BRAMBOROVÉ NOKY Z BAVORSKA

Jsou to vlastně malé kousky bramborového těsta, ale je to zase něco jiného než knedlíky. S těstem se dobře pracuje, nerozváří se a knedlíčky jsou chutné.
Suroviny: 
1 kg brambor vařených ve slupce
30 dkg hrubé mouky
10 dkg krupice
3 vejce
sůl

Brambory prolisujeme,přidáme suroviny a spojíme v hladké těsto. Tvoříme válečky,které krájíme asi na 1-1,5 cm kousky. Vaříme ve vodě 10 - 15 minut podle velikosti.

Výsledek obrázku pro bramborové noky z bavorska  recepty ze šumavské

 

 

TĚSTA NA OVOCNÉ KNEDLÍKY

Recepty jsou z kuchařky z roku 1924. Knedlíky plníme libovolným ovocem, můžeme použít i povidla. Většinou se těsto rozválí, vykrájí čtverce, které se naplní a rukou zakulatí. Někdo ale uždibuje kousky, které plní a tvoříknedlíky. Délku vaření vždy musíme přizpůsobit velikosti knedlíků i tloušťce těsta. Časy jsou orientační. Vždy zkusíte jeden knedlík vyndat, rozkrojit a podle toho ukončit vaření ( pozn.je pro začínající kuchařinky).
KYNUTÉ KNEDLÍKY:
½ kg polohrubé mouky
1lžička soli
¼ l mléka
2 dkg kvasnic – udělat kvásek
5 dkg moučkového cukru
5 dkg másla
1 žloutek
Zaděláme těsto tak, až se dělají puchýřky a necháme na kamnech kynout asi ½ hodiny. Tvoříme knedlíky, které vaříme 10-15 minut.

TVAROHOVÉ KNEDLÍKY
4 dkg másla
5 dkg cukru
2 vejce
Špetka soli
½ kg tvarohu
10 dkg strouhanky 
4 dkg krupice
4 dkg polohrubé mouky
Utřeme máslo s vejci,solí, tvarohem a cukrem. Přidáme strouhanku, mouku, krupici a propracujeme v nepříliš tuhé těsto. Plníme knedlíky a vaříme 7-10 minut. Můžeme dělat i neplněné, po uvaření roztrhat a polít třeba jahodovou rozhudou.
TŘENÉ Z TVAROHOVÉHO TĚSTA
3 dkg másla
1 vejce
1 žloutek
8 dkg strouhaného tvarohu
¼ l mléka
45 dkg hrubé mouky
Do mísy dáme máslo, špetku soli,vajíčko, žloutek,strouhaný tvaroh a třeme asi 5 minut. Přidáme mouku, mléko a opět třeme. Po chvilce dáme na vál a vypracujeme rukama hladké těsto. Necháme je pod kastrolem asi ½ hodinky odpočívat. Tvoříme knedlíky, které vaříme 8-10 minut.

NADÝCHANÉ KNEDLÍKY
50 dkg polohrubé mouky
4 lžíce cukru
20 g kvasnic
asi 4 dl smetany nebo plnotučného mléka
1 žloutek
špetka soli 
Vypracujeme hladké těsto, které necháme kynout. Tvoříme knedlíky, které vaříme asi 10 minut.

 

KNEDLÍKY Z CHLEBA

4 krajíce chleba i s kůrkou
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek studené vody
1/2 prášku do pečiva
sůl

Na knedlíky nakrájíme chleba,smícháme s moukou,vodou,práškem do pečiva a solí. Utvoříme 2-3 šišky a vaříme podle velikosti 20-25 minut ve vroucí vodě.

Výsledek obrázku pro knedlíky z chleba recepty ze šumavské vesnice

 

Germknödel

Knedlíky jsou výborné,kypré. Dělala jsem je z dvojité dávky, ale opět mi dovolte můj poznatek. Doporučuji dělat menší šišky, knedlíky se ve vodě hodně nafouknou a já vyndavala obří knedlíky. Je to vidět i na fotce. Špatně se mi i potom krájela porce k omáčce.

Suroviny ( původní dávka ):
25 dkg hladké mouky
1/8 l mléka ( vlažné )
1 vejce
1 žloutek
5 dkg másla ( rozpuštěné )
sůl ( asi 1 lžička )
kvásek ( 1 dkg droždí,1 dkg cukru,2 lžíce mléka,1 lžíce hl. mouky)

Necháme vzejít kvásek. Do mísy dáme suroviny, přidáme kvásek a vypracujeme těsto. prohněteme tak, aby se nelepilo na vařečku. Necháme 1 hodinu kynout. Utvoříme válečky, přikryjeme utěrkou a necháme ještě asi 10 minut kynout.
Dáme do vroucí vody vařit asi na 7-10 minut ( Já musela vařit skoro 20 minut, proto dělejte menší ). Vaříme v nezakrytém hrnci a knedlíky během vaření ,,převalujeme". 
Po uvaření propícháme vidličkou,pomažeme máslem a krájíme nití.
Dobrou chuť!

Výsledek obrázku pro knedlíky z chleba recepty ze šumavské vesnice

 

HOUSKOVÝ KNEDLÍK (1932)

50 dkg hrubé mouky
50 dkg polohrubé mouky
2 lžičky soli
4 žloutky
1 lžička kypřícího prášku
asi 450 ml mléka ( poměr nebyl,tak lijte postupně )
4 tvrdší žemle

Rohlíky nakrájíme na kostičky. Smícháme mouky s kypřícím práškem,přidáme žemle, rozkvedlané žloutky,osolíme a a zapracujeme mlékem. Dáme vařit osolenou vodu,utvoříme 2 šišky a vaříme je asi 25-30 minut.

Výsledek obrázku pro houskový knedlík recepty ze šumavské

 

 

 

KNEDLÍKY SOBĚŠICKÉ

2 rohlíky nebo žemle
sádlo
5 brambor vařených ve slupce
8 syrových brambor
hrst krupice
sůl

Rohlíky nakrájíme na kostičky a osmahneme na sádle. Vařené i syrové brambory rozstrouháme. Syrové vymačkáme přes utěrku,všechna voda musí pryč. Dáme na vál, přidáme krupici,sůl a vše spojíme dohromady. Tvoříme koule,které vaříme v osolené vodě asi 12-15 minut podle velikosti.

STRAŠÍNSKÉ KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ

1 kg brambor vařených ve slupce
20 dkg krupičky
20 dkg hrubé mouky
2 vejce
sůl
Brambory rozstrouháme, přidáme krupičku,mouku,vejce, sůl a vypracujeme hladké těsto. Utvoříme 3 šišky,které vaříme ve vroucí vodě asi 20-25 minut.
 

KRUPICOVÉ KNEDLÍKY

1/4 l mléka
10 dkg krupice
kousek másla
2 rohlíky ( kostičky)
petrželka
2 vejce
sůl

Svaříme mléko s krupicí a máslem a solí na hustou kaši. Necháme vychladit. Rohlíky osmahneme na másle a spolu s vejci a petrželkou zamícháme do kaše. Tvoříme knedlíčky,které vaříme v osolené vroucí vodě asi 10 minut.

Dobrou chuť!

 

BYLINKOVÉ KNEDLÍKY

(předpis na 12 koulí)

5 rohlíků nebo housek
2 dcl mléka
3 dkg másla
1/2 červené cibule ( nebo 1 menší )
1- 2 vejce ( stačí jedno větší, potom to chce více mouky )
10 lžic hrubé mouky
sůl
tymián,petržel a pár lístků šalvěje
Na másle osmahneme rohlíky s cibulkou a přidáme nasekané bylinky. Necháme chvilku zchladit,zalijeme mlékem,přidáme vajíčko a mouku. Osolíme. Tvoříme malé koule , které vaříme 10-12 minut.( Můžete přidat i více mouky,podle vajec,těsto je mazlavé,tak doporučuji omočit ruce do vody ).

 

 

BRAMBOROVÉ KOULE (BAVORSKO)

1 kg nastrouhaných vařených brambor
20 dkg krupičky
20 dkg hrubé mouky
2 vejce
sůl
Vypracujeme vláčné těsto,tvoříme koule,které dáváme do vroucí vody a vaříme podle velikosti 10-15 minut.