HOUBOVÝ NÁKYP

HOUBOVÝ NÁKYP

6 čerstvých hub nebo 2 hrsti sušených hub, 2 rohlíky, mléko, 2 stroužky česneku, 1 cibule, 2 lžíce nasekané pažitky, 3 vejce (sníh), máslo

Sušené houby krátce povaříme nebo namočíme přes noc. Na másle osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme čerstvé houby (nebo namočené a vyždímané sušené) a podusíme. Necháme prochladnout. Rohlíky nakrájíme na drobné kostičky, zmladíme mlékem, přidáme žloutky, utřený česnek, nasekanou pažitku, prochladlou směs, ochutíme solí a lehce zapracujeme sníh. Dáme do vymazaného pekáče a pečeme při 200 °C asi 15-20 minut, dokud nákyp nezezlátne.

 

HOUBOVÁ OMÁČKA SE ŠALVĚJÍ

Suroviny:
čerstvé hřibovité houby
10 dkg másla
1 cibule
3 stonky šalvěje
2 dcl smetany
1,5 l vývaru
máslová jíška
sůl,pepř
 
Hříbky nakrájíme a 2 minutky dusíme na másle s jemně nasekanou cibulkou. Zalijeme vývarem, přidáme 3/4 posekané šalvěje a vaříme,dokud nejsou houby měkké.
Přidáme smetanu,chvilku vaříme a zahustíme jíškou. Dáme zbylou šalvěj a necháme provařit jíšku. Ochutíme solí a pepřem dle chuti.

Výsledek obrázku pro HOUBOVÁ OMÁČKA SE ŠALVĚJÍ RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ

HOUBOVÁ OMÁČKA S KYSANOU SMETANOU

tvrdé hřibovité houby
máslo
1 cibule
2 lžíce sekaného oregána
1 lžička červené papriky
1 kysaná smetana
sůl, pepř

Knedlíky:
4 krajíce chleba i s kůrkou
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek studené vody
1/2 prášku do pečiva
sůl

Na másle zpěníme cibulku, přidáme houby, osolíme, opepříme a chvilku smažíme do mírného změknutí. Zaprášíme moukou s červenou paprikou a necháme lehce zezlátnout. Zalijeme horkou vodou, aby paprika nezhořkla, a dusíme, dokud se mouka neprovaří (asi 15 minut). Přidáme kysanou smetanu, dochutíme solí a přidáme nasekané oregáno.Na knedlíky nakrájíme chleba, smícháme s moukou, vodou, práškem do pečiva a solí. Utvoříme 2-3 šišky a vaříme podle velikosti 20-25 minut ve vroucí vodě.

 

 

HOUBOVÝ GULÁŠ S PETRŽELKOU

čerstvé houby
1 velká cibule
5 stroužků česneku
1 lžíce octa
1 lžička červené papriky
čerstvá majoránka
čerstvá petrželka
1 kysaná smetana
2 lžíce hladké mouky
zeleninový vývar nebo voda

Na másle osmahneme houby a cibulku. Když jsou houby poloměkké přidáme papriku, zaprášíme moukou, zalijeme vývarem, ochutíme solí a necháme provařit. Ke konci vaření přidáme kysanou smetanu, ocet, čerstvé bylinky, namačkaný česnek a už necháme jen probublat. Podle potřeby dosolíme a podáváme s pečivem.

 

POLÉVKA Z MASÁKŮ

 

Rychlá polévka, dávají se k ní bramborové placky, ale stačí i rohlík.

Suroviny:
masáci ( muchomůrka růžovka )
1 cibule
červená paprika sladká
asi 4 stroužky česneku
majoránka
hladká mouka
zeleninový vývar ( není nutný )
sádlo
stonek libečku
sůl, pepř

Na sále zpěníme cibulku a přidáme nakrájené houby. Lehce orestujeme,zaprášíme paprikou,osmahneme ( pozor na zhořknutí ) a podlijeme vývarem. Osolíme, přidáme kmín,libeček a vaříme asi 10 minut.Vyjmeme libeček. Na sádle uděláme hladkou jíšku, kterou zavaříme do polévky. Povaříme dalších 10 minut a dochutíme česnekem, majoránkou a pepřem.

 

FALEŠNÁ DRŠTKOVKA

50 dkg hub (růžovka, kotrč, hlíva), 1 cibule, 3 lžíce másla, 2–3 lžíce hladké mouky, 2 l vody, 1 lžička mleté papriky, sůl, pepř, kmín, 2 lžičky majoránky, 3 stroužky česneku

 V hrnci na másle osmahneme cibulku, zaprášíme moukou a uděláme jíšku. Potom k ní přisypeme papriku, necháme chvilku ztmavnout a zalijeme ji vodou. Houby očistíme, nakrájíme na tenké plátky, přidáme je k jíšce spolu se solí, pepřem a kmínem a vše vaříme asi 20 minut. Ke konci vaření polévku dochutíme majoránkou a utřeným česnekem.

 

HOUBOVÝ BRAMBORÁK

8 brambor, ¼ l mléka, 2 hrsti nasekaných hub, 2 vejce, 4 stroužky česneku, asi 12 lžic hladké mouky, sůl, kmín, majoránka, sádlo na smažení

Brambory nastrouháme, spaříme vroucím mlékem a slijeme. Nemačkáme. Houby chvilku podusíme na másle. Do brambor přidáme vychladlé houby, vejce, utřený česnek, mouku a koření. Těsto nabíráme lžící, roztíráme na pánvi s rozehřátým sádlem. Opékáme z obou stran do zlaté barvy.