TVAROHOVÁ ROZHUDA

 ( Strašín 1898, Vůně dobrot z podhůří Šumavy )

Rozhuda byla s chlebem hlavní strava ,která se nosila na sečení luk. Základem je tvaroh,kysanka a máslo. Rozhuda časem došla i obměn. Později se tedy dělala i sardinková,šunková,papriková. Základ je ale vždy stejný. Já dělala s česnekem a cibulkou. K tomu je nejlepší chléb nebo domácí houstičky. Dnes jsem pekla housky Nezdické.
Suroviny:
25 dkg měkkého tvarohu
10 dkg másla
5 lžic kysané smetany
1 stroužek česneku
1 jarní cibulka
sůl,mletá paprika
Máslo,tvaroh a smetanu utřeme,přidáme cibulku a česnek. Dochutíme kořením.
 
 
 

 

Tvarůžek z domacího mléka

Mléko od kravičky,které jsme nestačili vypít,necháme na sítku s utěrkou srazit. Zhruba to trvá 1-2- dny. Potom přidáme sůl,papriku,cibulku,pažitku ( ze zahrádky) ,spojíme a už snídáme.
Výsledek obrázku pro tvarůžek z domácího mléka recepty ze šumavské
 

HOUBOVÝ TATARÁK Z JELENÍCH VRCHŮ

3 hrstě sušených ( podušených čerstvých ) hub
1 cibule
sádlo
mléko
česnek
tymián 
sůl,drcený kmín,pepř
Houby namočíme na 1 hodinu do mléka,potom podusíme v mléce do změknutí. Na sádle necháme zrůžovět cibulku,přidáme houby, osmahneme a necháme vychladit. Pomeleme ( nebo posekáme v přístroji,který doma máme ),přidáme česnek podle chuti,tymián,sůl,pepř a drcený kmín. Mažeme na topinky nebo večky.
 
 

Výsledek obrázku pro houbový tatarák z jeleních  recepty ze šumavské

 

 

 

DOMÁCÍ VAŘENÝ SÝR


Tahle pochoutka byla pro mě záhadou,takhle připravený sýr jsem nikdy nejedla a nevěděla jsem,jak má výsledný ,,produkt" vypadat a chutnat. Přestože jsem dodržela postup,myslím,že jsem měla sýr hrubší, než má být. Povedl se mi takový,,tvarohovatý". Tak vyzkoušejte a uvidíte. Chuťově je ale výborný.
Suroviny:
1/2 kg domácího tvarohu ( necháme zkysnout mléko a překapat přes sítko na tvaroh)
15 dkg másla
2 žloutky
sůl,kmín,cibulka,sladká paprika
Tvaroh osolíme a necháme ho aspoň jeden den proležet. Smícháme ho s jemně nasekanou cibulkou. 
Do kastrůlku dáme rozpustit máslo,přidáme tvaroh a mícháme do kašovité konzistence. Odstavíme,přidáme koření a vmícháme žloutky.
Misku nebo formičku vypláchneme vodou a sýr do ní nalijeme. Necháme vychladnout a ztuhnout.
Výsledek obrázku pro domací vařený sýr recepty ze šumavské

POMAZÁNKA ZE SYREČKŮ

1 balíček syrečků, 6 lžic šlehačkové smetany, 10 dkg másla, 2 stroužky česneku, 3 lžíce majonézy, sůl, pepř

Syrečky nastrouháme nebo umeleme. Přidáme smetanu, utřené máslo s česnekem a majonézu. Lehce umícháme-nešleháme. Podle chuti osolíme. Mažeme na večku a poprášíme sladkou paprikou.

 

RYBÍ POMAZÁNKA

20 dkg uzených ryb, 1 cibule, 1 lžička hořčice, 10 dkg tvarohového sýra (Lučina), 1 lžička citronové šťávy, sůl, mletý pepř, špetka červené papriky
Ryby zbavíme kostiček a rozmačkáme vidličkou. Přidáme sýr, jemně nasekanou cibuli, hořčici,citronovou šťávu, dochutíme kořením a řádně umícháme.