REVEŇOVÁ MARMELÁDA SE SKOŘICÍ A VÍNEM (recepty pro české hospodyňky 1926)

Pokud chcete něco lahodného,zkuste udělat tuhle rebarborovou marmeládu. Je pracnější, než jsme zvyklé dělat, ale můžete ji dát i jako dárek. Z dávky jsou 3 skleničky.
Suroviny:
1 kg nakrájené rebarbory 
1/2 kg cukru
kůra z půlky citrónu
1 - 2 celé skořice
mletá skořice
1/2 skleničky ( 1 dcl ) bílého vína, já použila Ryzlink
( kdo nevěří trvanlivosti, může si dát aspoň kys. citrónovou,tu já ale nepoužila)
Rebarboru oloupeme, nakrájíme na malé kousky, dáme do hrnce,přidáme cukr,celou skořici a kůru z citrónu. Vaříme do změknutí,až na kaši. 
3/4 směsi přepasírujeme přes sítko, musí zbýt opravdu jen vlákna, kaši přendáme zpět k rozvaru,přilijeme víno, podle chuti dáme mletou skořici ( já 2 lžičky ) a vaříme do zhoustnutí, na konzistenci marmelády. Horké dáme do vyvařených skleniček, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
 

 

 

MÁTOVÝ SIRUP ( nevařený )

svazek máty
1,5 l převařené zchladlé vody
1 kg cukru
1 citrón
Mátu opereme, otrháme lístky. Dáme pozor,aby byly jen pěkné,bez mapek. Dáme do mísy, nakrájíme citrón, přidáme vodu svařenou s cukrem a necháme 2 dny máčet. Občas promícháme. Scedíme, v hrnci přivedeme do bodu varu a hned dáme do lahví. Pokud chcete medovou konzistenci,zalijte vodou (1 litrem),po scezení dejte do hrnce,přisypejte cukr a vařte do zhoustnutí. Ale je to myslím škoda,sice máte hezký ,,med", ale ztrácíte to nejlepší, co vám máta dá.

 

Výsledek obrázku pro mátový sirup recepty ze šumavské

SIRUP BEZOVÝ S MEDUŇKOU A ZÁZVOREM

e to sirup pro přípravu osvěžujících limonád.
Suroviny:
20 květů bezu
1 hrst meduňky ( posekáme )
10 koleček zázvoru
1,5 litru vody
75 dkg cukru
1 citrón
Bezinky sebereme za slunečného dne,necháme broučky,aby se přestěhovali jinam a dáme do mísy( já neoplachuju,abych nepřišla o pyl,ale pokud máte potřebu,tak ano). Přidáme meduňku,zázvor,nakrájený citrón a zalijeme převařenou zchladlou vodou. Necháme stát 24 hodin ne déle, scedíme přes plátýnko. Svaříme 1l vody s cukrem,přidáme výluh ,přivedeme pod bod varu a hned stáčíme do lahví. Pokud chcete sirup hustější,přidejte cukr ( doplňte do 1 kg).

Výsledek obrázku pro SIRUP BEZOVÝ recepty ze šumavské vesnice

 

MARMELÁDA REVEŇOVÁ S JAHODAMI A MÁTOU ( 1915 )

70 dkg rebarbory
30 dkg jahod
3 snítky máty
šťáva z 1 citrónu ( nebo 3g kys. citrónové )
Rebarboru a jahody nakrájíme na malé kostičky, dáme do hrnce ,přidáme pár lžic vody a dusíme do rozvaru. 3/4 směsi přepasírujeme,přidáme ke zbytku v hrnci a ponoříme mátu. S mátou povaříme 10 minut,poté přisypeme cukr,přidáme šťávu z citrónu a vaříme do požadované hustoty.


Výsledek obrázku pro rebarbora

 

JAHODY

 
Přestože je sezóna jahod v plném proudu, tak u nás se jahůdky začínají teprve červenat, vložím vám na přání pár receptíků,jak je zpracovat. Vkládat foto budu podle dozrávání.
Jahodový sirup ( nevařený )
1kg jahod
750 ml l vody
1 kg cukru
1 citrón ( kdo chce,tak 2 g kys.citrónové )
Jahody rozmačkáme a přidáme převařenou vlažnou vodu,nakrájené citróny a necháme 24h stát. Poté cedíme přes plátýnko a zbytek pořádně vymačkáme.Z tohoto množství je zhruba 1l štávy. Přisypeme 1kg cukru ( kdo použije,tak i kyselinu). Dáme na plotnu a zahřejeme na 80st. NESMÍ PŘIJÍT DO VARU! Slijeme do lahví a potom jenom pít a pít a.....
 
Jahodový likér
1,5 kg jahod
1/2 kg cukru
štáva ze 2 citrónů
2 hřebíčky,skořice,kůra z 1/2 citrónu
750 ml pálenky
Do skleněné lahve nasypeme jahody. Pomačkáme,prosypeme cukrem a zalijeme šťávou z citrónů. Přidáme koření a pálenku. Promícháme necháme ,láhev uzavřeme a necháme 6 týdnů louhovat. Přecedíme a uzavřeme do lahví.
 
Jahodová pochoutka ( přesnídávka )
2 kg jahod
1/2 l vody
1 sáček jahodového pudinku
200 dkg cukru
1 vanilkový cukr
Jahody rozmačkáme a dusíme s vodou. Přidáme pudinkový prášek,cukry a vaříme 3 minuty. Horké nalijeme do skleniček,otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Jahodová marmeláda
1 kg jahod
50 dkg cukru
1 citron
Jahody rozvaříme s trochou vody a odpaříme. Smícháme s cukrem a kolečky citrónu.Mícháme do zhoustnutí (lze dát i lžičku rumu).
 Vyndáme kolečka citrónu ,dáme do skleniček,zavíčkujeme,otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
 

Výsledek obrázku pro jahody

SIRUP JITROCELOVÝ S MEDUŇKOU

Používá se při kašli a zánětu průdušek 3 x 1 lžička.
15 stonků meduňky
2 hrstě jitrocele
1 kg cukru
1 citrón
1,5 l vody
Z meduňky otrháme lístky,jitrocelové listy roztrháme a namočíme do vlažné převařené vody. Přikrájíme citrón. Necháme na chladném místě stát 2 dny,občas promícháme. Přecedíme pře plátno,smícháme s cukrem a držíme pod bodem varu asi 30 min. Pokud chcete konzistenci medu,musíte déle. Dáme do skleniček,otočíme dnem vzhůru a necháme vychladit.
Výsledek obrázku pro sirup jitrocelový s meduňkou recepty ze šumavské
 

MALINOVÝ SIRUP

Nasbíráme 1kg malin ( já sbírám na okraji lesa). Rozmačkáme a přidáme 1/2l převařené,zchladlé vody a necháme 1-2dny stát. Scedíme přes plátýnko a pořádně vymačkáme.Z tohoto množství je zhruba 1l štávy. Přisypeme 70 dkg cukru ( já používám třtinový) a 2g kys.citronové (aby se hned nekazila). Dáme na plotnu a zahřejeme na 80st. NESMÍ PŘIJÍT DO VARU! Slijeme do lahví a potom jenom pít a pít a.....
 
 

Sedmikráskový sirup s listy jahodníku z lesa

Můžeme jej použít samozřejmě jen tak na slazení různých nápojů, ale mnohem důležitější jsou jeho léčivé účinky. Jednak posiluje imunitu, urychluje metabolismus a zlepšuje vstřebávání vitamínů i minerálů, ale navíc působí protizánětlivě, ulehčuje odkašlávání a obsahuje antibakteriální a antimykotické látky. V lidové léčbě se sedmikráska doporučuje i v situaci, kdy se potřebujeme pořádně vypotit, kdysi se podávala i jako podpůrný prostředek při tuberkulóze.
550-600 květů sedmikrásky
hrst lístků jahodníků
1citrón
1 kg cukru
1,5 litr vody
Sedmikrásky s jahodníkem zalijeme převařenou teplou vodou,přikrájíme citrón a necháme macerovat do druhého dne. Scedíme,přidáme cukr a trpělivě mícháme. Zahřát k bodu varu,prudce ochladit,přivést k varu,....atd. dokud med nezhoustne. Plníme do skleniček a otočíme dnem vzhůru.
 
Výsledek obrázku pro sedmikrásky

 

 

JEMNÝ LIKÉR Z LIPOVÉHO KVĚTU ( 1938 )

3 litrová sklenice
lipový květ
2 l vodky x lihu x čistého destilátu bez příchutě
2 l vody
1 kg cukru ( vždy na 1l macerátu 50 dkg cukru svařeného v 1 l vody)
Sklenici naplníme rozkvetlým lipovým květem,prolijeme alkoholem a necháme 14 dní stát na lince, Po 14 dnech alkohol slijeme,květy lehce vymačkáme a vše dolijeme vodou,kterou jsme svařili s cukrem.
 
Výsledek obrázku pro lipový květ

 

LIMONÁDA Z KVĚTŮ ČERNÉHO BEZU (Strašínsko)

Předpis:
20 malých květů černého bezu
1 citron
1 pomeranč
3 l vody
30 dkg cukru ( poměrově vždy na 1l vody 10 dkg cukru )
1 lžíce octa
Vodu svaříme s cukrem . Do sklenice ( já mám 4l, vždy si nechejte prázdné místo kvůli šumivosti ) dáme květy,nakrájený citron,pomeranč a lžíci octa. Zalijeme vlažným nálevem. Lahev zakryjeme talířkem a postavíme na slunné místo ( okno ). Každý den nápoj zamícháme,aby se netvořila plíseň. Za 7 - 10 dní začne limonáda šumět. Stočíme do lahví.
Výsledek obrázku pro limonáda z květů černého bezu

 

 

 

 

 

OSTRUŽINOVÝ SIRUP ( 1926 )

Tenhle předpis lze použít pro maliny,ostružiny,borůvky a rybíz. Kdo má obavu o trvanlivost,může místo citrónu použít kys. citrónovou. Ale i s citrónem vydrží 1/2 roku,více nevím,protože se vždy vypije.Emotikona smile
Suroviny:
1 kg ostružin
1/4 l vody ( potom na doplnění do 1 litru)
2 citróny ( šťáva )
80 dkg cukru
Ostružiny rozmačkáme a zalijeme 1/4l převařené zchladlé vody. Necháme stát do druhého dne. Scedíme přes plátno,dolijeme vodu do 1 litru,dáme do hrnce,přidáme cukr,citrónovou šťávu a přivedeme do bodu varu. Sebereme případnou pěnu. Ihned odstavíme a nalijeme do lahví.
 
Související obrázek

 

PAMPELIŠKOVÝ MED

360 květů ( asi 40 dkg )
1 1/2 l  vroucí vody
70 dkg - 1kg cukru
2 citróny
Květy sbíráme minimálně až 2 slunečný den, jinak nebudeme mít dost pylu. Květy propláchneme a zalijeme vařící vodou,přidáme nakrájené citróny a necháme 24 hodin stát. Scedíme přes plátno,přidáme cukr a vaříme do zhoustnutí. Kdo je trpělivější mám delší variantu. Přivedeme k varu a prudce ochladíme. Tento postup opakujeme do zhoustnutí. Nalijeme do skleniček,zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Skladujeme v chladnu a temnu.
 
Související obrázek

 

 

 

PAMPELIŠKOVO-JITROCELOVÝ MED

250 květů pampelišky
2 hrstě jitrocele
1 citrón
1,5 litur vody
1 kg cukru
Pampelišky s jitrocelem zalijeme převařenou teplou vodou,přikrájíme citrón a necháme macerovat do druhého dne. Scedíme,přidáme cukr a opět trpělivost. Zahřát k bodu varu,prudce ochladit,přivést k varu,.....dokud med nezhoustne.
 

Výsledek obrázku pro pampeliškovo jitrocelový recepty ze šumavské

SIRUP Z MALIN S LISTY Z MALINÍKU

Z tohoto množství je 800-1000 ml sirupu. Záleží,kolik vody v sobě maliny mají.
50 dkg malin
1l převařené vlažné vody
80 dkg cukru
2 citróny
2 hrstě listů maliníku
2 skořice
Maliny i listy sbíráme nejlépe u lesa. Pokud používáte maliny zahradní,dojděte si pro listy k lesu. 
Maliny pomačkáme,zalijeme vodou,přidáme pokrájené citróny a necháme přes noc stát.
Druhý den propasírujeme přes plátno, dáme do hrnce, přisypeme cukr a zahříváme. Přidáme skořici. Mícháme do bodu varu. Sebereme případnou pěnu a stočíme do lahví. Zavíčkujeme,otočíme dnem vzhůru a necháme vychladit.
 

Výsledek obrázku pro SIRUP Z MALIN S LISTY Z MALINÍKU recepty ze šumavské

 

 

 

ROZMARÝNOVÝ OCET

1/2 l vinného nebo jablečného octa
2 snítky rozmarýny
2 snítky levandule ( nemusí být )
6 kuliček černého pepře
6 kuliček nového koření
2 bobkové listy
Ocet zahřejeme aby byl vlažný,nalijeme do sklenice a přidáme bylinky s kořením. Zavíčkujeme a necháme 3 týdny na slunném místě. Scedíme,dáme do lahve čerstvou snítku rozmarýny,3 kuličky pepře,2 kuličky nového koření a nalijeme výluh. zazátkujeme a skladujeme v chladu a temnu.
foto ilustrační
 

Výsledek obrázku pro rozmarýnový ocet

DÁMSKÉ VÍNO z červeného rybízu 

Víno je výborné,hodně silné.
5 l lahev
1/2 l bobulek rybízu ( černý x červený )
20 dkg malin
3 a 1/2 l vody
1,20 kg cukru
Do lahve dáme rybíz a maliny. Svaříme vodu s cukrem ( pouze přejít varem) a dáme vyhladit. Studený roztok nalijeme do lahve.
Hrdlo zakryjeme talířkem a každý den zamícháme. Opakujeme týden. Po 1 týdnu ovážeme hrdlo celofánem,propícháme jehlou a necháme 3 týdny stát.
Poté přecedíme přes plátno,nemačkáme a počkáme ( pokud je to nutné) ještě týden, než sedne kal. Stáčíme do lahví.
Z tohoto množství jsou asi 3 litry vína.
Výsledek obrázku pro rybíz

 

TŘEŠŇOVO-ŠVESTKOVÝ LIKÉR ( 1934 )

Je to takové dámské pití,tak pokud máte třeba i v mrazáku třešně,můžete je použít.
3 l lahev
třešně,švestky
1/2 l rumu
1/4 l vodky
cukr
cukrový sirup ( 4,2 dcl vody + 1 kg cukru + šťáva z 1/2 citrónu)
Do lahve nasypeme asi do 3/4 třešně a švestky. Pomačkáme tloukem,posypeme lehce cukrem a zalijeme alkoholem. Lahev zakryjeme celofánem a necháme 3 týdny stát.( Já mám láhev na okně).
Scedíme přes plátýnko,které lehce vymačkáme.
Svaříme vodu s cukrem a citrónem,necháme vychladit.
Smícháme výluh se sirupem,dáme do lahví a necháme před podáním dobře vychladit.
Na zdraví!
Výsledek obrázku pro TŘEŠŇOVO-ŠVESTKOVÝ LIKÉR recepty ze šumavské

 

TŘEŠŇOVÁ MARMELÁDA S MEDUŇKOU

Je sezóna marmelád, džemů, sirupů a medů. Marmelády můžete vařit v různých kombinacích, je jen na Vaší fantazii,jaké ovoce a bylinky propojíte. Já třeba dnes do marmelády přidala i 3 broskve, protože jsem je potřebovala zpracovat. Třešně jsou nevýrazné, proto jsou dobré s jahodama, rybízem, angreštem,mátou,meduňkou nebo levandulí. Je to opravdu na Vás.

2 kg třešní
60 dkg cukru
5 stonků meduňky
3 broskve
3 lžíce rumu
2 citróny

Třešně dáme do hrnce ( dávám i s peckama, protože potom stejně pasíruju), podlijeme asi 1 dcl vody a spolu s meduňkou rozvaříme. Přepasírujeme přes sítko a odvážíme protlak,popř.doplníme vodou do 1 kg. Tzn. na 1 kg protlaku je 60 dkg cukru. Do protlaku přisypeme cukr,nakrájené broskve a přidáme rum,který se odpaří. Vaříme do zhoustnutí. Zkusíme kápnout na talířek,jestli marmeláda rosolovatí a přidáme šťávu z citrónu. Povaříme už jen asi 3 minuty. Horké dáme do sklenic, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladit.

 

CO Z KVĚTŮ BEZU
Protože žádáte další užití květů z bezu,je zde výpis možností,jak je lze zpracovat.


BEZOVÝ SIRUP - nevařený
Všichni dobře známe různé recepty na sirup,ale já používám tento od mojí babičky. Je nevařený a používá se jako sirup do vody.
Suroviny:
40 květů bezu ( sbírám 3. slunečný den,aby bylo dost pylu )
1,5 l vody
1 - 1,5 kg cukru
1 velký citrón
Květy necháme v košíku nebo v sítku,aby mohli odejít broučci,mušky,apod..Neoplachujeme,výluh stejně cedíme,tak je škoda přijít o pyl. Svaříme vodu s cukrem,necháme vychladit zhruba na 40 stupňů a zalijeme květy. Přidáme nakrájený citrón. Necháme 2 - 3 dny stát. Přecedíme přes plátýnko a pokud nezavařujeme,tak přivedeme k bodu varu a dáme do lahví. Otočíme dnem vzhůru,aby se chytla víčka. Používá se jako lahodný sirup.

2. med - postup je jako u pampeliškového,na 50 květů 1 litr vody,1 kg cukru,2 citróny ( postup viz pampeliškový med )
3. bezový ocet - výborný k rybám ( natrhané květy vložíte do lahve,zalijete neochuceným octem. Postavíte na 14 dnů na teplé světlé místo. Scedit do lahviček a zazátkovat.
4.limonáda - do 3 litrů převařené vody se dá rozpustit 300g cukru, pak se vymačká jeden citrón a druhý se tam nakrájí na kolečka, do ještě teplé tekutiny se dá lžička sušeného droždí a nakonec květy bezu (já dávám cca 6 květů). Nechá se to stát do druhého dne na sluníčku a pak se to slije do láhví a nechá vychladit v lednici.

Výsledek obrázku pro ČERNÝ BEZ

 

PAMPELIŠKOVÝ MED SE ZÁZVOREM

Mezi nejvýznamnější účinky zázvoru patří podpora trávení, prevence proti chřipce a rýmě. V kombinaci s pampeliškou ideální prevence do čaje.
Pampelišky sbírejte až 2 nebo 3 slunečný den.

300 květů pampelišky
1 zázvor
2,5 l vody
2 kg cukru
1 citrón

Zázvor a citrón nakrájíme na kolečka,dáme k pampeliškám a zalijeme vroucí vodou. Necháme 24 h stát. Druhý den pampelišky vymačkáme,zbytek scedíme přes plátno,přidáme cukr a zvolna vaříme při 80 st. do zhoustnutí. Plníme do sklenic, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladit.