby se přestěhovali jinam a dáme do mísy( já neoplachuju,abych nepřišla o pyl,ale pokud máte potřebu,tak ano). Přidáme meduňku,zázvor,nakrájený citrón a zalijeme převařenou zchladlou vodou ( 1/2 litru ). Necháme stát 24 hodin ne déle, scedíme přes plátýnko. Svaříme 1l vody s cukrem,přidáme výluh ,přivedeme pod bod varu a hned stáčíme do lahví. Pokud chcete siruphustější,přidejte cukr ( doplňte do 1 kg). Jsou toho asi 3 lahve.
 
Související obrázek

BEZOVÁ LIMONÁDA

 do 3 litrů převařené vody se dá rozpustit 300g cukru, pak se vymačká jeden citrón a druhý se tam nakrájí na kolečka, do ještě teplé tekutiny se dá lžička sušeného droždí a nakonec květy bezu (já dávám cca 6 květů). Nechá se to stát do druhého dne na sluníčku a pak se to slije do láhví a nechá vychladit v lednici.

Výsledek obrázku pro BEZOVÁ LIMONÁDA RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ

 

JITROCELOVÝ SIRUP

Do lahve vrstvíme listy jitrocele,cukr a kolečka citrónu. Postavíme na okno a necháme pustit šťávu. Scedíme,zahřejeme na 80 st.( hned odstavíme,jen aby se chytla víčka) a dáme do lahví.
Výsledek obrázku pro jitrocelový recepty ze šumavské

KOPŘIVOVÝ SIRUP

Kopřiva je naše nejlepší léčivá rostlina na pročištění krve a krvetvorbu. Má též dobrý vliv i na slinivku břišní, proto se kopřivou snižuje i obsah cukru v krvi. Je to přírodní ,,kartáč" na ledviny. Komu nechutná čaj z kopřiv, může používat tento sirup. Je v něm sice cukr, ale opět ho nevařím,takže uchováme vše, co potřebujeme.

asi 100 vršků kopřiv ( maximálně 2 patra )
3,5 l vody
1,5 kg cukru 
2 citróny

Převaříme vodu a nalijeme na kopřivy,přikrájíme citróny a necháme 24 h stát. Druhý den přecedíme přes plátno,zahřejeme,přidáme cukr a mícháme do rozpuštění. Držte pouze zhruba na 80st.. Je to sirup do vody, tak nemá konzistenci medu. Horké dáme do lahví a otočíme dnem vzhůru. Takto necháme stát do vychladnutí.

Výsledek obrázku pro kopřivový sirup recepty ze šumavské

 

CITRÓNOVÝ SIRUP

Suroviny
7 citrónů ( chem.neošetřené nebo pořádně vydrbané)
60 dkg třtinového nebo bílého cukru
550 ml vařící vody
Kůru z citrónů a cukr dáme do mísy. Zalijeme vařící vodou a mícháme do rozpuštění cukru. Pokud nechcete čekat, dejte na plotnu, zahřejte a cukr se rozpustí rychleji. Nevařte.Vymačkáme citróny,přidáme do mísy, kde promícháme. Přecedíme a dáme do uzavíratelných lahví. Můžete přidat i pomeranč.
Výsledek obrázku pro citrony

ŠVESTKOVÝ SIRUP

Z vitaminů obsahují švestky vitamin E, z minerálních látek hlavně vápník, hořčík, fosfor, draslík. Dále jsou bohaté na vlákninu, třísloviny a organické kyseliny.
Tyto plody jsou výborným lékem na revmatismus, dnu, onemocnění ledvin, jater a krevního oběhu. Pomáhají také chránit srdce a cévy, snižují hladinu cholesterolu. Velmi účinné jsou při střevních problémech a zácpě.

Suroviny:
1 kg švestek
1/2 l převařené vlažné vody
50 dkg cukru
1-2 citróny ( podle velikosti )
2 kousky celé skořice

Švestky vypeckujeme,pomačkáme,přidáme pár pecek a zalijeme vodou. Necháme 24 hodin stát. 
Scedíme přes plátno nebo sítko ( pokud nám nevadí trochu dužiny),dolijeme pokud je nutno do 1l šťávy a dáme do hrnce. Přidáme cukr,skořici a zahříváme. Přidáme citrónovou šťávu a přivedeme k bodu varu. Sebereme případnou pěnu,vyndáme skořici a hned lijeme do lahví,které zašroubujeme a postavíme na víčko do vychladnutí.

Výsledek obrázku pro ŠVESTKOVÝ SIRUP RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ

 

SIRUP Z MALIN S LISTY Z MALINÍKU

Z tohoto množství je 800-1000 ml sirupu. Záleží,kolik vody v sobě maliny mají.
1kg malin
1/2převařené vlažné vody
1 kg cukru
2 citróny
2 hrstě listů maliníku
2 skořice

Maliny i listy sbíráme nejlépe u lesa. Pokud používáte maliny zahradní,dojděte si pro listy k lesu. 
Maliny pomačkáme,zalijeme vodou,přidáme pokrájené citróny a necháme přes noc stát.
Druhý den propasírujeme přes plátno, dáme do hrnce, přisypeme cukr a zahříváme. Přidáme skořici. Mícháme do bodu varu. Sebereme případnou pěnu a stočíme do lahví. Zavíčkujeme,otočíme dnem vzhůru a necháme vychladit.

Výsledek obrázku pro SIRUP Z MALIN S LISTY Z MALINÍKU recepty ze šumavské

 

 

LEVANDULOVÝ SIRUP

1,5 kg cukru krystal
50 dkg levandulových větviček(případně květů) 
3 ks citronu 
3 ks celé skořice, 
3/4 vody
Větve opláchneme a dáme do kastrůlku s vodou, přidáme dobře omyté a pokrájené citrony a skořici. Přivedeme k bodu varu a vaříme cca 15 minut. Sundáme z plotny a necháme 24 hodin louhovat. Druhý den výluh scedíme a opět přivedeme k varu a za stálého míchání přisypáváme cukr a vaříme do požadované hustoty. Horký levandulový sirup, chcete-li med, plníme do skleniček, zavíčkujeme a již nezavařujeme.
Výsledek obrázku pro LEVANDULOVÝ SIRUP
foto ilustrační

OSTRUŽINOVÝ SIRUP

Tenhle předpis lze použít pro maliny,ostružiny,borůvky a rybíz. Kdo má obavu o trvanlivost,může místo citrónu použít kys. citrónovou. Ale i s citrónem vydrží 1/2 roku,více nevím,protože se vždy vypije.:)

Suroviny:
1 kg ostružin
1/4 l vody ( potom na doplnění do 1 litru)
2 citróny ( šťáva )
1kg cukru

Ostružiny rozmačkáme a zalijeme 1/4l převařené zchladlé vody. Necháme stát do druhého dne. Scedíme přes plátno,dolijeme vodu do 1 litru,dáme do hrnce,přidáme cukr,citrónovou šťávu a přivedeme do bodu varu. Sebereme případnou pěnu. Ihned odstavíme a nalijeme do lahví.

Výsledek obrázku pro OSTRUŽINOVÝ SIRUP recepty ze šumavské

 

SIRUP JITROCELOVÝ S MEDUŇKOU

Používá se při kašli a zánětu průdušek 3 x 1 lžička.
15 stonků meduňky
2 hrstě jitrocele
1 kg cukru
1 citrón
1,2 l vody
Z meduňky otrháme lístky,jitrocelové listy roztrháme a namočíme do vlažné převařené vody. Přikrájíme citrón. Necháme na chladném místě stát 2 dny,občas promícháme. Přecedíme pře plátno,smícháme s cukrem a držíme pod bodem varu asi 30 min. Pokud chcete konzistenci medu,musíte dé
Fotka uživatele Recepty Návody a nápady.le. Dáme do skleniček,otočíme dnem vzhůru a necháme vychladit.
 

MEDUŇKOVÝ SIRUP

40 dkg meduňkových listů ( asi 30-40 stonků)
1 kg cukru
1,5 litru vody
1 citrón

Meduňku omy\jeme a otrháme lístky. Dáme pozor,aby se nám nezatoulal nějaký tmavý,meduňka má někdy u země lístky zahnědnuté. Svaříme vodu s cukrem, necháme chvilku vychladit ( na 40-50 stupňů) a nalijeme na meduňkové listy. Přikrájíme citrón a necháme 1-2 dny stát. Občas promícháme. Listy vymačkáme,přecedíme a dáme do hrnce,kde přivedeme k varu a ihned odstavíme. Dáme do lahví a necháme vychladit.

Výsledek obrázku pro meduňka

 

JAHODOVÝ SIRUP

1kg jahod
750 ml l vody
80 dkg cukru
1 citrón ( kdo chce,tak 2 g kys.citrónové )
Jahody rozmačkáme a přidáme převařenou vlažnou vodu,nakrájené citróny a necháme 24h stát. Poté cedíme přes plátýnko a zbytek pořádně vymačkáme.Z tohoto množství je zhruba 1l štávy. Přisypeme  cukr ( kdo použije,tak i kyselinu). Dáme na plotnu a zahřejeme na 80st. NESMÍ PŘIJÍT DO VARU! Slijeme do lahví a potom jenom pít a pít a.....
Výsledek obrázku pro JAHODOVÝ SIRUP
 

JAHODOVÝ SIRUP S MÁTOU

1kg jahod
750 ml l vody
70 dkg cukru
1 citrón ( kdo chce,tak 2 g kys.citrónové )
2 hrsti máty
Jahody rozmačkáme a přidáme převařenou vlažnou vodu,nakrájené citróny, mátu a necháme 24h stát. Poté cedíme přes plátýnko a zbytek pořádně vymačkáme.Z tohoto množství je zhruba 1l štávy. Přisypeme 70 kg cukru ( + kyselinu citronovou). Dáme na plotnu a zahřejeme k bodu varu a hned stáčíme. NESMÍ PŘIJÍT DO VARU! Sirup není úplně hustý, protože poměr cukru je menší a nevaří se.