SLEPIČÍ TLUČENÁ POLÉVKA S KOPŘIVOVÝM SVÍTKEM (1929)

1 slepice nebo kostřičky
mrkev,celer,petržel,cibulka, květák
bobkový list,nové koření,celý pepř,sůl
Slepici vložíme do vody,přidáme 1 mrkev, kousek celeru,1 cibulku,koření a sůl. Vaříme do silného vývaru. Polévku scedíme,přidáme zbytek nakrájené zeleniny a ještě 15 minut povaříme. Přidáme nasekané ( tlučené ) maso. Dosolíme a ochutíme mletým pepřem. Polévku podáváme se svítkem a pažitkou.
Kopřivový svítek:
7 dkg lístků kopřiv
1 - 2 vejce ( podle velikosti )
7 dkg másla
10 dkg polohrubé mouky
2 stroužky česneku
sůl,špetka jedlé sody
1 dcl mléka
máslo a strouhanka na pekáček
Žloutky utřeme s máslem,přidáme mouku,utřený česnek,sníh a mléko. Ochutíme kořením a lehce zamícháme nasekané kopřivy. Pekáček vymažeme a vysypeme strouhankou, pečeme při 180 st. do růžova. Necháme vychladit a krájíme na kousky.
Dobrou chuť.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

HOUBOVÁ POLÉVKA (s bramborovou kaší - Strašínsko)

  • Suroviny (rozpis na dva litry):
  • různé druhy tvrdých hub
  • brambory (4 na polévku, 2 větší na kaši)
  • 1 větší cibule
  • máslo
  • máslová jíška (stačí z 5 dkg másla, polévka se ještě zahustí kaší)
  • sůl, pepř, majoránka, zázvor, kmín, zelená petrželka
  •  2l vody (vývar)
  • Houby pokrájíme na kousky a dusíme s kmínem a špetkou soli doměkka.
Brambory nakrájené na kostičky osmažíme na másle spolu s cibulkou. Zalijeme vodou ( vývarem ) a uvaříme skoro doměkka. Poté polévku zahustíme jíškou ( pozor, bude se dohušťovat ještě kaší ).
Zvlášť uvaříme 2 brambory, mírně osolíme a vyšleháme na kaši ( neslívejte,šlehejte s částí vody,ve které jste brambory vařili ).
Vše - houby a kaši - vložíme do polévky,okořeníme pepřem,zázvorem a majoránkou. Petrželku dáme až do hotové polévky.
Recept doporučuje dát na talíř na nudličky nakrájenou klobásku, ale já chtěla jen houbovou chuť,tak možná příště.
Dobrou chuť!
 

POLÉVKA MRKVOVÁ S ŽEMLIČKOVOU RÝŽÍ (předpis z kláštera v Horažďovicích 1946)

  • Rozpis na 2 litry polévky:
    1 velká mrkev
    vývar ( recept uvádí 1 masovou kostku,což dnes už neseženeme a masox má do ní daleko,ale lze dát i vodu,budeme mít zeleninový vývar)
    1 dcl sladké smetany
    máslová jíška
    sůl,pepř,špetka mletého zázvoru
    sekaná petrželka
    Žemličková rýže:
    4 dkg másla
    1 vajíčko
    2 strouhané žemle navlhčené mlékem
    sekaná zelená petrželka
    muškátový květ,sůl
    Utřeme máslo s vajíčkem,vmícháme mleté žemle a dochutíme kořením s petrželkou. Utvoříme tužší těsto.
    Mrkev nastrouháme na jemném struhadle,a dáme do vody ( já ji pro chuť osmahla chvilku na másle ). Osolíme a chvilku povaříme. Zahustíme jíškou a smetanou,opět chvilku vaříme. Nakonec zavaříme žemličkovou rýži,kterou protlačujeme přes struhadlo. Dochutíme zázvorem,pepřem a sekanou petrželkou.
    Dobrou chuť!

POLÉVKA PRAŽENÁ S KVASNICOVÝMI NOČKY
( Strašín-Voleško , rok 1939..Dobroty z podhůří Šumavy)

Jemná krémová polévka a hlavně opět zdravá. Předpis jsem vypočítala na necelé 2 litry polévky.
Suroviny:
Polévka:
10 dkg másla
7 dkg polohrubé mouky
vývar ( nebo masovou kostku a vodu)
sůl,pepř,drcený kmín
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Přidáme kmín a za stálého míchání přidáme vývar. Šleháme, aby polévka byla hladká,krémová. Zvolna vaříme.
Kvasnicové nočky ( knedlíčky ):
1 cibulka
1-2 balíčky kvasnic ( podle chuti )
1 vejce
česnek utřený se solí ( 2 stroužky )
majoránka,pepř
hrubá mouka nebo krupička
Na pánvičce podusíme na másle cibulku,přidáme droždí,které do růžova upražíme. Masu necháme vychladnout,pak přidáme vejce,česnek,koření a zahustíme moukou. Utvoříme těsto,ze kterého vykrajujeme nočky nebo tvoříme knedlíčky. Zavařujeme do vroucí polévky a necháme povařit asi 10 minut.
Dobrou chuť!
 
 
 

ZELNICE S KROUPAMI ( Šimanov 1931 )

Je podobná zelňačce,ale jemnější.
Potřebujeme:
kyselé zelí
vepřové maso nebo uzené na vývar
2 strouhané syrové brambory
kroupy
kysaná smetana
1 vejce
1 lžíce hladké mouky
sůl,pepř,muškátový květ, kmín
Kyselé zelí uvaříme s masem ( nebo ve vývaru ), přidáme sůl,kmín,nastrouhané brambory a povaříme do změknutí. Kroupy uvaříme zvlášť. Polévku zahustíme koflíčkem kysané smetany,ve které jsme rozmíchali mouku a vajíčko. Povaříme,okořeníme květem a pepřem. Do polévky vložíme kroupy a kousky masa.
 
 

Polévka PUCÍKOVÁ

Tato polévka také nese název polévka s malými nočky zv. pucíky. Já jí dělám,když máme vařené brambory a zbývá mi z nich dost vody.
Suroviny:
máslo
polohrubá mouka
vejce
voda ( voda z uvařených brambor )
sůl,kmín,pepř,pažitka
Z másla a mouky připravíme jíšku,vklepneme vajíčko,které v ní necháme srazit. Zamícháme a vytvoříme pucíky. Ty zalijeme horkou vodou (vývarem z brambor ),povaříme a dochutíme ( pozor,voda z brambor už je slaná ). Nakonec přidáme sekanou petrželku.
 
 
 

LETNICE

 
Bramborová polévka letní ( Kuchyně staré Šumavy )
 
4 větší brambory
30 dkg nakrájených hub
kořenová zelenina ( podle toho,co máte doma )
máslo
vejce
sůl,pepř,kmín
petrželka
Zeleninu nakrájíme na kousky nebo nastrouháme a osmahneme na másle. Do 2 litrů vody dáme nakrájené brambory,houby a osmahnutou zeleninu. Osolíme,přidáme pepř a uvaříme doměkka.
Před koncem varu zakvedláme vejce a lehká polévka je hotová.
Dobrou chuť!
 
 

Výsledek obrázku pro letnice recepty ze šumavské

HRACHOVÁ BAVORSKÁ S KROUPAMI ( 1929 )

Tato polévka má v různých oblastech mírné odchylky. Dané varianty uvádím v závorce.
hrách ( lze žlutý i zelený )
kroupy
1 mrkev, 1 petržel
máslová jíška
sůl,pepř,majoránka
česnek 
voda ( uzený vývar - ten jsem použila já )
Hrách a zeleninu vaříme tak dlouho,aby se vše dalo propasírovat ( rozmixovat ). Hrachovou kaši dáme do vody ( vývaru ), osolíme a provaříme. Zavaříme máslovou jíšku a ještě chvilku vaříme. Kroupy uvaříme v osolené vodě a vložíme do polévky. Vše dochutíme majoránkou,rozetřeným česnekem a pepřem.
 
 

 

 

CHLEBOVÁ POLÉVKA ( Nezdice 1923 )

Opravdu moc dobrá a rychlá polévka. Říká se jí také panádlová,žebrácká,chlebovka.
2 krajíce chleba 
vajíčko
máslová jíška
sůl,pepř,kmín
petrželka
Chleba nakrájíme na kostičky, dáme do vody, osolíme a povaříme asi 10 minut. Potom polévku přepasírujeme ( rozmixujeme) a zavaříme máslovou jíšku. Zakvedláme vajíčko,dochutíme a na závěr přidáme nasekanou petrželku.

 

 

 

 

 

BRAMBOROVÁ ČESNEČKA

brambory
1 malý celer nebo 1/2 většího
česnek
petrželka
sádlo
chléb
kmín, sůl
Brambory a celer nakrájíme na kostičky,dáme do vody spolu s kmínem a solí. Vaříme dokud nemáme vše měkké. Poté vývar přepasírujeme ( rozmixujeme ) a vrátíme do hrnce. Dochutíme. Na talíř si dáme sádlo,česnek,petrželku a nakrájený krajíček chleba ( já raději přikusuji,nemám ráda rozmočený,ale v původním receptu se vkládá na talíř) a zalijeme polévkou.
Dobrou chuť.

 

KARFIOLOVÁ POLÉVKA S KRUPIČKOVÝM STROUHÁNÍM (Strašín )

Suroviny:
1 květák
máslová jíška
1 dcl smetany
sůl,pepř,muškátový květ
zelená petrželka
1 uvařené vajíčko natvrdo
drobení ( 2 žloutky,15 dkg krupičky a sůl zapracujeme v tuhé těsto.Necháme chvilku odpočinout,pak strouháme na struhadle s většími otvory a necháme oschnout )
Ve slané vodě uvaříme květák,půlku rozebereme na růžičky,druhou polovinu propasírujeme ( rozmixujeme ). Vývar z květáku zahustíme jíškou,přilijeme smetanu a povaříme. Okořeníme pepřem,solí,květem a přidáme rozmixovaný květák. Do vařící polévky zavařujeme strouhání (drobení ) z krupičky. Nakonec vložíme růžičky květáku a na talíři posypeme zelenou petrželkou a jemně nasekaným vajíčkem.
Dobrou chuť!

 

 

ŠPENÁTOVO-KOPŘIVOVÁ

Ráda ji dělám na jaře,děti myslí,že je špenátová,ale pokaždé tam propašuju kopřivy.
1 hrst nasekaných špenátových listů
1 hrst nasekaných vršků kopřiv
máslo
cibulka
vajíčko
sůl,česnek
pro vylepšení 1 tavený sýr
Na másle osmahneme cibulku ( pouze tak,aby byla světlá ), přidáme špenát,kopřivy, proženeme cibulkou a zalijeme vodou. Přidáme sůl a povaříme. Půlku polévky pomixujeme,vrátíme a přidáme sýr,česnek a rozkvedlané vajíčko.

 

POLÉVKA SELSKÁ

2-3 brambory
1/2 celeru
1 mrkev
hrstka středních krup
máslová jíška
2-3 stroužky česneku
sůl,pepř,majoránka,červená paprika
1 malá cibule
vývar ( nebo odřezky z masa a voda )
Brambory a zeleninu nakrájíme na kostky. Přidáme propláchnuté kroupy. Zalijeme vývarem a uvaříme do měkka.
Z másla,cibule,mouky a papriky uděláme jíšku. Zavaříme do polévky a provaříme. Česnek utřeme se solí,dáme do polévky,přidáme pepř a majoránku. Podle chuti ještě dosolíme.

HRACHOVÁ POLÉVKA S UZENINOU (1934)

Suroviny:
uzený vývar
hrách
4 kousky uzeniny ( buřty,párečky)
sádlo
1 cibule
2 stroužky česneku
sůl,pepř,červená paprika
1 lžíce hladké mouky
Hrách namočíme do vody přes noc. Druhý den dolijeme vývarem a vaříme do změknutí. Polovinu hrachu propasírujeme a vrátíme do polévky.
Na sádle osmahneme cibulku s uzeninou,zaprášíme moukou smíchanou s paprikou a uděláme jíšku. Dáme do polévky a chvilku povaříme.
Dochutíme solí,pepřem a česnekem.

 

PRAŽENKA ( Strašín 1940 )

Suroviny:
máslová jíška
drcený kmín + trocha celého
1 lžička červené papriky
1 vejce
zeleninový vývar ( nebo zcezená voda z brambor )
sůl,pepř
opečený chléb
pažitka
Z másla a hladké mouky připravíme jíšku,přidáme drcený kmín,papriku a zalijeme vývarem.
Dobře rozmícháme a necháme 10 minut povařit. Zakvrdláme vajíčko,které necháme přejít varem.Dochutíme solí, celým kmínem a pepřem.
Na talíři zdobíme sekanou pažitkou a opečeným chlebem.
 

ZIMNÍ ZELNICE S ČESNEKOVOU TOPINKOU

Suroviny:
1/2 hlávky zelí
máslo
1 cibule
uzený vývar ( nebo koupíme žebro,které vaříme se zelím )
sladká paprika
sůl,pepř
1 dcl smetany s 2 lžícemi polohr.mouky a žloutkem
topinky
Na másle opražíme zelí s cibulí,zaprášíme paprikou a zalijeme vývarem. Vaříme do změknutí. Ve smetaně rozkvedláme žloutek s moukou a polévku zahustíme. Podáváme s opečenou topinkou,kterou hojně česnekujeme.
Dobrou chuť!
 

ZIMNÍ ČESNEČKA S VEJCI

Suroviny:
2 litry vývaru
3 bobkové listy
5 kuliček nového koření,5 bobulek jalovce, pepř celý
1/4 l kyselé smetany
2 lžíce polohrubé mouky
6 stroužků česneku
sůl
vajíčka smažená na slanině
Do vývaru dáme koření a vaříme asi půl hodiny. Scedíme a polévku zahustíme smetanou, ve které jsme rozmíchali mouku. Necháme 10 minut vařit. Do polévky dáme utřený česnek se solí,necháme projít varem a už nevaříme. Nalijeme na talíř a přidáme smažená vejce.
Dobrou chuť!
 

FAZOLKOVÁ KYSELKA S KLOBÁSKOU

Suroviny ( asi na 3 l polévky):
2 hrstě červených fazolí 
1 jemně nastrouhaná mrkev
1 jemně nastouhaná petržel
1 rajský protlak
2 nožičky pikantní paprikové klobásky
sádlo
1 cibule
hladká mouka na jíšku
4 stroužky česneku
uzený vývar
1 snítka tymiánu
sůl,pepř,ocet,trocha majoránky
Fazole necháme přes noc namočit. Druhý den vlijeme i s vodou do vývaru,přidáme mrkev, petržel a vaříme,dokud nejsou fazole měkké. Přidáme protlak,trochu octa,snítku tymiánu,klobásky a provaříme. Ze sádla,cibule a hladké mouky připravíme jíšku,kterou zakvedláme do polévky. Vyndáme klobásky a snítku tymiánu. Klobásky nakrájíme na kolečka a vrátíme do polévky. Ochutíme solí,pepřem a česnekem.
 

POLÉVKA PETRŽELOVÁ S BRAMBOROVÝM SVÍTKEM

Polévka:
2 petržele
1 cibule nebo pór
vývar nebo voda
sůl,pepř,muškátový květ
máslová jíška
1 vejce
1 dcl mléka ( není nutné )
Petržel s cibulí a solí uvaříme do měkka. Zahustíme máslovou jíškou ( ne moc ) a provaříme. Scedíme,pár kousků dáme do polévky a ostatní propasírujeme přes sítko a vrátíme zpět. Do polévky zakvedláme vejce,okořeníme pepřem a květem. Můžeme zjemnit mlékem nebo smetanou. Podáváme se svítkem.
Svítek:
3 brambory vařené ve slupce
1 lžíce másla
2 vejce ( sníh )
2 lžíce krupice
sekaná petrželka
muškátový oříšek
sůl
Brambory jemně nastrouháme. Přidáme žloutky,máslo a sůl. Zasypeme krupicí,nastrouháme trošku oříšku a propracujeme vařečkou. Zlehka zapracujeme sníh a upečeme ve vymazaném a moukou vysypaném pekáčku. Krájíme na malé kostky.
 
 

SVÁTEČNÍ ZELNICE

Na 3 l polévky:
1/2 - 1 hlávka zelí ( podle velikosti )
20 - 30 dkg uzeného
250 ml kysané smetany 
1 cibule
sádlo
6 brambor
sůl,kmín
mletá červená paprika
1 lžíce hladké mouky

Brambory nakrájíme na menší kostičky a uvaříme se solí a kmínem. Nesléváme.
Na sádle osmahneme cibulku a zelí,přidáme papriku,uzené a zalijeme vodou. Podle slanosti uzeného osolíme a vaříme do změknutí. Polovinu zelí a brambor propasírujeme nebo rozmixujeme a vrátíme do polévky. Zahustíme kysanou smetanou,ve které rozmícháme 1 lžíci hladké mouky (mouka není nutná,pokud máte menší množství polévky,brambory a zelí to zahustí ).Provaříme a vložíme nakrájené uzené a vařené brambory i s vodou. Jen prohřejeme.
Dobrou chuť!

 

 

POLÉVKA S HOUBOVÝM SVÍTKEM

Svítek se vkládá do zeleninové nebo kroupové polévky. Já dělala jednoduchou kroupovku.
Suroviny na svítek:
10 dkg másla
8-10 dkg strouhanky
sůl, pepř
3 vejce ( sníh )
5 hřibů
sekaná zelená petrželka

Hříbky nakrájíme na kostičky a dáme spolu s máslem a petrželkou do rendlíku. Chvilku dusíme, dokud nejsou houby měkké. Necháme vychladit. Potom osolíme, opepříme, přidáme vejce, strouhanku a sníh. Směs dáme do vymazaného malého pekáčku a pečeme při 180. st asi 10 minut. Krájíme na kostičky a dáme do polévky.

 

KULAJDA (Prachaticko)

Každá oblast má ,,svou" kulajdu. Většinou se liší v nepatrných detailech. Někde používají sušené houby, jinde čerstvé.

Suroviny:
čerstvé hříbky ( asi 5 ks )
máslo
3 brambory
2 l vody
1 kysaná smetana
tymián, kopr
máslová jíška ( máslo + hladká mouka)
2 lžíce octa
sůl, pepř
vejce na ozdobu

Na másle osmahneme nakrájené hříbky. Do vody dáme vařit nakrájené brambory. Osolíme, opepříme. Asi po 20 minutách přidáme houby, zapražíme jíškou a provaříme. Ke konci varu přidáme kysanou smetanu,kopr a nasekaný tymián. Už nevaříme. Dochutíme octem.Na talíři můžeme zdobit ještě koprem a vložíme zastřené vejce.
Zastřené vejce:
Do kastrůlku dáme vodu, přidáme ocet. Když voda vaří, opatrně rozklepneme vajíčko. Necháme vařit, dokud se bílek nesrazí. Jsou to zhruba 3 minuty. Žloutek musí být tekutý.
 

Výsledek obrázku pro kulajda prachaticko recepty ze šumavské

UZENÁ KROUPOVKA ( Horní Vltavice )

Dobrá uzená polévka za pár korun.

Suroviny:
1 velké uzené žebro
1 hrnek středních krup
2 mrkve ( tady opatrně,pokud je mrkev sladká,tak stačí 1 )
1/2 celeru
2 vejce
majoránka,3 stroužky česneku
sekaná petrželka
sůl,pepř

Uzené žebro uvaříme spolu s kroupami. Vyndáme žebro,obereme a maso vrátíme do polévky. Osolíme,opepříme podle chuti,přidáme nastrouhanou zeleninu,zakvedláme vejce a povaříme. Dáme utřený česnek,majoránku a nasekanou petrželku. Už nevaříme.
Dobrou chuť.

 

BRAMBOROVÁ POLÉVKA S TVAROHEM ( Maleč )

Suroviny:
brambory
voda
kmín,sůl
1 měkký tvaroh
1 lžíce hladké mouky
vejce
petrželka

Brambory nakrájíme na kostičky dáme vařit spolu s kmínem a solí. Když jsou brambory napůl uvařené,polovinu vyndáme, propasírujeme přes sítko a vrátíme do hrnce. Tvaroh rozmícháme s moukou a zakvedláme do polévky. Necháme provařit a dochutíme podle potřeby. Podáváme se zastřeným vejcem.
Zastřené vejce:
Vodu přivedeme do varu,přidáme lžičku octa a vklepneme vejce. Povaříme do té doby, než se srazí bílek,ale žloutek musí zůstat syrový.

Výsledek obrázku pro bramborová polévka s tvarohem recepty ze šumavské

 

BRAMBOROVÁ POLÉVKA S HRACHEM ( Michlova huť - u Nových Hutí)

Opravdu chutná polévka. Nemusíte ani používat jíšku na zahuštění,pokud použijete starší moučnaté brambory.
Na 3 litry polévky:
60 dkg brambor
3 l vody ( uzeného,vepřového vývaru)
uzené maso
40 dkg zeleného hrachu
sádlová jíška ( sádlo,hladká mouka)
majoránka,česnek,sůl pepř

Hrách namočíme do vody přes noc. Druhý den ho dáme i s vodou do hrnce s vývarem ( já použila vodu a uzenou krkovičku) a vaříme do změknutí. Zvlášť uvaříme brambory a přepasírujeme do vody,ve které jsme je vařili. Vznikne řídká kaše.
Polovinu hrachu přepasírujeme,vrátíme do polévky a přidáme kaši z brambor. Podle potřeby dohustíme sádlovou jíškou,ochutíme solí,pepřem,majoránkou.
Obereme a nakrájíme maso a dáme spolu s česnekem do polévky.
Dobrou chuť!

 

CIBULAČKA

1,5 l vody, 5 velkých cibulí, 2 střední brambory, 4 lžíce másla, 4 polévkové lžíce hladké mouky, 2 lžíce sladké smetany, sůl, pepř

Cibuli nakrájíme na plátky a restujeme do zlaté barvy. Zaprášíme hladkou moukou a chvilku restujeme. Zalijeme studenou vodou, osolíme a necháme 20 minut vařit. Polévku propasírujeme přes jemný cedník, vložíme na kostičky nakrájené brambory a vaříme do změknutí. Ke konci varu přidáme smetanu, dochutíme a už jen prohřejeme.

 

MASOPUSTNÍ ZELNICE

2 l vody, 50 dkg kysaného zelí, uzená žebra, 3 brambory, 2 nožičky pikantní klobásy, 15 dkg uzeného špeku nebo slaniny, sádlo, 1 cibule, sušený tymián, 3 lžíce hladké mouky, 2 dcl mléka, 3 lžíce octa, pikantní paprika, sůl, pepř
Slaninu nakrájíme na kostičky, necháme rozpustit, přidáme 2 lžíce sádla, cibuli a nakrájené zelí. Osolíme a chvilku osmažíme. Zaprášíme paprikou a zalijeme vodou. Přidáme nakrájené brambory, uzená žebra, sůl, pepř, 1 lžičku tymiánu a vaříme do změknutí. V mléce rozmícháme mouku a vlijeme do polévky. Přidáme nakrájenou klobásu, maso z obraných žeber a provaříme. Dochutíme octem a solí.