CHLEBOVÉ PLACKY S UZENÝM

Placky:

40 dkg chlebové mouky (pšeničná, žitná)
1 droždí (kvásek)
250 ml vlažné vody
1 lžička soli
1/2 lžičky cukru
2 uvařené brambory
1 lžička kmínu
podle chutí nasekané uzené nebo slanina

Do mísy dáme mouku a doprostřed dáme kvásek. Jemně nastrouháme brambory, přidáme sůl, cukr, kmín, vlažnou vodu a vypracujeme těsto. Pokud lepí, lehce podsypeme hladkou moukou. Necháme aspoň 1 hodinu v teple kynout. Do těsta dáme nasekané uzené a tvoříme placičky, potřeme je osolenou vodou a pečeme při 200 st. asi 20 minut. Raději hlídejte, já je nadzvedávala a když byl spodek zlatý, vyndala jsem je.

 

 

ŠUNKOVÉ ROHLÍČKY S TVAROHOVÉHO TĚSTA

(Strašínsko 1937)
Těsto:
20 dkg másla (chladné)
20 dkg měkkého tvarohu
20 dkg hladké mouky
1 lžička soli

Náplň:
20 dkg šunky
1 vejce
2 lžíce smetany
cibulka
tvrdý sýr podle chuti na posypání
vejce na potření

Vypracujeme těsto, které rozválíme a nakrájíme na trojúhelníčky. Naplníme, stočíme, potřeme vajíčkem a pečeme při 200 st. dorůžova. Před dopečením podle chuti sypeme sýrem.

Výsledek obrázku pro ŠUNKOVÉ ROHLÍČKY S TVAROHOVÉHO TĚSTA

 

ŠKVARKOVÉ PLACIČKY

Suroviny:

25 dkg polohrubé mouky

25 dkg hladké mouky

10 dkg rozehřátého sádla

250 ml mléka

1 vejce

1 droždí ( kvásek -,lžička cukru,mléko a lžíce hladké mouky)

sůl podle chuti

20 dkg nasekaných škvarků

sádlo na potření

Vypracujeme hladké těsto,které necháme kynout. Po vykynutí zapracujeme nasekané škvarky a necháme ještě 1/2 hodiny kynout. Vyválíme asi 1cm silnou placku a vykrajujeme kolečka,která dáme na plech a potřeme lehce sádlem. Nožíkem uděláme mřížku a zvolna pečeme.

Výsledek obrázku pro ŠKVARKOVÉ PLACKY RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE

 

KOLÁČ Z KYSANÉ SMETANY 

 ( Kuchařka řádné hospodyňky)
Těsto na koláč:

20 dkg hladké mouky
10 dkg másla
2 vejce
3 lžíce kysané smetany
sůl
1 lžička prášku do pečiva

Náplň:
20 dkg uzeného nebo slaniny
20 dkg tvrdého sýra
2 kysané smetany
4 stroužky česneku
3 cibule
vařený květák ( cuketa )
2 vejce
sůl
čerstvé bylinky ( dala jsem petrželku a bazalku )

Vypracujeme hladké těsto,které dáme do chladna. Na pánvi osmahneme nakrájenou slaninu ( pokud použijete uzené, dejte asi 2 lžíce sádla ),cibuli nakrájenou na kolečka a nasekaný květák. Ochutíme trochou soli a necháme směs vychladnout. V kysané smetaně rozkvedláme vejce,přidáme sýr, česnek, bylinky a dochutíme solí.
Těsto vložíme do vymazané koláčové formy,přidáme náplň z pánve a zakryjeme kysanou smetanou. Pečeme při 190 st. asi 30 minut.

 

Výsledek obrázku pro koláč z kysané smetany  recepty ze šumavské

DOMÁCÍ VEKA (Zadov)

Předem se omlouvám za tvar veky, ale nějak se mi nepovedla šištička :). Jinak veky jsou moc dobré, dělám je i kmínové, bylinkové, prostě co vás napadne.

Suroviny na 2 veky:
40 dkg hladké mouky
asi 250 ml vlažné vody
2 lžičky soli
2 lžičky rozpuštěného sádla ( lze i olej )
1 droždí ( kvásek - 1 lžička cukru,trocha teplého mléka)

Vypracujeme hladké těsto, které necháme kynout, poté vytvarujeme 2 šišky, které potřeme slanou vodou a posypeme podle chuti. Koření můžeme přidat i do těsta. Pečeme při 220 st. asi 20-25 minut

.

 

DOMÁCÍ TLAČENKA

vepřová hlava, kolínka a nožičky
vepřové ramínko, bůček, jazyk a játra
sůl, pepř, majoránka, bobkový list
Maso do tlačenky vaříme čerstvé již během domácí zabijačky. Očištěné maso dáme do vroucí vody a uvaříme tak, aby zůstalo tužší. Kůže uvaříme do měkka a semeleme. Vařené maso nakrájíme na kostky a vrátíme do vývaru.
Koření používáme vždy čerstvé, drcené nebo mleté. Tlačenky plníme do očištěných přírodních nebo do umělých střev. Naplněné obaly dobře zavážeme, aby nám tlačenka nevytekla. Tlačenky vaříme ve vroucí vodě asi 1 hodinu.
Vařené tlačenky vyjmeme z vody a rozložíme na dřevěnou desku k vychladnutí. Tlačenky občas obrátíme, aby se tuk stejnoměrně rozložil. Tlačenky zatížíme deskou, aby dostaly tvar.
Výsledek obrázku pro tlačenka recepty ze šumavské

CHLEBOVÉ CHUŤOVKY

Tenhle recept je velmi starý, těsto se používalo již ve středověku jako základ pro plněné placky. Tak dnes z trochu jiného soudku. Podle předpisu se vyválí placka jako dlaň,dá se náplň a přikryje druhou plackou. Já dělala tvar pirohů. 
Pro nenechavce: Pouze těsto je původní a část náplně. Je vylepšená kysanou smetanou,tvrdým sýrem a vejce na potření jsem také doplnila.
Těsto:
30 dkg žitné nebo chlebové mouky
2 lžičky soli
asi 2 dcl chladné vody
Náplň:
Tady je to na Vašich chuťových buňkách. Používá se náplň z cizrny, hrachu,hub nebo kořenové zeleniny a hlavně hojně čerstvé bylinky. Já dělala z celeru.
5 lžic hrubě strouhaného celeru
1 hrst sekané bazalky
1 zakysaná smetana
10 dkg strouhaného sýra
10 dkg uleželého tvarohového sýra
sůl podle chuti
Vypracujeme hladké těsto,které vyválíme, vykrajujeme kolečka, která plníme směsí, uzavřeme do pirohů, potřeme vejcem a dle libosti sypeme. Pečeme při 200 st. asi 15 minut.
Výsledek obrázku pro chlebové chuťovky recepty ze šumavské

HNĚTANKY (Pohraničí s Bavorskem)

Tato pochoutka je výborná k pivu, původní jsou se zelím, ale můžete je vylepšit slaninou nebo uzeným.

Suroviny:

Kysané zelí

Polohrubá mouka

sůl,pepř

sádlo na potření

Na vál dáme stejné množství mouky,kysaného zelí ( + já dala asi 20 dkg uzeného ),vše promícháme,osolíme, opepříme a pomocí mléka zaděláme tužší těsto. Vyválíme placku, nakrájíme na libovolné tvary, potřeme sádlem a pečeme v troubě při 200 st. asi 10 minut ( podle tloušťky těsta ).

 

 

SLANINOVÉ PLACIČKY

40 dkg hladké mouky
1 hrnek vlažné vody
1 droždí (kvásek)
1 lžička soli
2 lžíce rozehřátého sádla
hrst nasekané slaniny nebo uzeného špeku
 
Ze surovin vypracujeme hladké těsto, které necháme kynout. Vyválíme placku asi 1 cm a vykrajujeme kolečka. Potřeme sádlem a pečeme při 190 °c asi 12 minut.
 

 

SMAŽENÝ PATIZON

2 patizony, těstíčko, hladká mouka, strouhanka, olej, sůl
Těstíčko: 3 stroužky česneku, 5 dkg nastrouhaného tvrdého sýry, 3 vejce, mléko, sůl
Patizony oloupeme a nakrájíme na plátky. Osolíme a obalíme postupně v hladké mouce, těstíčku a ve strouhance. Pečeme do zlaté barvy.
Fotka uživatele Recepty ze šumavské vesnice.

HUSPENINA KYSELÁ

uvaříme: 70 dkg vepřové hlavy (nebo 1 koleno i s kůží), 70 dkg vepřových nožiček, 5 kuliček celého pepře, 1 bobkový list, 1 cibule, sůl, 2 stroužky česneku
na dokončení: 4 polévkové lžíce octa, mletý pepř, sůl, 1 natvrdo vařené vejce, 2 kyselé okurky, nakládaný hrášek, uvařená mrkev (2 ks), petrželová nať
Hlavu (kolínko) a nožičky dobře očistíme a omyjeme. Dáme do hrnce, zalijeme vodou tak, aby bylo vše ponořené. Pozvolna vaříme s cibulí, česnekem, celým pepřem a bobkovým listem tak dlouho, až kůže změkne a maso se začne oddělovat od kostí. Maso z vývaru vyjmeme, vykostíme a nasekáme nebo nameleme (včetně kůží a klihových částí z nožiček) na drobnější kousky. Vezmeme ½ l vývaru (zbaveného tuku) a zahřejeme. Maso, kůže a klihové části dáme do teplého vývaru, ochutíme octem, podle potřeby osolíme a opepříme. Mezitím si do formy (miska, srnčí hřbet, pekáč) dáme folii, ozdobně rozložíme na plátky nakrájené vařené vejce, kyselou okurku na vějířky a další suroviny. Vše opatrně přelijeme teplou směsí a dáme ztuhnout do chladu.
Fotka uživatele Recepty ze šumavské vesnice.