SMAŽENÉ BRAMBOROVÉ TŘEPANKY

Předpis byl bez gramáže,tak jsem si to vypočítala na 1 kg brambor. Je to opravdu výborná večeře. kdo drží půst, tak do náplně místo sádla a uzeného dá pouze olej.

Těsto:

1 kg brambor vařených ve slupce

12 dkg hrubé mouky

10 dkg krupice

1 vejce

1 lžička soli

Náplň:

50 dkg kysaného zelí

20 dkg uzeného nebo uzené slaniny

1 cibule

sádlo

sůl

Cibulku s uzeným osmahneme na sádle,přidáme zelí i se šťávou a krátce podusíme.Dochutíme solí. Necháme vychladit.

Vařené brambory necháme skoro vychladnout,rozstrouháme na jemném struhadle, přidáme vejce, mouku,krupici,sůl a vypracujeme hladké těsto. Pracovní plochu si podsypeme trochou hrubé mouky, z těsta tvořímeplacičky, na které dáme náplň a stočíme jako buchty. Rukou zploštíme a smažíme na oleji na pánvičce.

Dobrou chuť!

Výsledek obrázku pro SMAŽENÉ BRAMBOROVÉ TŘEPANKY

 

 

BRAMBOROVÝ KOTLÍK

Recept je upravený pro kuchyni,ale dá se uvařit i na grilu. Je velice jednoduchý a výborný i studený. Pochází ze 16.st. z Irska od potomků Keltů.

3 lžíce másla nebo slaniny

5 brambor

2 cibule

1 hrnek nastrouhaného sýra

2dcl smetany od kravičky( nemusí být )

tymián,rozmarýn

sůl

Zapékací misku vytřeme máslem nebo slaninou,dáme vrstvu brambor,bylinek,okořenit,vrstvu cibule a sýra. Tak pokračujeme a ukončíme sýrem.Zalijeme smetanou a dáme pod alobalem péct při 180st. 35 min. Potom dopékáme bez alobalu,dokud sýr není zlatý.

V původním recepty se vše peče v kotlíkové pánvi na ohni asi 25 min. a potom se zapéká na roštu ještě 5 min. Recept je z Keltské lidové kuchyně.

 

 

 

 

BRAMBOROVÉ OPEČÁNKY (Přešticko)

 

6 velkých brambor uvařených ve slupce

3 stroužky česneku

kousek špeku (asi 10 dkg )

1 vejce

10 lžic hrubé mouky

sůl

sádlo nebo olej na smažení

Brambory nastrouháme na hrubém struhadle,přidáme utřený česnek,vyškvařený špek ( bez tuku ), vejce a mouku. Dosolíme. Tvoříme placičky, které smažíme. Chutnají samostatně nebo jako příloha.

Dobrou chuť!

Výsledek obrázku pro BRAMBOROVÝ RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE

 

BÁČ - cmunda na plechu

50 dkg brambor

 

20 dkg hrubé mouky

5 dkg sádla

2 cibule

česnek,majoránka,sůl

Syrové brambory nastrouháme a osolíme. Přidáme mouku a drobně nakrájenou cibulku osmahnutou na sádle. Ochutíme česnekem,majoránkou a pepřem. Dáme do pekáčku ( nebo na plech ) vymazaný sádlem. Báč pečeme v troubě do červena. Dobrou chuť.

( Kuchyně starého Pošumaví )

Výsledek obrázku pro báč RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE

 

DRBÁKY ZE ZDÍKOVA

Když jsem drbáky vařila poprvé,podcenila jsem radu ohledně řádného vymačkání syrových brambor. Tak jsem z původních koulí vylovila z vody kuličky.Emotikona smile. Podle rady místních je nejlepší strouhané brambory vymačkat přes plátýnko.

Drbáky:

stejný poměr brambor vařených ve slupce a syrových

sůl

hladká mouka na obalení

Oboje brambory nastrouháme,ze syrových vymačkáme všechnu vodu,osolíme a spojíme v jedno těsto. Děláme kulaté knedlíky,které vaříme v osolené vodě 10-15 minut. Po vyndání můžeme knedlíky ,,natrhnout", aby se vydýchaly. Jsou takové sklovité,ale výborné. Já je doplnila osmaženou cibulkou a sekaným uzeným.

Výsledek obrázku pro DRBÁKY RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE

 

BRAMBOROVÉ KARBANÁTKY

1/2 kg vařených brambor ve slupce

1 syrová brambora

3 - 4 stroužky česneku

2 žloutky

10 dkg uzeného nebo uzené šunky

sůl,pepř,majoránka

na obalení mouka,vejce,strouhanka

Brambory nastrouháme,přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto. Tvoříme karbanátky,které obalíme v trojobalu jako řízky. Smažíme na sádle nebo tuku.

Výsledek obrázku pro BRAMBOROVÉ KARBANÁTKY RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE

 

 

TOČ SE ZELÍM

1/2 kg syrových brambor

1/2 kg vařených brambor ve slupce

3 vejce

2 dcl vlažného mléka

50 g droždí ( kvásek )

20 dkg polohrubé mouky

3 stroužky česneku

40 dkg kysaného zelí

20 dkg uzeného špeku nebo slaniny

sůl,majoránka,pepř

10 dkg sádla

Syrové brambory nastrouháme a vymačkáme vodu. Dáme do mísy,přidáme nastrouhané vařené brambory,vejce,kvásek,mouku, mléko a koření. Vypracujeme těsto,které necháme kynout.

Do vykynutého těsta přidáme slaninu a zelí. Rozehřejeme sádlo,polovinou vytřeme pekáč,dáme těsto a pomažeme druhou polovinou sádla. Pečeme do křupava. Podáváme se zeleninou nebo omáčkou.

Dobrou chuť.

Výsledek obrázku pro TOČ SE ZELÍM RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE

 

LETNÍ BRAMBORY S CUKETOU

1 kg syrových brambor

1 velká cibule

1 cuketa

1 kysaná smetana

máslo

rozmarýn

2 lžičky kari

1 lžička červené papriky

sůl,pepř

Brambory nakrájíme na malé kostičky. Dáme do pánve na rozehřáté máslo,osolíme,přidáme rozmarýn a opékáme,dokud nejsou měkké. Přendáme do misky.

Do výpeku dáme nakrájenou cibulku ( půlku drobně nakrájíme a druhou na měsíčky) a cuketu.Posypeme kořením a pečeme do křupava. Přisypeme brambory,zalijeme kysankou a necháme prohřát.

Na talíři můžeme sypat sýrem.

Dobrou chuť!

Výsledek obrázku pro BRAMBORY S CUKETOU RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE

 

MYSLIVECKÉ BRAMBORY

 Velmi známá úprava brambor, našla jsem ji v několika kuchařkách. Zařazuji ji pro inspiraci na rychlou večeři.

 

Suroviny:

brambory

sádlo

rozmarýn

česnek

sůl

mletý zázvor nebo drcené jalovčinky

škvarečky

Syrové brambory nakrájíme na silnější plátky, dáme do misky, promastíme rozpuštěným sádlem, osolíme, prosypeme zázvorem a přidáme hojně česneku. Nasekáme rozmarýn a zamícháme do brambor. Důkladně promícháme a necháme aspoň půl hodinky stát.

Dáme do vymazaného pekáče, posypeme škvarerčkama a pečeme asi 1 hodinu,dokud nemají brambůrky kůrčičku.

Podáváme se zelným salátem nebo s kyselím zelím.

Výsledek obrázku pro MYSLIVECKÉ  RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE

 

BRAMBOROVÉ PLACIČKY

 90 dkg - 1 kg brambor vařených ve slupce

25 dkg hrubé mouky

8 -10 dkg jemné krupice

2 vejce

1 žloutek

sůl

škvarky - podle chuti

uzené ( šunka ) podle chuti

sádlo

Uvařené vychladlé brambory nastrouháme nebo prolisujeme. Přidáme sůl,vejce, mouku,krupici a promneme rukama. Zapracujeme škvarky, uzené a spojíme s bramborovou hmotou.Já dala omylem vše najednou a spojilo se to také krásně.

V ruce tvoříme kuličky,které na plechu vytvarujeme do placiček. Doporučuji omastit trochu ruce v sádle, jde to lépe.

Potřeme sádlem a dáme péct do trouby na 200 st. Pečeme do zlatavé barvy. Placičky hlídáme,jinak jsou ,,křupavé". Ale zase, jak kdo má rád. Po vytažení z trouby můžeme ještě potřít sádlem.

Výsledek obrázku pro BRAMBOROVÉ RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE

 

BRAMBOROVÉ KOLÁČKY (Želnava)

 Těsto na bramborové koláčky:

 

80 dkg vařených brambor ve slupce

24 dkg hrubé mouky

10 dkg krupice

2 vejce

1-2 lžičky soli

 

Náplň:

50 dkg kysaného zelí

10 dkg škvarků

sádlo

2 cibule

česnek podle chuti

sůl, pepř

 

Zelí vymačkáme a posekáme. Na sádlo dáme cibuli, škvarky a zelí. Dlouho nedusíme, spíše jen prohřejeme. Ochutíme solí, pepřem a česnekem.

strouhaný sýr na posypání

Brambory prolisujeme nebo nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme mouku, krupici, vejce, sůl a zapracujeme těsto.

Rozválíme na plát asi 1cm (na prst) vysoký. Doporučuji válet po částech, těsto se potom trhá. Vykrajujeme koláčky, do středu vytlačíme důlek, do kterého dáme náplň. Okraje potřeme sádlem, dáme kopičku sýra (není nutné) a pečeme dozlatova.

Dobrou chuť!

Výsledek obrázku pro BRAMBOROVÉ RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE

 

BRAMBOROVÉ PLACKY S TVAROHEM

1 kg brambor
25 dkg tvrdého tvarohu
25 dkg krupice
25 dkg hrubé mouky
3 vejce
sůl
sádlo

Brambory uvaříme ve slupce, nastrouháme nebo propasírujeme, přidáme nastrouhaný tvaroh, krupici, mouku, vejce a sůl. Vypracujeme hladké těsto, které rozválíme, vykrajujeme větší kolečka, které dáme na sádlem vymazaný plech. Ještě potřeme rozpuštěným sádlem a pečeme při 200 st. dokud nezezlátnou. Můžete péct i na plotně nebo na pánvičce potřené sádlem.

 

 

ČESNEKOVÉ PLACKY (Nahořánky)

Jsou podobné bramborovým plackám, jen se brambory nestrouhají a používáme i kukuřičnou mouku.

Suroviny:
1 kg vařených brambor ve slupce
2 vejce
3 lžíce hladké mouky
kukuřičná mouka (tady se musíte držet hustoty brambor, předpis neměl gramáž, tak zapracovávejte podle druhu brambor)
5 stroužků česneku (utřené)
1 lžíce promnuté majoránky
sůl, pepř

olej na potření pánve

Brambory uvaříme tak, aby byly hodně měkké. Oloupeme a ještě teplé rozmačkáme (ruce jsou nejlepší). Přidáme ostatní suroviny a propracujeme těsto, které vyválíme. Brambory rychle řídnou, tak pracujeme rychle. Vykrajujeme placičky, které pečeme na pánvičce pomazané olejem.
Nejlíp chutnají s bílou kávou.

 

KARTOFFEL KOHN (Bavorsko)

Sváteční bramborové placky s kyselým zelím. Je to dobrá večeře. Podávají se s kyselým zelím nebo zelným salátem.
Suroviny:
90 dkg - 1kg brambor vařených ve slupce
1 pór nebo 2 mladé cibulky
25 dkg kyselého zelí
2 vejce
10 dkg krupice
15 dkg anglické slaniny
sůl,pepř, česnek ( podle chuti )
sádlo
Brambory nastrouháme,zelí posekáme, pór a slaninu drobně nakrájíme. Přidáme vejce,krupici,osolíme,opepříme a podle chuti dáme česnek. V ruce tvoříme placičky,které smažíme na sádle.
 
 
 

BRAMBOROVÝ ZÁVIN

Suroviny:
60 dkg vařených brambor ve slupce
25 dkg hrubé mouky
2 vejce
25 dkg uzeného masa
sůl,pepř
sádlo
2 cibule
3 nasekané kyselé okurky
opražená strouhanka

Na sádle osmahneme cibule a uzené. Dáme vychladit.
Brambory nastrouháme,přidáme vejce,sůl,pepř,mouku a vypracujeme těsto,které rozválíme na placku. Pomastíme sádlem,posypeme opraženou strouhankou,poklademe uzené s cibulí a kyselé okurky. Zavineme. Utěrku namočíme do studené vody,řádně vyždímáme a závin do ní zabalíme. Pevně utáhneme konce a ovážeme nití. Vaříme ve vodě 45 minut. Vyndáme,opatrně rozbalíme a necháme ,,vypařit. Podáváme s kysaným zelím nebo zeleninou.
Dobrou chuť!

Výsledek obrázku pro bramborový závin recepty ze šumavské vesnice

 

BRAMBOROVÝ ZÁVIN PEČENÝ

 ( Horní Vltavice )
Dělám ho ráda k večeři, moc dobrý je k němu salát z hlávkového zelí. Původní náplň je jen cibule a uzený, já to vylepšuji o špenát.

Suroviny na závin:
asi 80 dkg vařených brambor ve slupce
20 dkg polohrubé mouky
1 vejce
sůl
Brambory propasírujeme nebo nastrouháme,přidáme mouku, vejce,sůl a vypracujeme hladké těsto.
Náplň:
Na sádle zpěníme 2 cibule,přidáme nakrájené uzené a orestujeme. Ochutíme oregánem. Můžeme přidat špenát nebo kysané zelí. necháme prochladnout.

Na vále rozválíme z těsta obdelník ( já válím rovnou na pečícím papíře, potom se i lépe stáčí), potřeme náplní a stočíme do závinu. Potřeme rozehřátým sádlem a pečeme na papíru při 190 st. asi 3/4 hodiny. Před koncem zvedneme teplotu na 200-210 st. a dopečeme asi 10 minut. Během pečení potíráme sádlem.

Výsledek obrázku pro bramborový závin pečený

 

KLOBÁSKY BRAMBOROVÉ

Jídlo připomíná čevabčiči. Nevěděla jsem jak mají vypadat. Dělala jsem proto tvar ,,bavorských " klobásek. Jsou moc dobré a vajíčko tam opravdu není.

Suroviny:
1 kg mletého vepřového masa
2 stroužky česneku
3 lžičky mleté červené papriky
sůl
1 lžička mletého pepře
syrové nastrouhané brambory

Vše dobře promícháme a necháme přes noc v ledničce. Tvoříme malé klobásky, které obalíme v hladké mouce a pečeme v horké troubě na vymazaném pekáčku. Během pečení obrátíme a potřeme sádlem.