VEPŘOVÁ ŠIŠKA V KYSANÉM ZELÍ 

( Strašín )

 
Jiná úprava sekané, chuťově opravdu dobré.
Suroviny:
1 kg mletého masa
4 rohlíky
1/4 l smetany ( mléka )
2 vejce
4 stroužky česneku
1 klobása
4 sladkokyselé okurky
sůl,pepř,mletá paprika,kmín
1/2 kg kysaného zelí ( pokud máte větší pekáček,klidně více )
slanina
Rohlíky nakrájíme na kostičky,zalijeme smetanou a lehce vymačkané smícháme s masem. Přidáme vejce,koření,česnek,nakrájenou klobásku,okurky posekané nadrobno a promícháme. Podle potřeby zahustíme strouhankou. Utvoříme šišku,dáme do pekáčku,potřeme sádlem nebo olejem a pečeme asi 30 minut do růžova. Potom poklademe slaninu a obložíme zelím. Slaninu nepokrýváme. Podlijeme vývarem nebo vodou a dopečeme ( je doporučeno pod pokličkou,ale my máme raději křupavou kůrčičku,tak jsem nezakrývala). Podáváme s chlebem nebo brambory.
Dobrou chuť!
 
 
 

 

SLANINOVÉ KARBANÁTKY S KŘENOVO-HOUBOVOU OMÁČKOU A BYLINKOVÉ KNEDLÍKY ( 1931 - Kniha řádné hospodyňky )

Karbanátky s jalovcem,jemná chuť omáčky a lehké knedlíky.
Karbanátky:
1/2 kg mletého masa
2 rohlíky
1 dcl mléka
1 vajíčko
10 kuliček jalovce ( utlouct v hmoždíři nebo umlít )
5 dkg slaniny
sůl,pepř
popř. strouhanka na zahuštění
sádlo na pečení
Vše promícháme a tvoříme malé karbanátky,které opečeme na sádle.
Omáčka:
výpek z karbanátků
hrstka hub
2 lžíce křenu
polohrubá mouka
2 dcl smetany ( mléka)
1/4 l vody
Do výpeku dáme mouku a uděláme jíšku. Zalijeme smetanou,povaříme a doplníme vodou.Přidáme houby a opět vaříme do provaření jíšky. Ochutíme solí,pepřem a přidáme nastrouhaný křen. Mícháme ještě 2 minuty.
Bylinkové knedlíky:
(předpis na 12 koulí)
5 rohlíků nebo housek
2 dcl mléka
3 dkg másla
1/2 červené cibule ( nebo 1 menší )
1- 2 vejce ( stačí jedno větší, potom to chce více mouky )
10 lžic hrubé mouky
sůl
tymián,petržel a pár lístků šalvěje
Na másle osmahneme rohlíky s cibulkou a přidáme nasekané bylinky. Necháme chvilku zchladit,zalijeme mlékem,přidáme vajíčko a mouku. Osolíme. Tvoříme malé koule , které vaříme 10-12minut.( Můžete přidat i více mouky,podle vajec,těsto je mazlavé,tak doporučuji omočit ruce do vody ).
Do omáčky dáme prohřát karbanátky a podáváme s knedlíčky.
Dobrou chuť!
 
 

KAPR STARODÁVNÝ, PEČENÝ ( Strašín 1903 )

Suroviny:
1 kapr ( bez hlavy,nakrájené porce )
15 dkg másla ( podle velikosti kapra,budeme v něm kapra máčet, já měla 7 kousků )
3 stroužky česneku
sůl,pepř, kmín
polohrubá mouka smíchaná s paprikou ( na obalení )
miska vody
1 citrón
Porce kapra ponoříme přes noc do vody s citrónovou šťávou. Druhý den porce vyndáme a osušíme ubrouskem ( pozor,kapr je potom velmi křehký ). Rozpustíme máslo, do kterého přidáme sůl,pepř a utřený česnek. Jednotlivá filátka ponoříme do okořeněného másla,necháme chvilku odležet a občas obrátíme. Porce nesolte,stačí máslová marináda! Kousky obalíme v mouce,do které jsme přidali červenou papriku. Na vymazaný plech dáme kousky kapra a posypeme kmínem. Pečeme v teplé troubě asi 30 minut. Během pečení potíráme máslem ( já použila pod kapra zbytek másla s česnekem a solí.
Dobrou chuť !
 
 
 

 

BOUBÍNSKÉ KUŘE S HOUBOVÝMI NUDLEMI

Nevím,jestli tento recept pochází opravdu od Boubína,ale tuto variantu jsem dostala od Bětky ze Včelné, což je od Boubína jen skok. A stejně ho podávají i v restauraci na Stachách. Recept je nenáročný na přípravu.
Boubínské kuře
1 kuře nebo kuřecí stehna
divoké koření na posyp ( tymián,bobkový list,jalovec,nové koření,černý pepř,rozmarýn zázvor)
sádlo
sůl, voda
Kuře osolíme,posypeme kořením,přidáme sádlo a podlijeme vodou. Dáme péct.
Houbové nudle
široké nudle
čerstvé nebo sušené houby ( sušené předem namočíme )
cibule
sádlo
sůl,kmín,pepř
Houby podusíme na cibulce,osolíme,přidáme kmín a promícháme s uvařenými těstovinami.
 
 

SVĚTÁCKÉ PEKÁČKOVÉ ŘÍZKY ( Stachy )

Potřebujeme:
5 řízků
5 plátků šunky
20 dkg tvrdého sýra ( doporučují se tvarůžky )
1 cibule, 2 stroužky česneku
25 dkg žampiónů ( čerstvých hub )
1/4 l smetany
sádlo
sůl,pepř
Řízky naklepeme,osolíme a opepříme. Osmahneme na sádle. Vyjmeme a ve výpeku orestujeme cibuli a houby. Opečené řízky potřeme česnekem,dáme do pekáčku a na každou porci dáme šunku,navršíme houby a zasypeme sýrem. Zalijeme smetanou a zapečeme v troubě.
 

 

 

 

ZELNÝ NÁKYP (Hartmanice, 1946)

Vrstva brambor,zelí a mletého masa se zázvorem je pikantní kombinace tohoto jídla.
Suroviny:
1/2 kg mletého masa ( lepší je směs vepřového s hovězím )
1 kg brambor
40 dkg kysaného zelí ( i se šťávou )
1 kysaná smetana
2 lžičky mletého zázvoru
2 cibule ( nakrájet na kolečka )
2 stroužky česneku
1 lžička strouhaného křenu ( není nutné )
1 vejce
sůl,kmín,oregáno
sádlo nebo olej na vymazání formy
strouhaný sýr ( není nutné )
Maso promícháme s vejcem,zázvorem,česnekem,křenem a ochutíme solí. 
Zapékací misku nebo pekáček vytřeme sádlem a začneme dělat vrstvy.
Brambory na kolečka,osolíme,potřeme 1/2 kysanky a posypeme kmínem. poklademe kolečka cibule,maso, zelí a opět brambory. Osolíme,potřeme zbytkem kysanky,do které jsme přidali strouhaný sýr,posypeme oregánem , přikryjeme a dáme péci na 45 minut. Nepodléváme,zelí i brambory pustí šťávu.Poté pekáč odklopíme a dopečeme 15 minut.
Dobrou chuť!
 
 

Výsledek obrázku pro zelný nákyp recepty ze šumavské

VEPŘOVÉ MASO NA PIVU A BYLINKÁCH 

 
( Hutě na Přešticku, 1934 )
Podobný recept jsem našla i na Strašínsku,jen se tam používá hovězí maso a karamel. Tohle je ale také výborné. K tomu se podávají bramborové opečánky.
Suroviny:
1 kg vepřového masa
2 cibule
3 stroužky česneku
1/4 l piva
vývar ( stačí voda,je výpek z masa )
bylinky ( tymián,šalvěj, petrželka)
2 bobkové listy
lžička citrónové kůry
2lžíce hladké mouky
sůl,pepř,sádlo
Maso nakrájíme na kostky a opečeme na sádle.Odstavíme,osolíme,přidáme bylinky,bobkové listy a citrónovou kůru.
Na sádle osmahneme cibulku, přidáme utřený česnek a pepř.
Do pekáče nebo ohnivzdorné misky dáme polovinu masa, vrstvu cibule a opět maso. Podlijeme pivem a vývarem tak,aby bylo maso skoro ponořené. Přikryjeme a pečeme v troubě doměkka. Šťávu z masa zahustíme moukou nebo škrobovou moučkou,povaříme a podáváme s opečánky( viz recept výše )
Dobrou chuť!

 

RULÁDKY S MÍŠENINKOU

U tohoto receptu nebyl přesný rozpis na suroviny,pouze na míšeninku. A to ještě tak,že jsem ji musela rozpočítat na plátky. Ale nakonec je výsledek ten,že na jeden plátek masa je ve směsi po 1 lžíci od každé ingredience. Ostatní suroviny musíme dát podle potřeby. Já mám rozpočet na 6 plátků.
Rozpis:
6 řízků
sádlo
hladká mouka
250 ml kysané nebo sladké smetany
mletá paprika
sůl,pepř
Míšeninka:
6 lžic strouhaného chleba
6 lžic drobně nasekané cibulky ( použila jsem mladou jarní cibulku)
6 lžic sekaného špeku 
6 lžic jemně usekaných kyselých okurek
Z vepřového masa se naklepou řízky,prosolí a opepří. Řízky potřeme míšeninkou. Musíme ji rukou přimáčknout,aby nevypadávala. Maso zabalíme,převážeme nití,obalíme v hladké mouce,do které jsme přidali mletou papriku. Osmahneme na sádle,podlijeme vodou a ruládky dusíme doměkka. Vyndáme z pekáčku a odstraníme nitě. Omáčku zahustíme smetanou,ve které jsme rozmíchali mouku. Povaříme a vložíme ruládky na prohřátí. Podáváme s rýží,kterou sypeme nasekanou petrželkou.
( Vůně dobrot z podhůří Šumavy)
 

 

 

VEPŘOVÉ KOTLETY NA ZÁZVORU a rozmarýnové brambory

Prý to bývala oblíbená pochoutka schwarzenberských lesníků v Dlouhé Vsi u Kašperských Hor,kde se tohle vepřové servírovalo s trhanými bramborovými knedlíky a brusinkovým kompotem. (Kuchyně staré Šumavy)
Kotlety:
kotlety 
mletý zázvor,sůl,pepř
hladká mouka
cibule
vývar 
sádlo
Kotlety naklepeme ( já je vykostím a odřezky s kostí použiji na vývar),osolíme,opepříme a poprášíme zázvorem a moukou. Dáme na rozpálené sádlo s cibulkou a opečeme po obou stranách. Podlijeme vývarem a dáme do trouby péct,až změknou. Můžete nechat i na kamnech,kotlety jsou měkké hned.
Maso vyndáme, do vydušené šťávy zapracujeme jíšku,přidáme vývar ( lze i bílé víno ) a povaříme. Vrátíme maso,které ve šťávičce prohřejeme.
Rozmarýnové brambory:
brambory
sůl,kmín
česnek
rozmarýn
tuk ( máslo,sádlo,olej,.... podle chuti )
Brambory opereme,nakrájíme na kousky a promneme se solí,česnekem,rozmarýnem a tukem. Pečeme při 180 stupních.
 

 

VYPRAŽENÉ ZELÍ S FLÍČKY ( recept od Alenky z roku 1931 )

 
1 hlávka zelí
cibule
sůl
masový výpek nebo sádlo ( já použila výpek od sekané )
domácí flíčky
Flíčky:
20 dkg hrubé mouky
2 vejce
sůl
voda podle potřeby ( když jsou vajíčka větší nemusí být )
Vytvoříme těsto,rozválíme na tenkou placku. Necháme chvilku oschnout a krájíme proužky,potom flíčky. Vaříme v osolené vodě asi 6 minut.
Zelí:
Cibuli a zelí nakrájíme nahrubo. Na pánvi rozpustíme výpek nebo sádlo,přidáme cibuli a chvilku osmahneme. Přidáme zelí,osolíme a opékáme. Na talíři posypeme petrželkou. ( Vylepšuji to přidáním arašídů,ale ty mi doma zrovna vyjedli)
 

 

 

SEKANÁ PEČENĚ OD PANA NADLESNÍHO ( Nové Hutě )

1 kg mletého vepřového masa
1 vejce
1 žemle namočená v mléce
1 cibule
2 stroužky česneku 
směs divokého koření ( jalovec,tymián,černý pepř, bobkový list nebo koupená směs - mohu doporučit krámeček v Sušici u náměstí,kde vám namíchají bylinky a koření jak si přejete)
sůl
majoránka
sádlo
Vše zapracujeme řádně do masa,utvoříme šišku,dáme do pekáčku,přidáme sádlo a pečeme. Podléváme vodou nebo vývarem. Jako přílohu dáváme brambory nebo chléb.

 

 

 

ŽIHOBECKÉ KUŘE a NOVÉ BRAMBŮRKY

kuřecí stehna
kysané zelí
smetana
čerstvé oregáno
sůl,kmín
Do pekáčku naskládáme zelí,můžeme dochutit solí a posypeme oregánem. Poklademe osolené kuře,okmínujeme a to vše zalijeme smetanou. Pečeme při 190 stupních 1 hodinu. Podle potřeby podléváme vodou.
 Dobrou chuť!
 

 

HOUSKY Z NEZDIC

Suroviny:
50 dkg hladké mouky
140 ml mléka
140 ml sladké smetany
5 dkg másla
3 lžičky soli
1 lžička cukru
2 žloutky
1 droždí
vejce s mlékem na první potření
slaná teplá voda na potírání během pečení
posypka - kmín,hrubá sůl (není nutná )
Zaděláme těsto,řádně propracujeme ( musí praskat ) a necháme kynout. Po vykynutí znova propracujeme a opět necháme 1/2 hodiny kynout. Upleteme housky,potřeme ,posypeme a dáme na plech,kde je necháme vydýchat 1/4 hodiny. Pečeme v teplé troubě a během pečení potíráme teplou vodou.

 

VEPŘOVÉ NA ZÁZVORU S OREGÁNEM ( Klatovsko 1927 )

Jemná chuť masa,kterou doplňuje dobromysl.
 
Suroviny:
5 plátků vepřového masa
4 stonky oregána
4 stroužky česneku
mletý zázvor ( asi 1 plná lžička )
1 cibule
sádlo, kousek másla
sůl
hladká mouka
 
Maso naklepeme. Česnek utřeme se solí,přidáme nasekané oregáno,zázvor,kousíček másla a spojíme. 
Plátky lehce osolíme a potřeme zázvorovou směsí. Opečeme na sádle.
 Do výpeku přidáme nakrájenou cibuli,osmahneme,zaprášíme moukou a zalijeme vodou nebo vývare. Pokud nám zbude zázvorová směs,přidáme ji a povaříme. Dochutíme solí dle chuti.
Podáváme s bramborem.
Dobrou chuť!
 

 

KVASNICOVÝ CIBULOVÝ KOLÁČ

Šťavnatý koláč,který je nejlepší, když se jí horký. Předpis je pro 2 koláčové formy,okraje se snažte udělat co nejtenčí,hodně nakynou.
Suroviny na těsto:
500 dkg hladké mouky
4 dkg kvasnic
1/4 l mléka
1 lžička cukru
10 dkg másla
Náplň:
75 dkg cibule
20 dkg anglické slaniny
4 vejce
1/8 l kysané smetany
sůl
Vypracujeme těsto a necháme kynout. Cibuli nakrájíme na kolečka, slaninu na kostičky a necháme společně zesklovatět. Vykynuté těsto dáme do vymazané formy,rozprostřeme směs a necháme ještě 10 minut kynout. Vejce rozkvedláme se smetanou,ochutíme solí a nalijeme na koláč. Pečeme při 200 stupních asi 30 minut.
Dobrou chuť!

 

ZELENÝ HRÁŠEK SE SMETANOU ( 1939 )

1/2 l zeleného vyloupaného hrášku
5 dkg másla
1 lžíce práškového cukru
sekaná zelená petržel
5 lžic sladké smetany
1 lžíce hladké mouky
sůl podle chuti
Na kastrolek dáme máslo,cukr,petrželku a necháme zpěnit. přidáme hrášek, podlijeme trochou vody a dusíme. Podle potřeby doléváme vodu,ale jen maloučko,aby se hrášek nepřipálil. Když je skoro měkký,zasypeme moukou a zalijeme smetanou. necháme přejít varem a dochutíme solí.
 
 

 

ZAPEČENÝ GULÁŠ

Suroviny:
1,5 kg brambor
70 dkg masa
1 cibule
1 jablko
tymián,dobromysl ( hrubě nasekané )
máslo
2 dcl bílého vína
máslová jíška
sůl,trocha červené papriky
3 stroužky česneku
voda
Brambory,maso a jablíčko nakrájíme na kostičky.
Na másle zpěníme hrubě pokrájenou cibulku,jablíčko a bylinky.
Přidáme maso,osolíme a necháme pouze ,,zatáhnout".
Dáme na talíř. Do stejného hrnce dáme kostičky brambor (1/2),osolíme,přidáme masovou směs,do které jsme přidali utřený česnek a navrstvíme zbytek brambor. Brambory vždy lehce osolíme. Zalijeme vínem a zhruba 2 dcl vody. Přiklopíme a dáme péct do trouby. Při 200 st. pečeme asi 1 hodinu. 
Hrnec vyndáme,přidáme máslovou jíšku s troškou papriky,promícháme a vrátíme nezakrytý hrnec na 10-15 minut do trouby.
Dobrou chuť!
 

TĚSTOVINY ZAPÉKANÉ ( 1936 )

Suroviny:
50 dkg vepřové plece (umlít nebo požijte mleté maso )
50 dkg těstovin
5 mladých cibulek ( jarní )
3 snítky tymiánu
sádlo
sůl,pepř,mletá paprika
těstoviny
na zalití:
strouhaný sýr dle chuti ( asi 20 dkg)
3 vejce
2 dcl smetany
Na sádle osmahneme cibulku s masem a tymiánem. Osolíme,opepříme a zaprášíme paprikou. Těstoviny uvaříme v osolené vodě. Rozklechtáme vejce se smetanou,přisypeme polovinu strouhaného sýra.
Těstoviny smícháme s masovou směsí,narovnáme do pekáčku a zalijeme směsí. Dáme zapéci do trouby,dokud není povrch nezezlátne.
Na talíři sypeme sýrem a podáváme s kyselou okurčičkou.
Dobrou chuť!
 

LEŠINA S KRKOŠKOU

Suroviny na lešinu:
1/2 kg brambor ( klasicky uvařit s kmínem a solí )
2 vejce
3 lžíce hrubé mouky
6 lžic krupice
sůl
2 cibule
sádlo
uzená krkovice
Brambory uvaříme. Z vajec,mouky,krupice a soli uděláme těstíčko,ze kterého lžičkou vykrajujeme noky a vaříme ve vodě asi 5 minut.
Na sádle osmahneme cibulku,na ní opečeme maso. Vyjmeme a do cibulky dáme brambory a noky. Promícháme a dochutíme.

VEPŘOVÉ PLÁTKY V HOŘČICI

Suroviny:
vepřové plátky ( asi 1 kg )
2 vrchovaté lžíce obyčejné hořčice
2 cibule
3 snítky rozmarýnu
asi 4 stroužky česneku
2 dcl smetany nebo kys.smetany
sádlo
2 lžíce hladké mouky
sůl,pepř
Maso naklepeme, osolíme,opepříme,potřeme hořčicí a dáme odležet. Na sádle osmahneme nasekané cibule, přidáme utřený česnek a nasekaný rozmarýn. Krátce osmahneme a přidáme maso, které necháme ,,zatáhnout". Podlijeme vodou a dusíme,dokud není maso měkké. Po změknutí jej vyndáme, ve smetaně rozkvedláme mouku, vlijeme do výpeku a provaříme. Podle potřeby dolijeme vodou. Dochutíme a vložíme maso,které v omáčce prohřejeme. Podáváme s bramborem.
Dobrou chuť!
 

PEČENÉ KUŘE S NÁDIVKOU

Suroviny:
kuře
sůl
máslo
mletý pepř
drcená saturejka
mletá paprika
Nádivka:
2 rohlíky nebo žemle
1 dcl smetany
cibulka
2 lžíce másla
čerstvá petrželka
sůl,pepř
muškátový oříšek 
10 dkg uzeného
5 dkg mandlových lupínků
5 - 8 dkg strouhanky
2 vejce ( sníh )
Kuře omyjeme a vetřeme do něj sůl,pepř a saturejku. Necháme odpočinout a připravíme si nádivku.
Na másle osmahneme zlehka cibulku ( já použila jarní ) a necháme trochu vychladit. Nakrájíme žemle a zalijeme je smetanou,do které jsme zašlehali žloutky. Necháme nasáknout. Promícháme spolu s cibulkou,přidáme uzené,petrželku špetku strouhaného oříšku,sůl,pepř,strouhanku a mandle. Zamícháme a lehce zapracujeme sníh.
Kuře naplníme,zašijeme ( nebo spíchneme párátky ), dáme do pekáčku spolu s máslem a pečeme. Před dopečením potřeme máslem s paprikou a necháme utvořit kůrčičku.
 

 

VEPŘOVÉ PLÁTKY SE SMETANOU

Suroviny:
1 kg kotlet,kýty možno i plece
250 ml smetany
2 cibule
1 pór nebo 2 mladé cibulky
zázvor mletý
2 vrchovaté lžičky hořčice
sůl
sádlo
Plátky masa naklepeme,rohy naříznout můžeme,osolíme, potřeme zázvorem,hořčicí a naskládáme do sádlem vymazaného pekáčku. Posypeme na kroužky nakrájenou cibulí a pórem,zalijeme smetanou,přikryjeme poklicí nebo druhým pekáčkem ( můžete použít i alobal ) a dáme péct do trouby. Při 200 st. pečeme zakryté 45 minut. Poté pekáček odkryjeme a dopékáme ještě asi 15 minut. 
Podáváme s brambory,které petrželkou sypeme.
 

VEPŘOVÁ NA ZELENINĚ

Pečeně:
1 -1,5 kg plece nebo pečeně
kořenová zelenina ( mrkev,petržel)
2 cibule
1 dcl smetany
1-2 lžíce hladké mouky
4 lžíce octa ( tady opatrně,spíše ochutnejte, aby jste nepřekyselili)
sůl
bobkový list,rozdrcené nové koření( 5 kuliček)
sádlo
Na sádle osmahneme hrubě nakrájenou zeleninu s cibulí,přidáme osolené maso,které zatáhneme z obou stran. Posypeme drceným novým kořením,přihodíme asi 4 bobkové listy,podlijeme vodou a dáme péct do trouby. Pečeme zvolna asi 1,5 hodiny.
Vyjmeme maso,zeleninu přepasírujeme,naředíme trochou vody,zahustíme smetanou a moukou ( tady opět opatrně,protože zelenina je hustá a smetana také) a provaříme. Před koncem přidáme ocet a dochutíme solí.
Podáváme s knedlíky.
 
 

 

VEPŘOVÉ S CIBULÍ A PIVEM

Suroviny:
1 kg vepřového masa podle chuti
3 cibule
4 stroužky česneku
pivo
sádlo
sůl,pepř
2 lžičky zázvoru
1 lžíce hladké mouky
mladá cibulka
 
Maso nakrájíme na kostky,cibuli na větší kousky. Dáme do misky,promícháme se solí a zalijeme pivem tak,aby bylo maso ponořené. Dáme do lednice na noc uležet. Druhý den rukou lehce vymačkáme maso s cibulí,dáme na sádlo opéct. Zalijeme pivním nálevem,který zbyl,přidáme zázvor,dolijeme vodou a dusíme. Když je maso měkké,zahustíme moukou a necháme projít varem. Neděláme omáčku,ale pouze šťávičku. Přidáme mladou cibulku.
 
Výsledek obrázku pro vepřové s cibulí a pivem recepty ze šumavské

 

VEPŘOVÉ SE ZELENINOU

MASOVÉ PLÁTKY SE ZELENINOU a KRUPICOVÉ KNEDLÍČKY
( Strašínsko )
Tenhle recept jsem našla z roštěnky na Strašínsku a z vepřového na Vacovsku. Tak si vyberte sami,jaké maso použijete.
Suroviny:
plátky pečeně nebo roštěnek
kořenová zelenina ( mrkev,celer,petržel + pár listů kapusty )
anglická slanina
2 cibule
máslo
sůl,pepř
máslová jíška z 10 dkg másla
Plátky naklepeme,osolíme a opepříme. Roštěnky opečeme na másle,vepřové není nutné. Pekáček nebo zapékací misku vymažeme máslem,dáme polovinu masa. na ně navrstvíme zeleninu,další vrstvou je anglická slanina,na ní dáme cibuli nakrájenou na kolečka a uzavřeme masem. Podlijeme vodou nebo vývarem,uzavřeme a pečeme v troubě při 200 st. asi 1 hodinu.
Maso se slaninou vyjmeme a dáme na talíř. Zeleninu scedíme a přepasírujeme. Na másle uděláme hladkou jíšku,kterou zalijeme výpekem z pekáčku,popř.doředíme a povaříme. Přidáme přepasírovanou zeleninu,dochutíme a prohřejeme. Jako přílohu podáváme krupicové knedlíčky.
Krupicové knedlíčky ( asi na 3 porce ):
1/4 l mléka
10 dkg krupice
kousek másla
2 rohlíky ( kostičky)
petrželka
2 vejce
sůl
Svaříme mléko s krupicí a máslem a solí na hustou kaši. Necháme vychladit. Rohlíky osmahneme na másle a spolu s vejci a petrželkou zamícháme do kaše. Tvoříme knedlíčky,které vaříme v osolené vroucí vodě asi 10 minut.
Dobrou chuť!
 

 

 

Suroviny:
1/2 hlávky zelí
5 velkých brambor
2 cibule
1 pikantní klobása ( můžete i uzené nebo zbytky masa )
sádlo
kysaná smetana
5 lžic sladké smetany
hrst sekané zelené petrželky
1 lžička mletého zázvoru
sůl,kmín
Zelí nakrájíme na nudličky,brambory s klobásou na kostičky,cibuli na kolečka,osolíme a okmínujeme. Opékáme na sádle,dbáme,aby se zelí nepřichytalo. Když je směs poloměkká přendáme ji do zapékací misky nebo hrnce s poklicí. Kysanou smetanu zamícháme se sladkou smetanou,zázvorem a petrželkou, už nesolíme. Směs vmícháme do brambor se zelím,zavřeme poklicí a dáme péct asi na 20 minut při 200 st. Potom pokličku odkryjeme a zapečeme ještě asi 5 minut. Podáváme s kyselou zeleninou.
Dobrou chuť!
 
 

 

KACHNA PEČENÁ,DVOJE ZELÍ,DVOJE KNEDLÍKY

Suroviny:
kachna
2 jablka
2 cibule
sůl,kmín
zelí bíle,zelí červené
knedlíky strašínské bramborové
chlebové knedlíky
Kachnu naporcujeme,prosolíme a necháme do druhého dne proležet. Druhý den dáme do pekáče,posypeme kmínem a mezi porce dáme jablka a cibuli nakrájenou na čtvrtky. Podlijeme vodou a zvolna pečeme asi 2 hodiny. Měkké porce kachny vyjmeme,šťávu propasírujeme přes sítko a znova prohřejeme. Podáváme se zelím a knedlíky.
Zelí kysané bílé:
Zelí podusíme s trochou vody dokud není měkké.Osolíme,zahustíme nastrouhaným bramborem a ochutíme česnekem.
Zelí červené:
Zelí podusíme s trochou vody,medu a octa . Zahustíme světlou jíškou.
Strašínské knedlíky:
1 kg brambor vařených ve slupce
20 dkg krupičky
20 dkg hrubé mouky
2 vejce
sůl
Brambory rozstrouháme, přidáme krupičku,mouku,vejce, sůl a vypracujeme hladké těsto. Utvoříme 3 šišky,které vaříme ve vroucí vodě asi 20-25 minut.
Chlebové knedlíky ( 2 šišky ):
4 krajíce chleba
5 dcl polohrubé mouky ( 2 hrnky )
2,5 dcl studené vody
1/2 prášku do pečiva
1 lžička soli
Krajíčky nakrájíme na malé kostičky,přidáme mouku,vodu,sůl,prášek do pečiva a vytvoříme hladké těsto,ze kterého vytvarujeme 2 šišky. Vaříme 20 minut. Po vyjmutí propícháme, aby odešla pára.
 

 

TYMIÁNOVÁ JÁTRA (FILIPOVA HUŤ)

Suroviny:

50 dkg jater (husí, kuřecí, mladá telecí)
1 cibule
10 dkg sádla
10 dkg slaniny
8 kuliček jalovce, černý celý pepř (utlouct)
2-3 stroužky česneku
svazek tymiánu
1,5 dcl vína ( já zvolila lehčí bílé )
1 dcl vody
sůl
1 lžíce hladké mouky

Očištěná játra nakrájíme na kousky a promneme s prolisovaným česnekem.
Na sádle osmahneme cibulku se slaninou, přidáme játra a zarestujeme. Podlijeme vodou a dusíme s jednou snítkou tymiánu dokud játra nejsou měkká. Zaprášíme moukou, podlijeme vínem, osolíme a přidáme utlučené koření. Chvilku povaříme. Přidáme zbytek nasekaného tymiánu, dochutíme a podáváme s brambory.

 

 

RYBÍ DOBROTY

Kapr smažený se zázvorem ( Strašín )
kapr na podkovičky
šťáva z 1 citrónu
špetka bílého pepře,muškátový oříšek,špetka mletého zázvoru
máslo
sůl
hladká mouka,vajíčko,strouhanka
Kapra nakrájíme na podkovičky. Vložíme do mísy a polijeme šťávou z citrónu,kterou naředíme trochou vody. Druhý den kapra osušíme. Máslo rozehřejeme,vmícháme koření,kousky kapra osolíme a vložíme do másla,kde je obracíme. Necháme chvilku odležet,obalíme a smažíme.
 
Kapr po mlynářsku ( Strašín )
60 dkg kapra
3 stroužky česneku
3 lžičky sladké papriky
1 lžička pálivé papriky
4 dkg polohrubé mouky
olej,sůl
Kapra nakrájíme na podkovičky,potřeme česnekem utřeným se solí. Obalíme v mouce,kterou jsme smíchali s paprikou a pečeme v rozpáleném oleji.
 
Kapr pečený se strouhankou ( Buk )
kapr
strouhanka
zelená petrželka
sladkokyselá okurka
1 cibule ( kolečka)
sůl,pepř
sádlo
Kapra nakrájíme na porce,posolíme,opepříme a obalíme ve strouhance. Opečeme na rozehřátém sádle. Dáme do pekáčku,přidáme okurku,cibuli,petrželku,zakryjeme a pečeme 15 minut.
Výsledek obrázku pro ryby

 

KROKETY ZE ZBYLÉHO MASA

Suroviny:
zbylé maso z vánočních obědů
máslová jíška
mléko
2 vejce ( žloutky a bílky zvlášť)
strouhanka
2 syrové brambory
sůl,pepř
1 lžička zázvoru
zelená petržel
Maso jemně nasekáme a dáme do misky. Uděláme světlou jíšku,kterou zalijeme mlékem,až vznikne hladká hustá kaše. Osolíme a necháme vychladit.Brambory nastrouháme na jemném struhadle a přidáme k masu. Oboje spojíme s kaší,žloutky,kořením ( pozor se solí,maso už je slané) a podle potřeby přidáme trochu strouhanky. Obalíme v bílcích a strouhance. Pečeme zvolna,podáváme s bramborovou kaší a zelím nebo zeleninovým salátem.

 

KUŘECÍ MASO ZADĚLÁVANÉ

Trochu jsem si ulehčila práci, použila jsem kuřecí prsa. Jídlo je rychle hotové a moc dobré.
Suroviny:
1 kuře nebo 1 kg kuřecího masa
1 dcl smetany
2 lžičky zázvoru
1 lžička pikantní papriky
máslo
tuk na opečení masa
hladká mouka na jíšku
kuřecí vývar nebo voda
sůl, pepř
Maso nakrájíme na kousky, dáme opéct na rozpálený tuk, osolíme a opepříme. Když je maso skoro hotové, přidáme zázvor a papriku a pouze přesmahneme. Paprika i zázvor potom hořknou. Maso vyndáme z tuku a přendáme do kastrolu. Výpek zaprášíme moukou a uděláme jíšku. Maso v hrnci zalijeme v přiměřeném množství vývarem nebo vodou,zahustíme jíškou a necháme asi 10 minut provařit. Ochutíme ještě solí a pepřem a přilijeme smetanu. Už jen prohřejeme. Podáváme s hráškovou rýží (do rýže zamícháme uvařený scezený hrášek).
Dobrou chuť!

 

PEČENĚ SE ŠÍPKY

1 kg pečeně (nebo podle strávníků)
2 cibule
sádlo
5 bobkových listů
hrst šípků
6 kuliček jalovce
kmín
máslová jíška
2 dcl červeného vína
voda nebo vývar

Maso osolíme, okmínujeme a dáme do pekáčku. Přidáme sádlo, nakrájenou cibuli, bobkový list, jalovec a šípky. Podlijeme vodou a pečeme, dokud maso není měkké. Po upečení maso vyjmeme a nakrájíme. Uděláme máslovou jíšku, na kterou procedíme výpek z masa, zalijeme vínem a podle potřeby doplníme vodou nebo vývarem. Povaříme, dochutíme solí a vrátíme maso, které ve šťávičce prohřejeme. Podáváme s bramborem nebo bramborovým knedlíkem.

 

BRAMBOROVÉ NOKY

Jsou to vlastně malé kousky bramborového těsta, ale je to zase něco jiného než knedlíky. S těstem se dobře pracuje, nerozváří se a knedlíčky jsou chutné.
Suroviny: 
1 kg brambor vařených ve slupce
30 dkg hrubé mouky
10 dkg krupice
3 vejce
sůl

Brambory prolisujeme,přidáme suroviny a spojíme v hladké těsto. Tvoříme válečky,které krájíme asi na 1-1,5 cm kousky. Vaříme ve vodě 10 - 15 minut podle velikosti.

 

 

VEPŘOVÉ KOTLETY NA ZÁZVORU,ROZMARÝNOVÉ BRAMBORY

Kotlety:
kotlety
mletý zázvor, sůl,pepř
hladká mouka
cibule
vývar
sádlo
Kotlety naklepeme (já je vykostím a odřezky s kostí použiji na vývar), osolíme, opepříme a poprášíme zázvorem a moukou. Dáme na rozpálené sádlo s cibulkou a opečeme po obou stranách. Podlijeme vývarem a dáme do trouby péct až změknou. Můžete nechat i na kamnech, kotlety jsou měkké hned.
Maso vyndáme, do vydušené šťávy zapracujeme jíšku, přidáme vývar (lze i bílé víno) a povaříme. Vrátíme maso, které ve šťávičce prohřejeme.
Rozmarýnové brambory:
brambory
sůl,kmín
česnek
rozmarýn
tuk (máslo, sádlo,olej,…. podle chuti )
Brambory opereme, nakrájíme na kousky a promneme se solí, česnekem, rozmarýnem a tukem. Pečeme při 180 stupních.
 

MASOVÉ KOULE V ZELÍ

Mleté maso s rozmarýnem, které pečeme v zelí.
Suroviny:
1 kg mletého masa
2 žemle ( kostičky)
2 dcl mléka
3 snítky rozmarýnu
2 vejce
1 malá nasekaná cibulka
sůl, pepř, mletý zázvor ( asi po 1 lžičce )
1 kg kysaného zelí
1/2 l kysané smetany
Žemličku zmladíme mlékem,promícháme s masem, vejci,nasekaným rozmarýnem,cibulkou a kořením. utvoříme masu, z které tvarujeme větší koule.
Do pekáčku rozložíme zelí, na něj posadíme koule, přidáme asi 3 lžíce sádla a dáme péct do trouby při 200 st. Ke konci pečení přidáme kysanou smetanu a ještě dopečeme. Podáváme s bramborem nebo bramborovým knedlíkem.
 

 

VEPŘOVÉ PLÁTKY, OMÁČKA ZE ŠŤÁVY Z KYSELÉHO ZELÍ

Machonda se odlišuje od lepenice tím, že brambory pouze ,, šťoucháme“ a zelí přidáváme kyselé. Machonda je dobrá i jako samostatné jídlo.

Plátky s omáčkou:
1 kg plátků vepřového masa
2 dcl šťávy z kysaného zelí
sádlo
česnek
majoránka
sůl, pepř
hladká mouka
voda
Maso naklepeme,osolíme,opepříme,potřeme česnekem a zatlačíme majoránku. Plátky osmahneme na sádle jen tak, aby se maso ,,zatáhlo“. Výpek necháme v pánvičce. Opečené maso dáme do pekáčku, zalijeme šťávou ze zelí, podle potřeby doplníme vodou a pečeme při 220 st., Dokud není měkké. Vyndáme ho z pekáčku. Z výpeku a hladké mouky uděláme jíšku, kterou zalijeme šťávou z masa. Podle potřeby naředíme ještě šťávou ze zelí nebo trochou vody. Provaříme, vrátíme maso a už jen prohřejeme.

Machonda:
1 kg brambor
50 dkg kysaného zelí
1 cibule
20 dkg špeku,uzeného,slaniny podle chuti
sádlo
sůl
Brambory nakrájíme na kousky a uvaříme v osolené vodě. Slijeme (vodu můžeme použít na praženkovou polévku) a rozšťoucháme. Zelí vymačkáme, posekáme a zamícháme do brambor. Na sádle osmahneme cibulku s uzeným a i se sádlem lehce zapracujeme do brambor nebo můžeme směs dát až na machondu na talíři.
Dobrou chuť!

 

 

VEPŘOVÉ PLÁTKY NA PEPŘI

 

vepřové plátky

4 stroužky česneku
mletý pepř
celý pepř,jalovec ( asi 8 kuliček )
2 jarní cibulky
sádlo
kysaná smetana nebo smetana na šlehání
lžíce hladké mouky

Plátky masa naklepeme,osolíme,zlehka opepříme a necháme zatáhnout. Podlijeme vodou nebo vývarem,přidáme celý pepř,jalovec a dusíme. Když je maso měkké,tak výpek scedíme a přidáme nasekaný česnek a jarní cibulku. Přilijeme smetanu s moukou a provaříme. Podáváme s brambory.

Výsledek obrázku pro VEPŘOVÉ PLÁTKY NA PEPŘI  RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ

 

 

VEPŘOVÉ NA ZÁZVORU

 
( Klatovsko 1927 )
Suroviny:
5 plátků vepřového masa
4 stonky oregána
4 stroužky česneku
mletý zázvor ( asi 1 plná lžička )
1 cibule
sádlo, kousek másla
sůl
hladká mouka

Maso naklepeme. Česnek utřeme se solí,přidáme nasekané oregáno,zázvor,kousíček másla a spojíme. 
Plátky lehce osolíme a potřeme zázvorovou směsí. Opečeme na sádle.
Do výpeku přidáme nakrájenou cibuli,osmahneme,zaprášíme moukou a zalijeme vodou nebo vývarem. Pokud nám zbude zázvorová směs,přidáme ji a povaříme. Dochutíme solí dle chuti.
Podáváme s bramborem.
Dobrou chuť!

 

 

 

 

HLÁVKOVÉ ZELÍ SE ŠKVAREČKAMA (ZÁTOŇ)

Tenhle recept mám od kamarádky babičky,je to rychlá večeře, pokud chcete, můžete použít i jako přílohu k masíčku.

Suroviny ( na 2-3 porce ):
1/2 hlávky zelí
5 brambor
miska škvarků
sádlo
čerstvé bylinky kerblík a libeček 
1 kysaná smetana ( ochutíme mletou červenou paprikou, může být i pikantní)
sůl, pepř,kmín
1 vejce

Na pánvičce rozpustíme sádlo a přidáme nakrájené zelí a na kostičky brambory. Osolíme, opeříme, okmínujeme a restujeme, dokud nejsou brambory měkké. Přidáme nasekané škvarečky a chvilku prohřejeme. Odstavíme,zamícháme smetanu,nasekané bylinky,vejce, dobře promícháme a dáme do pekáčku. Zapečeme při 200 st. asi 10 minut

 

Výsledek obrázku pro hlávkové zelí se škvarkama

SLAVNOSTNÍ ZÁVITKY (NAHOŘÁNKY)


plátky kýty podle počtu strávníků
5 stroužků česneku + 1 do pekáčku
dobromysl ( oregáno )
5 lžic hrášku
plátky uzeného podle počtu plátků
sádlo
cibule
1 dcl smetany
sůl,pepř
hladká mouka
1 lžička zázvoru
Plátky naklepeme,osolíme a opepříme. 5 stroužků česneku utřeme,smícháme s nasekaným oregánem a rozpuštěným kouskem sádla.Plátky touto směsí potřeme a necháme chvilku odležet. Na každý plátek dáme uzené a trochu hrášku ( 2 lžíce dáme stranou),zavineme do závitků,spojíme párátky nebo ovážeme nití.
Smícháme mouku s 1/2 lžičkou zázvoru a závitky v nich obalíme. Opečeme na sádle,dáme do pekáčku i s výpekem,přidáme k nim cibulku nakrájenou na větší kousky a nasekaný česnek. Podlijeme vývarem nebo vodou a pečeme,dokud není maso měkké. Maso vyjmeme,výpek přecedíme,přidáme smetanu,hrášek a krátce povaříme. Musí to být šťávička ne omáčka. Vrátíme maso a krátce prohřejeme.
Dobrou chuť!

STAROČESKÁ PLEC

Kilo plece, litr mléka ,8 velkých stroužků česneku, muškátový oříšek, pepř, sůl 
Maso na plátky zalijeme mlékem přidáme celé stroužky česneku špetku oříšku sůl pepř
Druhý den maso povaříme v mléce a dáme pomalu péct do trouby , pozor!! Mléko může přetéct proto okraj hrnce potřeme máslem , přesto raději hlídáme.
 

PLNĚNÁ SEKANÁ (Maleč)

mleté maso ( já měla 1 kg)
2 žemle nakrájené na kostičky
2 dcl smetany
čerstvé bylinky ( majoránka, tymián,petrželka )
2 vejce ( sníh )
anglická slanina
kyselé okurky
sůl,pepř
uzený špek pod sekanou

Mleté maso promícháme s namočenou žemlí,solí, žloutky a pepřem. Přidáme nasekané bylinky a sníh. Na folii ( v receptu je pečící papír, ale folie je lepší) rozprostřeme směs,přitiskneme rukou a poklademe anglickou slaninou a kyselou okurkou. Pomocí folie zamotáme a dáme do pekáčku,podlijeme trochou vody,obalíme plátky slaniny ( nemusíme celou ) a přidáme nakrájený špek. Pečeme při 220 st. asi 1 hodinu.

 

ZADĚLÁVANÉ KUŘECÍ MASO SE ŽAMPIONY

1 kg kuřecího masa
1 cibule
3 lžíce másla
1 dcl bílého vína
malá miska žampionů (čerstvé )
1 lžička mletého zázvoru
sůl, pepř
máslová jíška
kuřecí vývar ( voda )

Maso nakrájíme na kousky. V hrnci povolíme máslo, na kterém osmahneme cibulku ( pouze do růžové barvy ), přidáme maso se žampiony, osolíme a necháme pouze zatáhnout. Posypeme zázvorem a podlijeme vývarem. Dusíme pod pokličkou asi 1/2 hodiny. Když je maso skoro měkké, přilijeme víno a 3 minuty povaříme. Zahustíme máslovou jíškou a necháme provařit.

Hrášková rýže:
1 hrnek rýže
2 hrnky vody ( nebo podle strávníků, ale vždy 1:2 )
1 cibule
pár hřebíčků
miska hrášku
1 lžíce másla
sůl
Rýži propereme a dáme do hrnce. Zalijeme vodou, osolíme, přidáme cibuli, do které jsme zapíchali hřebíček. Vaříme pod pokličkou asi 15 minut. Hlídáme, aby se nám rýže nepřipálila. Vyndáme cibulku,přidáme máslo a zlehka zamícháme hrášek.

 

KUŘE NA ČESNEKU S ROZMARÝNEM A BRAMBOROVÝM KNEDLÍKEM

Spousta jídel,které mají původ v Bavorsku, mají jako přílohu knedlíky. V tomto případě je to ale opravdu skvělá kombinace.
Kuře:
kuře ( kuřecí čtvrtky)
1 palička česneku
snítky rozmarýnu
1 citrón
máslo,sůl
hladká mouka
bílé víno
Kuře nebo čtvrtky kuřete potřeme citrónovou šťávou a máslem. Prosolíme a proložíme snítky rozmarýnu. Necháme v chladu proležet přes noc.
druhý den přidáme vodu a neoloupané stroužky česneku.
Pečeme do té doby,než má kuře červenou kůrčičku.
Kuře vyjmeme,výpek naředíme trochou vody a vínem,zaprášíme moukou a provaříme.
Podáváme s bramborovým knedlíkem.

Bramborové knedlíky:
1 kg nastrouhaných vařených brambor
20 dkg krupičky
20 dkg hrubé mouky
2 vejce
sůl
Vypracujeme vláčné těsto,tvoříme 2 šišky,které dáváme do vroucí vody a vaříme podle velikosti 10-15 minut.
Dobrou chuť!

Výsledek obrázku pro KUŘE NA ČESNEKU S ROZMARÝNEM A BRAMBOROVÝM KNEDLÍKEM

 

 

 

SLANÉ PALAČINKY ZAPÉKANÉ (1935)

Palačinky:
20 dkg polohrubé mouky
2 žloutky nebo 1 vejce
½ l mléka (dejte podle potřeby, aby těsto bylo tekuté)
sůl
hrst sekané petrželky (asi 3 lžíce)

Náplň:
1 cuketa -doporučená zelenina - kedluben, cuketa, zelené fazolky,chřest,špenát listy
1 cibule
máslo
1 lžíce tymiánu (není nutné)
sůl, pepř
2 dcl kysané smetany ( vysokoprocentní )
minimálně 10 dkg aromatického tvrdého sýra ( plísňový,uzený,s pepřem,…)

Na zapečení:
1-2 dcl smetany
1 vejce

Uděláme těsto a upečeme palačinky. Na másle podusíme jemně nasekanou cibulku s cuketou, ochutíme solí, pepřem a tymiánem. Přidáme smetanu a nastrouhaný sýr. Mícháme, dokud nemá směs hustější konzistenci.
Na palačinku dáme směs a zavineme. Naskládáme do zapékací misky. Do zbylé směsi přidáme smetanu s vejcem a nalijeme na palačinky. Můžeme ještě zasypat sýrem. Zapékáme, dokud nemáme krustičku. Jsou výborné!

 

TELECÍ ŘÍZKY V ZÁZVOROVÉM TĚSTÍČKU

1 kg telecího masa na řízky, sůl, pepř, olej na smažení

Těstíčko: 3 vejce, 2 lžičky mletého zázvoru, 2 stroužky česneku, 1 lžíce čerstvých nasekaných bylinek (pažitka, majoránka, petrželka, oregano), 1 lžíce škrobové moučky, 1 dcl piva

Maso naklepeme, osolíme, opepříme, namáčíme do těstíčka a smažíme na oleji. Necháme na ubrousku okapat a podáváme s bramborovou kaší.

 

UZENÉ A ŠŤOUCHANÉ BRAMBORY

1 kg uzeného masa, vývar, kmín, rozmarýn
Brambory: 1 kg brambor, slanina, 4 stroužky česneku, nasekaná petrželka, 2 cibule, sádlo, sůl, pepř, kmín
Maso okmínujeme, podlijeme vývarem, přidáme snítky rozmarýnu a dáme zapéct do trouby tak, aby se vytvořila kůrčička. Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky, osolíme, okmínujeme a uvaříme do měkka. Na pánvi na sádle rozškvaříme nakrájenou slaninu, přidáme nakrájené cibule a opékáme asi 5 minut dozlatova. Brambory slijeme, rozšťoucháme, přidáme cibulovou směs i se sádlem, utřený česnek, petrželku, koření a promícháme. Maso nakrájíme na plátky a podáváme.
Fotka uživatele Recepty ze šumavské vesnice.

NADÍVANÉ JARNÍ KUŘÁTKO

1 kuřátko, sůl, máslo
Nádivka: 20 dkg kuřecích jater, 2 vetší vejce, 3 žemle,1 lžíce másla, smetana na namočení žemlí (nebo plnotučné mléko), sůl, muškátový květ, 1 lžíce nasekané petrželky, 1 lžíce spařených nasekaných mladých kopřiv
Žemle nakrájíme na kousky a namočíme je do smetany. Lehce vymačkáme a utřeme je s kořením, solí, rozpuštěným máslem, žloutky, nakrájenými játry, petrželkou a kopřivami. Do směsi vmícháme sníh z bílků.
Kuřátko omyjeme, osolíme a naplníme nádivkou. Po naplnění sešijeme režnou nití. Kuřátko dáme na pekáč s máslem a trocho vody a pečeme při 180 °C do zlaté barvy. Po upečení porcujeme i s nádivkou.

HOVĚZÍ KOUSKY SE SMETANOU

1 kg hovězí kýty, 1 cibule, 250 ml smetany, hladká mouka, 1 lžička zázvoru, 2 lžíce rajského protlaku, sůl, mletý pepř, olej, vývar

Kýtu nakrájíme na nudličky, osolíme, obalíme v mouce a osmahneme na oleji. V hrnci necháme zezlátnout nakrájenou cibuli, přidáme smetanu, zázvor, protlak a mletý pepř. Opečené maso přidáme do této směsi, přilijeme vývar a dusíme do měkka. Dochutíme podle potřeby solí.