SÁDLOVÉ KOLÁČKY ( 1936 )

Koláčky pro vás nebudou neznámé,sama jsem se setkala s několika druhy. Tyto jsou křehoučké a pokud vydrží,jsou lepší druhý den.
Suroviny:
7 dkg sádla
7 dkg másla ( Hera )
1 žloutek
7 dkg krystalového cukru
21 dkg hladké mouky
marmeláda ( tužší ), povidla
Zapracujeme vláčné těsto,tvoříme kuličky,které dáme na vymazaný plech. Tvořítkem ( já lahvičkou ) děláme důlky,které plníme marmeládou. Pečeme při 185 st. do zčervenání. Ještě horké sundáme z plechu a pocukrujeme.
Mňam!
 

Mňam!

 

BÁBOVKA SVÁTEČNÍ ( 1928 )

Bábovku jsem udělala z dávky na malou formu, u starých předpisů je rozpočet vždy na velkou formu,někde až na 12 vajec. Podle formy násobíme suroviny 2.
Suroviny:
15 dkg moučkového cukru
12,5 dkg másla ( Hery )
2 vejce ( sníh )
15dkg polohrubé mouky
7 dkg kandovaného ovoce ( můžete použít i sušené )
4 kostičky kvalitní hořké čokolády
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
2 dcl smetany
lžička citrónové kůry
Cukry ,žloutky a máslo utřeme do pěny. Zlehka zapracujeme mouku s kypřícím práškem,přidáme smetanu,sníh,nastrouhanou čokoládu,kůru a kandované ovoce. 
Formu vymažeme máslem,vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou a naplníme těstem. Pečeme asi 3/4 hodiny při 180°C.
Dobrou chuť!
 
 
 
 
 
 

BUCHTIČKY S VANILKOVÝM KRÉMEM
( Česká škola kuchařská,rok 1907 )

 
Příprava je jiná,než jsme naučené a pokud by se do těsta dalo více cukru,byl by to výborný zákusek. Jsou krásně nadýchané. Předpis neměl poměr mléka a mouky,tak jsem opět čarovala,ale myslím,že budete maximálně přisypávat mouku. Ještě jeden poznatek. Jak se buchtičky před pečením zalévají mlékem, možná je lepší vršek zpočátku zakrýt,protože spodek je ponořený a rychleji se pálí. Já je chytla na poslední chvilku.
Buchtičky:
15 dkg másla
2 vejce
4 lžíce cukru
2 dcl mléka
kvásek z 1 droždí ( 3 lžíce teplého mléka,1 lžička cukru,droždí)
kůra z 1/2 citrónu
50 dkg polohrubé mouky
špetka soli
hrst rozinek
5 lžic mléka s vanilkovým cukrem a 1 lžíce cukru,lžíce másla na zalití
Zaděláme kvásek, utřeme máslo s vejci, cukrem, kůrou a přisypeme mouku. Zapracujeme kvásek a vlažné mléko. Těsto dobře propracujeme,dle potřeby přidáme mouku. Do těsta dáme rozinky a ještě propracujeme. Těsto není tuhé,ale vláčné. Necháme kynout.
Z vykynutého těsta tvoříme malé buchtičky a klademe těsně vedle sebe do vymazané formy nebo malého pekáčku. Necháme znova asi 15 minut kynout.
Ohřejeme mléko rozšleháme v něm máslo,cukr,vanilkový cukr a nalijeme na buchtičky. Pečeme asi 30 minut.
Vanilkový krém:
2 žloutky
10 dkg cukru
2 lžíce škrobu
vanilkový cukr nebo kousek vanilky
4 - 5 dcl mléka
Žloutky,cukry a škrob utřeme přilijeme mléko,mícháme a vaříme do zhoustnutí.
Můžete použít i vanilkový puding.
Dobrou chuť!
 
 
 

KOBLIHY NAHOŘÁNSKÉ

Na staršínsku má snad každá vesnice své těsto na koblihy,lívance a koláče. Postupně vyzkoušíme všechny. 
Já dělala z poloviční dávky,ale píši celou.
Suroviny:
1 kg polohrubé mouky
hrst hladké mouky
5 dkg rozpuštěného másla
1-2 lžíce cukru
1 vanilka ( vanilkový cukr )
5 žloutků
1 celé vejce
3- 4 lžíce rumu
citrónová kůra
kvásek z 5 dkg droždí
1/2 l mléka
Zaděláme řídší těsto,které necháme kynout. Poté rukama tvoříme koblížky ,které plníme marmeládou. Balíme jako buchty. Já těsto vyválela a dělala klasickým způsobem. Měla jsem nějakou tekutější marmeládu.
Necháme ještě kynout. Smažíme v kastrůlku a sypeme cukrem.
Dobrou chuť!
 
 
Výsledek obrázku pro koblihy nahořánské recepty ze šumavské
 

 

 

KŘEHKÝ MAKOVÝ ZÁVIN

 
( předpis z Receptů pro hospodyňky 1935 )
 
Těsto je křehoučké,přesto se s ním krásně pracuje. Já jsem z jedné dávky udělala záviny 2. Dnes vám dám přesný přepis,tak jak je v knížce.
Přísady na těsto:
35 dkg jemné mouky ( hladká )
1/4 balíčku prášku do pečiva ,,Moudrá hlava".
5 dkg cukru
1 žloutek
2 -3 lžíce mléka
15 dkg hladkého másla
 
Pro náplň:
20 dkg pomletého máku
6 dkg cukru
1 vanilinový cukr dr.Oetker
5 dkg rozstrouhané čokolády
5 kapek rumového aroma dr. Oetkera ( 1 lžička rumu )
8 lžic mléka
 
Příprava: vypracujeme z uvedených přísad těsto,vyválíme na prst silně,potřeme náplní,stočíme,potřeme závin vajíčkem a pečeme na plechu 40 minut. Cukrujeme.
 
Náplň: Přísady pro náplň necháme dobře povařiti a vychladiti.
 
Dobrou chuť!
 

 

 

 

 

KOLÁČ Z OVESNÝCH VLOČEK

10 dkg kokosu + 5dkg
4 lžíce ovesných vloček + 2 lžíce
10dkg třtinového cukru
2 lžíce medu
5 dkg mandlí
1 měkký tvaroh
Kokos,vločky a mandle umeleme nebo umixujeme.Vzikne lepivá hmota,do které přidáme sirup, cukr, 5dkg kokosu a 2 lžíce vloček.Namačkáme do formy a navrh dáme rozmačkané maliny s tvarohem(ty sladíme podle nálady).
Pečeme na 160st. asi 40 min.
Je to zákusek na lžičku,ale opravdu dobrý.
 

PALAČINKOVÝ NÁKYP

Palačinkové těsto:
2 žloutky ( bílky odložíme )
10 dkg práškového cukru
20 dkg polohrubé mouky
400 ml mléka ( nebo dle potřeby )
Vanilková omáčka:
2 žloutky ( bílky přidáme k ostatním )
2 lžičky škrobu
10 dkg cukru
vanilkový lusk ( vanilkový cukr )
- Pokud chceme,můžeme místo škrobu dát 3 lžičky vanilkového pudinku
Pro dospělé lze přidat 2 lžičky rumu
Náplň palačinek:
1 tvaroh
5 dkg cukru
8 kostiček kvalitní čokolády ( nastrouhat )
- Můžeme zase dle chuti namíchat s kysanou smetanou
Zaděláme těsto na palačinky a pečeme. Po vychladnutí naplníme tvarohovou směsí a naskládáme do nákypové formy. Připravíme omáčku. Žloutky utřeme s cukrem a škrobem,přidáme vanilku a směs dáme do teplého mléka. Za stálého míchání vaříme asi 2 minuty v bodu varu. Směs nalijeme na palačinky. Ušleháme sníh, do kterého jsme zapravili 1 lžíci práškového cukru. Sníh navršíme na krém. Dáme zapéct do trouby do doby,než sníh zezlátne. Dobrou chuť.
Výsledek obrázku pro PALAČINKOVÝ NÁKYP RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ
 
 

 

 

 

JABLEČNÉ LÍVANCE ( Maleč )

Rozpis na těsto:
2 vejce
20 dkg hladké mouky
3 dcl mléka ( nebo dle potřeby )
10 dkg cukru
5 dkg krupice
2 jablka
skořice
1 prášek do pečiva
citrónová kůra
Na obalení:
cukr moučka,skořice
Vejce spojíme s cukrem,kůrou a skořicí. Přisypeme mouku,prášek,krupici a zaděláme mlékem. ( Pokud si věříme,spojíme vše najednou Emotikona smile )Jablka nastrouháme na hrubém struhadle a přidáme do hotového těsta. Pečeme lívance,vlažné obalujeme v cukru a skořici. 
Dobrou chuť.
 

 

Výsledek obrázku pro lívance

 

ČOKOLÁDOVÉ ŘEZY Z RYCHTY NA RAČÁNKU

Lehounký sladký dezert ke kávičce. Místo váhy dnes použijeme skleničku ( 2 dcl )
Vařená směs:
1 sklenička vody
1 Hera
2 skleničky jemného krystalu
3 lžíce rumu
3 lžíce kakaa
Do 2 - litrového hrnce dáme suroviny,přivedeme za stálého míchání do varu. Vaříme asi 5 minut. Pozor - směs má tendenci utíkat ! Po svaření dáme 1 skleničku směsi stranou. Ostatní necháme vychladit.
Ostatní suroviny:
4 vejce
2 skleničky polohrubé mouky
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
Do vychlazené směsi přidáme ostatní suroviny,dobře promícháme a nalijeme do vymazaného a vysypaného pekáče nebo plechu. Pečeme ve středně teplé troubě. Hned po upečení prolijeme těsto směsí,kterou jsme odložili a posypeme kokosem.
 

 

 

 

MAKOVEC LAZENSKÝ

Suroviny:
14 dkg práškového cukru
3 žloutky ( sníh )
15 dkg másla
25 dkg mletého máku
10 dkg hrubé mouky
2 dcl mléka nebo smetany ( dle potřeby )
džem
ledová poleva ( práškový cukr,citrónová šťáva )
Cukr utřeme se žloutky a máslem do pěny. Přidáme,mouku,mák a mléko. Zamícháme,lehce vmícháme sníh. Těsto musí být řidší. Dáma do vymazané a vysypané formy,pečeme asi 35 minut. Po vychladnutí rozkrojíme,promažeme džemem, spojíme a navrch potřeme polevou.
 

Výsledek obrázku pro MAKOVEC LAZENSKÝ

 

 

 

KOLÁČ S JABLKY A TVAROHEM

Těsto:
15 dkg polohrubé mouky
5 dkg práškového cukru
10 dkg másla 
2 žloutky ( bílky dát stranou )
šťáva a kůra z 1/2 citrónu
špetka skořice
Jablková náplň:
60 dkg jablek ( odpovídá asi 5 jablek )
šťáva z 1 citrónu
10 dkg pískového cukru
Tvarohová náplň:
25 dkg tvarohu
5 dkg polohrubé mouky
2 žloutky
sníh ze 4 bílků ( 2 + 2 z těsta )
1/2 deci smetany ( nemusí být,podle hustoty tvarohu, u vaničkového není nutné)
1 vanilkový cukr
5 dkg rozinek
Vytvoříme hladké těsto,které rozválíme a dáme do dortové formy,kterou jsme vymazali a vysypali hrubou moukou. Dáme do rozehřáté trouby a mírně zapečeme ( asi na 10 minut ).
Jablka nakrájíme na plátky a podusíme se skořicí a cukrem. Snažíme se,aby nezůstalo moc šťávy. Necháme vychladit a navrstvíme na předpečené těsto. Na jablka dáme tvarohovou náplň a pečeme ve STŘEDNĚ teplé troubě zhruba 30-40 minut. Koláč necháme v troubě vychladnout,protože jinak rád ,,padá". Vychladlý koláč zdobíme čokoládou.
 

 

 

 

 

 

KOLÁČ MŘÍŽKOVÝ SE ŠVESTKOVOU ROZVÁRKOU 

Těsto na koláč je podobné lineckému a v kombinaci s rozvárkou má mírně nakyslou chuť. Rozvárku jsem použila z loňské zásoby. Pro ty,kteří si chtějí udělat z mražených nebo kompotovaných švestek přikládám recept.( Vařit do zásoby budu zase až v období švestek,potom přidám i fotky Emotikona smile ) Můžou se použít i povidla nebo jablka. 
Těsto:
30 dkg hladké mouky
15 dkg másla
15 dkg práškového cukru
špetka soli
vanilkový cukr nebo kousek vanilky
1 prášek do pečiva
1 žloutek
1 vejce
Rozvárka:
Asi 1kg švestek dáme do hrnce a vaříme půl hodiny. Potom přisypeme 1/2 kg cukru,2 lžíce rumu a 1 vanilkový cukr. Necháme cukr rozpustit a sundáme z plotny.
Vypracujeme hladké těsto a dáme minimálně na půl hodiny do lednice. je opravdu měkké,tak ať se s ním dobře pracuje. 1/4 těsta dáme stranou a z ostatní části vyválíme placku,kterou přeneseme na vymazaný plech. Potřeme rozvárkou a poklademe proužky zbylého těsta. Dáme péct do růžova.
 
 
 

 

LÍVANCE ZE STRAŠENĚ

Jak jsem zjistila,na Šumavě přidávají do lívanců brambor. Moc se mi do toho nechtělo,ale výsledek je opravdu skvostný. Lehounké, nadýchané lívance. Dneska ty Strašínské.
30 dkg hladké mouky
2 vajíčka
kvásek ( droždí,teplé mléko,cukr)
10 dkg cukru
1 brambor ( rozstrouhat na křenovém struhadle )
špetka soli
citrónová kůra
povidla,cukr se skořicí, rozhuda,zakysaná smetana......podle chuti
Zaděláme lívancové těsto,míchat zlehounka. Necháme vykynout a pečeme. 
Já dělala s povidlama a cukrem a smetanou,jahodovou rozhudu budu dělat,až budou čerstvé jahody nebo borůvky.

 

Výsledek obrázku pro lívance recepty ze šumavské

 

KYNUTÝ SVÁTEČNÍ KOLÁČ ( od Marušky z Hrádku u Sušice)

kynuté těsto:
50 dkg hladké mouky
1 vejce
 250 ml vlažného mléka
150 g másla ( Hery )
70 g cukru
kvásek ( 1 droždí,lžička cukru,trochu teplého mléka )
špetka soli
 
tvarohová náplň:
2 měkké tvarohy
1 žloutek
cukr,citrónová kůra
 
povidla a drobenka
 
Vypracujeme krásné lehké těsto,které necháme vykynout.Těsto rozdělíme na 2 díly. Na vymazaný plech rukou vytáhneme jeden díl těsta (nebo si vyválíme placku ) a potřeme tvarohovou náplní. Na tvaroh dáme druhý díl těsta ( ten už válím a přenáším na plech ) a potřeme povidly. Posypeme drobenkou. Pečeme při 190 stupních asi 30 min. Jsou výborné!!!!

 

 

 

 

SKOŘICOVÉ SUŠENKY

Suroviny:
20 dkg másla
36 dkg hladké mouky
15 dkg cukru
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva nebo 3 lžičky jedlé sody
cukr,skořice ( na obalení )
Umatláme si těsto,chce to trpělivost a svaly,tvoříme malé placičky,které obalíme v cukru se skořicí. Dáme na plech s pečícím papírem a pečeme při 200 stupních dokud nejsou zlaté.
 

 

 

 

KOLÁČ LEHKÝ ( Strašín 1907,Vůně dobrot z podhůří Šumavy )

Suroviny:
15 dkg másla
10 dkg práškového cukru
4 žloutky
30 dkg polohrubé mouky
kůra z citrónu
2 lžíce rumu
3 dkg droždí ( kvásek )
1,5 dcl smetany
špetka soli
drobenka
borůvky,tvaroh,ovoce
 
Vypracujeme vláčné těsto,které necháme vykynout. Tvoříme koláčky,které plníme dle libosti. Povrch sypeme drobenkou. Po vytažení z trouby můžeme potřít máslem a sypat cukrem.
Dobrou chuť!
Výsledek obrázku pro koláč lehký recepty ze šumavské vesnice

 

 

PECKÁŘSKÝ TŘEŠŇOVEC 

 Předpis je na malou formu.
Suroviny:
10 dkg másla
14 dkg cukru
14 dkg hladké mouky
4 žloutky ( z bílků sníh )
citrónová kůra
1 lžička prášku do pečiva
třešně
Utřeme žloutky s cukrem do pěny, přidáme máslo, kůru a ještě třeme. přisypeme mouku,prášek do pečiva,promícháme a zlehka zapracujeme sníh. Dáme vypeckované třešně a pečeme v předehřáté troubě.

ČOKOLÁDOVÁ BÁBOVKA ( Volarsko )

Suroviny:
30 dkg másla ( Hera )
30 dkg cukru
4 lžíce hořkého kakaa
- Dáme do kastrolu a zahřejeme do rozpuštění másla
přidat:
1/2 l mléka
1/2 kg polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 vanilka
2 vejce
Smícháme s teplou směsí,dáme do vymazané a vysypané bábovkové formy a vložíme do STUDENÉ trouby,nastavíme na 180 stupňů a pečeme 40-45 minut.
Dobrou chuť!
 

Související obrázek

LÍVANCE LITÉ S MEDUŇKOU

Lívance se pečou na pánvičce, kdo si chce ulehčit práci,může použít lívanečník ( je to vzhlednější ),ale já dělala opět podle instrukcí Emotikona smile .
Polévají se ovocnou přelivkou z měkkého ovoce a smetanou,sypou strouhaným tvarohem.
Suroviny:
3 vejce ( sníh )
25 dkg hladké mouky
1 dcl sladké smetany
2,5 dcl mléka
2 lžíce cukru
1/2 prášku do pečiva
3 stonky meduňky( 2 do těsta )
1 jablko
Smícháme žloutky s cukrem,přidáme mouku,prášek do pečiva,smetanu a mléko. Řádně umícháme. Ze 2 stonků ( třetí stonek půjde do přelivky)meduňky nasekáme lístky,jablíčko nastrouháme a přidáme do těsta. Zlehka zapracujeme sníh.
Pečeme na pánvičce a horké obalujeme v práškovém cukru se skořicí,ale jen lehce,protože lívance na míse poléváme přelivkou.
Přelivka jahodová:
jahody
1 stonek meduňky ( nasekané lístky )
smetana nebo mléko
cukr
Jahody rozmačkáme,přidáme meduňku a zapracujeme se smetanou. Necháme vychladit!

JABLEČNÝ KOLÁČ Z KAŠPERSKÝCH HOR

kulatá forma
2 jablka
15 dkg cukru
20 dkg hl. mouky
8 dkg másla
2dl mléka
vanil.cukr
2 vejce ( sníh )
1/2 kypř. prášku
vlašské ořechy,skořice
Formu vymažeme a vysypeme kokosem,nakrájená jablka dáme na dno,pocukrujeme a posypeme skořicí a ořechy.
Ušleháme žloutky s cukrem,měkkým máslem a vanil. cukrem. Přidáme mouku,mlého,kypřící prášek a sníh.Těsto nalijeme na jablka a pečeme při 180 st. asi 25 min.

 

 

BUCHTY MAKOVÉ (Strašínsko)

Suroviny:
50 dkg polohrubé mouky
10 dkg másla
3 dkg droždí ( trochu mléka+ kostka cukru na kvásek)
7 dkg moučkového cukru
4 žloutky
1 vanilkový cukr
strouhaná citrónová kůra
šťáva z 1 citrónu
1,5 -2 dcl mléka
špetka soli
20 dkg másla na pekáček a potírání
Ze surovin vypracujeme vláčné těsto,středně tuhé těsto,které necháme aspoň 2 hodiny kynout. Tvarujeme buchty,které necháme ještě pod ubrouskem kynout. Pekáček vymažeme máslem,dáme buchty,potřeme máslem a pomalu pečeme. Povytažení z trouby můžeme pomazat máslem s rumem a sypeme cukrem.
 

 

POUŤOVÉ KOLÁČKY

Suroviny:
19 dkg másla
6 dkg Hery
1-2 lžíce sádla
5 žloutků
1 vejce
1 kg polohrubé mouky 
špetka soli
12 dkg cukru
2 lžíce rumu
1 vanilkový cukr
5-7 dkg droždí
necelý 1/2 l mléka
Žloutky utřeme s cukry a vejcem,přidáme ostatní suroviny a vypracujeme hladké těsto. Pracujeme tak dlouho,až začne ,,praskat". necháme kynout. Tvarujeme koláče,které pomažeme máslem,okraje rozšlehaným vejcem a plníme. Horké pokapeme šlehačkou.
 

VDOLEČKY 

5 dkg másla
4 dkg cukru
2 žloutky
1/2 citrónu ( kůra i šťáva )
2 lžíce rumu
50 dkg polohrubé mouky
3 dkg droždí ( kvásek 1 lžíce cukru.4 lžíce vlažného mléka )
špetka soli
2 lžičky prášku do pečiva
1/4 l vlažného mléka
smetana na potření
Máslo utřeme s cukrem,žloutky,šťávou a kůrou z citrónu a rumem. Do mísy dáme mouku,prášek do pečiva a sůl. Přidáme utřenou směs a kvásek. Zaděláme hladké těsto,které necháme kynout. Rozválíme,tvoříme vdolečky,které necháme ještě 15 minut kynout. Klademe na vymazaný plech a pečeme. 1 obrátíme. Horké potřeme smetanou,povidly,sypeme tvarohem a cukrem. Na každý dáme kopeček smetany.
 
 

KYNUTÝ ZÁVIN S MÁKEM A ŠVESTKAMI

50 dkg hladké mouky
1 droždí ( kvásek-1 lžička cukru + 5 lžic teplého mléka )
8 dkg cukru
1/4 l mléka ( vlažné )
12,5 dkg másla
2 vejce
1 žloutek
špetka soli
Maková náplň:
20 dkg mletého máku
mléko 
5 lžic cukru
2 lžíce másla
mletá skořice
Mléko svaříme s mákem,přidáme máslo,cukr a skořici. necháme vychladit.
švestky
Vypracujeme těsto,rozdělíme na polovinu a utvoříme 2 záviny. Dáme na plech kynout. po vykynutí potřeme máslem a pečeme při 190 st. asi 30 minut.
 

Výsledek obrázku pro kynutý závin s mákem a švestkami recepty ze šumavské

TVAROŽNÍK S ČOKOLÁDOU

Suroviny:
250 dkg měkkého tvarohu
3 vejce ( sníh)
1 prášek do pečiva
4 kostky kvalitní čokolády
10 dkg mandlí ( lupínky )
12 dkg polohrubé mouky
10 dkg cukru
Žloutky utřeme s cukrem,přidáme tvaroh,strouhanou čokoládu,mandle, mouku,prášek do pečiva a sníh. Těsto nemá úplně téct,ale můžete přidat trochu mléka.
Pečeme při 180 st. asi 25 minut.
 

KŘEHKÝ LINECKÝ KOLÁČ

Suroviny na těsto:
25 dkg másla
20 dkg cukru
1 žloutek
1 vejce
40 dkg hladké mouky
1 kypřící prášek
1 vanilkový cukr
náplň tvarohová:
2 měkké tvarohy
1 vejce
cukr podle chuti
mletá skořice
povidla,mandlové lupínky,1 vejce na potření,mletá skořice
Vypracujeme vláčné těsto,které ihned rozválíme. Použijeme 3/4 těsta, 1/4 necháme na mřížku. Protože je měkké,doporučuji jednu ,,vychytávku". Uděláme nejprve z těsta váleček na šíři plechu a potom rozválíme na délku. Těsto nabalíme na váleček a přeneseme na vymaštěný plech. 
Namažeme povidla,na ně dáme tvarohovou náplň,posypeme lupínky mandlí, skořicí a poklademe proužky těsta. Potřeme vejcem.
Pečeme při 190 st. asi 30 min.
 

KOLÁČ ŠVESTKOVÝ 

Suroviny na těsto:
30 dkg hladké mouky
1 droždí ( kvásek )
10 dkg másla
10 dkg práškového cukru
4 vejce ( žloutky zvlášť + sníh )
1 vanilkový cukr
kůra z 1/2 citrónu
5 dkg strouhaných ořechů
250 ml smetany ( lze dát 1/2 mléka a 1/2 smetany )
špetka soli
Máslo utřeme s cukrem,vanil.cukrem,žloutky a kůrou do pěny. Sníh lehce vmícháme do máslové pěny. Přidáme mouku,sůl,ořechy,kvásek a necháme kynout.
Maková náplň:
20 dkg máku
cukr
2 dcl mléka
Skořicová drobenka:
100 g másla
100 g cukr krupice
200 g hrubé mouky
skořice
Těsto rozválíme a dáme na vymazaný plech,potřeme máslem,makovou nádivkou ( můžeme jen posypat mákem) a poklademe švestky. Ty posypeme jemně cukrem. Pak na ně rozložíme drobenku.
Pečeme při 190 st. asi 30 minut.

Výsledek obrázku pro koláč švestkový recepty ze šumavské

RULÁDKA POUŤOVÁ (Volyně )

 
Těsto:
3 vejce ( sníh )
12 dkg moučkového cukru
12 dkg polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
Vyšleháme žloutky s cukrem do pěny,přidáme mouku,prášek a sníh. Vyšleháme do hladkého těsta.Rozetřeme na pečící papír a dáme péct do předehřáté trouby ( 180 st.) na 8 minut. Opravdu ne více,těsto se potom láme.
Připravíme si utěrku,kterou navlhčíme teplou vodou,těsto na ni vyklopíme,stáhneme opatrně papír a ihned stočíme do pevného válečku. Necháme vychladit.
Náplň:
2 tvarohy
10 dkg másla
cukr podle chuti
1 vyšlehaný bílek do sněhu
ovoce podle chuti
Těsto opatrně rozbalíme a potřeme tvarohem,posypeme ovocem a stočíme. Povrch potřeme troško krému a zdobíme.
Já do 1 těsta přidala lžíci hořkého kakaa.

MALTOŠNY s jablíčky

Těsto:
1/2 l hladké mouky
1 vejce
1 lžíce octa
1,5 dcl vlažné vody ( v receptu poměr vody chyběl,tak zase odhadem )
špetka soli
jablíčka
cukr
skořice
vajíčko na potření
Vypracujeme hladké těsto,které rozdělíme na 2 čísti a necháme pod hrnkem 2 h odpočinout.
Vyválíme placku,kterou krájíme na obdelníky ( asi 15x10cm),plníme jablíčky a rolujeme jako štrůdl. Potřeme vajíčkem a pečeme při 190st. asi 15 minut. Horké cukrujeme.

Výsledek obrázku pro maltošny s jablky recepty ze šumavské

SKOŘICOVÉ VĚNEČKY 

Tohle smažené pečivo je sice masopustní,ale chutná i na sklonku léta. Emotikona smile
Suroviny:
30 dkg hladké mouky
5 dkg cukru
5 dkg másla
1 droždí ( 1 lžička cukru+trocha tepl.mléka)
2 žloutky
2 lžíce rumu
1,5 dcl vlažné smetany ( možno 1/2 mléka a 1/2 smetany)
tuk na smažení
skořice s cukrem na posypání
Do mísy prosijeme mouku,přidáme vzešlé droždí. Žloutky rozkvedláme s cukrem,změklým máslem a vlijeme do mouky. Přidáme rum,vlažné mléko a zaděláme vláčné těsto,které necháme vykynout.
Ruku posypeme lehce moukou,trháme těsto,ze kterého tvoříme válečky. Zatočíme je a spojíme do kroužků.
Smažíme v tuku a sypeme skořicovým cukrem.

 

 

MEDOVÝ KOLÁČ S TVAROHEM 

Suroviny na těsto:
25 dkg hladké mouky
15 dkg másla ( měkké )
5 dkg moučkového cukru
5 dkg medu
1 vejce
Náplň :
25 dkg měkkého tvarohu
250 ml kysané smetany
10 dkg medu
1 žloutek
hrstička brusinek
Všechny suroviny na těsto propracujeme a dáme na 1/2 h do chladna. Zatím si připravíme náplň. Žloutek utřeme s cukrem a medem,přidáme tvaroh,smetanu a vmícháme brusinky.
Z těsta vyválíme plát,kterým vyložíme vymazanou koláčovou formu. Dáme náplň a pokryjeme proužky jako linecký koláč. Pečeme při 185 st. asi 30 minut. Horký cukrujeme.
Dobrou chuť!
 

Výsledek obrázku pro MEDOVÝ KOLÁČ S TVAROHEM

OŘECHOVÁ BÁBOVKA 

Suroviny:
30 dkg hladké mouky
10 dkg másla
asi 125 ml horké vody
20 dkg cukru
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
4 vejce ( sníh )
25 dkg vlašských ořechů
Utřeme žloutky s cukrem a van.cukrem do pěny,přidáme změklé máslo,horkou vodu a prošleháme. Přisypeme mouku s práškem do pečiva,sníh a lehce,ale důkladně promícháme. Nahrubo umleté ořechy použijeme nejprve na vysypání formy a zbytek dáme do těsta.
Pečeme při 185 st. asi 35 minut.
 

Výsledek obrázku pro OŘECHOVÁ BÁBOVKA RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ

MARTINSKÁ PODKOVA

Suroviny těsto:
50 dkg hladké mouky
25 dkg sádla
7 dkg cukru
kousek vanilky ( vanilkový cukr)
1 droždí ( pouze utřeme s 1 lžící práškového cukru )
3 žloutky
asi 2 dcl vlažné smetany ( tady opět nebylo množství,tak raději postupně přilévejte)
Náplň:
15 dkg cukru
1 dcl smetany
15 dkg mletých vlašských ořechů
skořice
lžíce rumu
Nejprve si připravíme ořechovou náplň. Cukr svaříme se smetanou,přidáme mleté ořechy,rum a skořici. Promícháme a necháme vychladit.
Do mísy dáme mouku,žloutky,utřené droždí, sádlo ( já ho nechala pouze povolit, v předpisu nebylo zda rozpuštěné nebo změklé), cukr,vanilku a polovinu vlažné smetany. Rukou zapracováváme a postupně doléváme smetanu. Těsto musí být elastické.
Přendáme na vál a vyválíme jako na závin,potřeme do 3/4 náplní,zavineme,dáme na plech ( pečící papír je jistota ) do tvaru podkovy. Potřeme žloutkem se smetanou a necháme 15 minut odpočívat na teplém místě. Znovu potřeme a dáme do trouby. Nesmí být plný výkon, maximálně 180 st. a pečeme asi 30 minut. Pečeme opravdu zvolna,protože těsto praská.
 
 

 

MEDOVÉ BOCHÁNKY

Suroviny:
50 dkg polohrubé mouky
10 dkg medu
10 dkg másla
1 droždí ( kvásek -cukr,droždí, teplé mléko, troška hl. mouky )
2 žloutky
špetka strouhaného muš. oříšku
1/4 l vlažného mléka
špetka soli
citrónová kůra
žloutek se smetanou na potření před pečením
medové máslo: 1O dkg másla s 10 dkg medu
moučkový cukr na posypání
Med s máslem mírně ohřejeme a umícháme. Přidáme žloutky a chvilku třeme. Přidáme mouku,citr.kůru,oříšek a kvásek. Vlažným mlékem zaděláme těsto.
Necháme kynout na 2 hodiny.
Po vykynutí vyvalujeme pramínky, které stočíme do spirálky,konec ,,zastrčíme" do středu. Dáme na plech a potřeme žloutkem se smetanou. Pečeme při 190 st. asi 10-15 minut. Potíráme i během pečení.Po vytažení necháme chvilku vychladnout,rozkrojíme a promažeme medovým máslem. Jsou výborné.
 

Výsledek obrázku pro medové bochánky recepty ze šumavské

KOLÁČ SE SNĚHEM

Suroviny na korpus:
4 vejce ( sníh)
10 dkg práškového cukru
15 dkg polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
6 dkg rozpuštěného másla
Jablečná směs:
1 kg jablek
1 citrón
1 dcl bílého vína
mletá skořice
10 dkg cukru krystal
1 měkký tvaroh
rum
sníh ze 4 bílků ( na horní vrstvu koláče)
cukr krystal
Utřeme žloutky s cukrem,vmícháme mouku,prášek,sníh a máslo. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Dáme těsto a zvolna pečeme. Dáme chladit. Troubu nevypínáme.
Mezitím nakrájíme oloupaná jablíčka,dáme do rendlíku,podlijeme vínem,přidáme šťávu z citrónu, cukr a rozdusíme. Směs by neměla mít po rozvaření moc vody.
Vlažný koláč pokapeme rumem,potřeme oslazeným tvarohem,navrstvíme jablečnou směs a na povrch navrstvíme tuhý sníh. Povrch pocukrujeme krystalovým cukrem a dáme do trouby zapéct do zlaté barvy.
 
Výsledek obrázku pro KOLÁČ SE SNĚHEM ze šumavské

 

BÁBOVKA

Každý máme recept na tu ,,nej" bábovku. V receptech jich mám velké množství,snad každá hospodyně má jinou. Vedle bábovek svátečních, nedělních,pouťových a vánočních, které jsou z velkého počtu vajec a másla (zhruba 10-15 vajec a 40 dkg másla), protože se dělají do velké formy, známe kokosové,mramorové,kynuté,atd.. Dnešní je tedy z Nezdic a přidávají se rozinky máčené v rumu.
Suroviny:
4-5 vajec podle velikosti ( sníh )
25 dkg cukru
15 dkg měkkého másla
30 dkg polohrubé mouky
10 lžic mléka ( pokojová teplota )
hrst rozinek,které namočíme do rumu ( možno naředit horkou vodou)
2 lžíce hořkého kakaa
1 prášek do pečiva
Žloutky utřeme s cukrem a máslem. Dáme mouku s práškem a prošleháme s mlékem. Lehce zamícháme sníh a rozinky.
Formu vymažeme a vysypeme hrubou moukou nebo jemnou strouhankou, 3/4 vlijeme do formy. Do zbylého těsta zamícháme kakao a vlnkovitě vlijeme do formy.
Pečeme zvolna při 180 st.
 

JABLKA V TĚSTÍČKU

Moučník nenáročný na přípravu, na který jsou nejlepší nakyslá jablíčka.
Suroviny:
4 jablíčka
moučkový cukr
citrónová šťáva
Těstíčko:
1/8 l plnotučného mléka
10 dkg polohrubé mouky
1 lžíce cukru
2 vejce ( sníh )
1 lžíce rumu
špetka soli
moučkový cukr na posypání
olej na smažení
Oloupaná jablka bez jaderníků nakrájíme na kolečka silná asi 1 cm. Posypeme moučkovým cukrem a pokapeme citrónovou šťávou, necháme odstát. Mezitím připravíme těstíčko. Žloutky utřeme s cukrem,přisypeme mouku, zašleháme mléko,rum,sůl a zlehka sníh.
Kolečka jablek namáčíme do těstíčka a smažíme ve vyšší vrstvě oleje. Necháme okapat na ubrousku a sypeme cukrem. Výborné jsou i s vanilkovým krémem.
 

 

MEDOVÝ ZÁVIN

(Boubínsko)
30 dkg hladké mouky
20 dkg polohrubé mouky
12 dkg cukru 
3 lžíce medu
1 droždí (kvásek) 
1 vejce
2 dcl mléka
jablka, mletá skořice máslo, ořechy, strouhanka

Do mísy dáme obě mouky, cukr, vejce, med, kvásek a zaděláme těsto pomocí vlažného mléka. Necháme kynout. Jablka nastrouháme. Z těsta uděláme 3 bochánky, které rozválíme, potřeme máslem, posypeme strouhankou, jablky cukrem, skořicí a ořechy. Zavineme do štrůdlu, potřeme máslem a pečeme při 190 st. asi 15 minut. Horké záviny můžeme potřít máslem s rumem a sypeme moučkovým cukrem.

 

Výsledek obrázku pro závin recepty ze šumavské

BUCHTA Z KYSELÉHO MLÉKA

Suroviny:
20 dkg hladké mouky
20 dkg polohrubé mouky
20 dkg krupicového cukru
10 dkg vlašských ořechů
125 ml oleje
500 ml kyselého mléka ( kefíru )
2 lžíce hořkého kakaa nebo čokolády
1 prášek do perníku
2 vejce ( sníh )
5 jablek ( nastrouhat )
Jablka nastrouháme a ořechy nasekáme.
Utřeme žloutky s cukrem a olejem,přidáme mouku, kakao,prášek do perníku a kyselé mléko. Zapracujeme sníh. Zamícháme jablka a ořechy. Nalijeme do vymazaného a hrubou moukou vysypaného pekáče a velmi zvolna pečeme při 180st. Opravdu si dejte čas, jablíčka pouštějí šťávu a koláč je dlouho ,,vlhký". Pokud chcete,můžete ještě polít čokoládou.
Vydrží nám krásně vláčný několik dní.
 

 

 

 

ŠTRAUBNY

Tohle je přes 100 let starý předpis na svatební pečivo.Štraubny se podávaly na svatbách, křtinách a ,,velkých oslavách“ v oblasti Želnavy, Šenova,Plánicka a Hartmanic. Protože jsem nikde nedohledala, jak mají vypadat, tak doufám, že jsem se aspoň přiblížila originálu. Nejsou kynuté, tak spíše chutnají jako sušenky. Pokud někdo podle tohoto receptu peče, prosím napište mi, jak ty vaše štraubny vypadají.

Suroviny:
40 dkg hladké mouky
8 dkg cukru
5 dkg másla
3 vejce
4 lžíce kysané smetany
2 polévkové lžíce rumu
1 lžička amonia (prášek do pečiva)
Těsto vypracujeme tak, aby bylo pěkně hladké, a necháme 1 hodinu odpočinout. Vyválíme (lehce podsypáme, aby se mouka nepálila), vykrajujeme kolečka, která uprostřed nakrojíme a jeden konec protáhneme dírkou a druhý otočíme, takže vznikne jako mašle (a tady nevím, jestli jsem postupovala správně). Smažíme v tuku a sypeme moučkovým cukrem.

 

JABLEČNÉ PLACIČKY S MEDEM

Těsto na placičky:
3 strouhaná jablíčka
2 vejce ( sníh )
10 dkg cukru
30 dkg hladké mouky
2-2,5 dcl mléka
1 lžička kypřícího prášku
1/2 lžičky soli
1 lžička skořice
kůra z citrónu
Žloutky utřeme s cukrem,přidáme sůl,skořici,kůru a mouku s práškem. Zapracujeme mlékem ( nejprve dejte 2dcl ) a sněhem z bílků. Přidáme strouhaná jablíčka a podle potřeby naředíme mlékem. Těsto je hustější lívancové.
Pečeme na oleji placičky.
Jablečná omáčka:
2 velká jablka
hrst brusinek ( čerstvé nebo sušené )
3 lžíce medu
1 dcl bílého vína ( možno podlít jen vodou )
špetka skořice
Jablíčka nakrájíme na měsíčky,dáme do hrnce,podlijeme vínem a dusíme do hustější šťávy. Přidáme brusinky,med a chvilku povaříme.
měkký tvaroh,med
Na talíř dáme placičky,vedle jablečnou rozvárku,kopeček tvarohu s medem.
 
 

 

OŘECHOVÝ VĚNEC

 
Věnec není z kynutého těsta, ale je to obdoba bejgli, které je typické vánoční pečivo v Rakousku, Německu a Maďarsku. Někdy se stáčejí do věnců,jindy se nechají jako záviny. Plní se makovou nebo ořechovou náplní.
Suroviny na těsto:
30 dkg hladké mouky
½ prášku do pečiva
1 vejce
kůra z 1 citronu
7 dkg cukru
13 dkg másla
5 lžic mléka
Náplň:
20 dkg mletých ořechů ( + celé na ozdobu )
10 dkg cukru
2 bílky
2 lžíce rumu
asi 4 lžíce mléka
Všechny suroviny na těsto propracujeme a uděláme hladké těsto,které necháme min. 30 minut v lednici odpočívat. Během té doby si připravíme náplň. Ořechy jemně umeleme,promícháme s cukrem, bílkem,rumem a mlékem. Náplň musí být ,, mazlavá”, ne řídká.
Těsto rozválíme na obdelník,nožem odřízneme okraje tak, abychom dostali obdelník o délce 30 cm. Potřeme náplní a stočíme. Náplň natírejte po částech a opatrně,aby jste si nepotrhali těsto . Závin dáme na plech s pečícím papírem a upravíme do tvaru věnce. Spoj zakryjeme pruhem těsta, z odkrojků. Potřeme máslem a po obvodu uděláme nožem tence rýhu, do které dáme celé ořechy. Pečeme v předehřáté troubě při 180 st. asi 35 – 40 minut.
Je opravdu výborný!
 

 

BUCHTIČKY - recept po babičce

Buchty bývaly pokrmem všedních dnů, hlavně buchty ,,prázdné" ( bez náplně ). Plněné se pekly hlavně na neděle a svátky.Měly i různou velikost. ,,Cihličky" se pekly o žních na pole, malé byly slavnostnější a na Chodsku se pekly ,,dílečky", což je buchta bez náplně a cukru.

Já dnes pekla z jednoho těsta napůl ,,prázdné" a s povidlama. Dělejte je opravdu maličké.
Suroviny:
15 dkg másla
2 vejce
10 dkg cukru
2 dcl mléka
kvásek z 1 droždí ( 3 lžíce teplého mléka,1 lžička cukru,droždí)
kůra z 1/2 citrónu
40 dkg polohrubé mouky
10 dkg hladké mouky
hrst rozinek

8 lžic mléka s vanilkovým cukrem , 3 lžíce cukru a 1 lžíce másla na zalití

Zaděláme kvásek, utřeme máslo s vejci, cukrem, kůrou a přisypeme mouku. Zapracujeme kvásek a vlažné mléko. Těsto dobře propracujeme,dle potřeby přidáme mouku. Do těsta dáme rozinky a ještě propracujeme. Těsto není tuhé,ale vláčné. Necháme kynout.
Z vykynutého těsta tvoříme malé buchtičky ( můžete i naplnit) a klademe těsně vedle sebe do vymazané formy nebo malého pekáčku. Necháme znova asi 15 minut kynout.
Ohřejeme mléko rozšleháme v něm máslo,cukr,vanilkový cukr a nalijeme na buchtičky. Pečeme při 185 st.asi 30 minut. Po upečení potřeme máslem s rumem a sypeme cukrem.

 

KŘTINOVÉ KOBLÍŽKY

Těsto je obdobné jako na štraubny.
Suroviny:
50 dkg hladké mouky
5 bílků
1/8 l sladké smetany
2 polévkové lžíce rumu
10 dkg cukru
1 lžička amonia
 
marmeláda
 
Vypracujeme hladké těsto,které necháme odpočinout. Vyválíme polovinu,naznačíme kolečka,doprostřed dáme marmeládu a přikryjeme druhým vyváleným dílem. Nebo uděláme kolečka jen na polovině těsta a druhou polovinu přehneme. Vykrojíme,zatlačíme vidličkou po obvodu a smažíme v oleji. Horké cukrujeme.

 

 

MASOPUSTNÍ KOBLIHY

 

5 dkg másla
5 dkg moučkového cukru
kůra a šťáva z ½ citrónu
2 lžíce rumu
3 žloutky
1 vejce
1 droždí (kvásek)
25dkg hladké mouky
25 dkg polohrubé mouky
¼ l vlažného mléka
špetka soli

marmeláda, tuk na smažení

Rozpustíme máslo, zamícháme do něj cukr a vyšleháme do pěny. Přidáme šťávu i kůru z citrónu, rum, sůl, žloutky, celé vejce a opět šleháme. Přidáme mouky, kvásek, mléko a vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout. Děláme koblížky a smažíme.

Výsledek obrázku pro masopustní piškotové koblihy recepty ze

 

DROBENKOVÝ KOLÁČ

Drobenka:
25 dkg polohrubé mouky
16 dkg másla
12 dkg moučkového cukru
1 žloutek
1/2 prášku do pečiva

Jablečná nádivka:
60 dkg jablek ( asi 4 )
3 lžíce cukru
skořice

Tvarohová nádivka:
25 dkg měkkého tvarohu
1 vejce
1 vanilkový cukr
cukr podle chuti

Drobenku promneme,jablka nastrouháme a ochutíme. Tvaroh vyšleháme s vejcem a cukrem. 3/4 drobenky dáme do vymazané a strouhankou vysypané formy,pokryjeme tvarohem,pokryjeme vrstvou jablek a zakryjeme zbytkem drobenky. Pečeme při 180 stupních dokud není drobenka zlatá.

Výsledek obrázku pro drobenkový koláč recepty ze šumavské

 

TAŽENÝ ZÁVIN

Suroviny na těsto:
25 dkg hladké mouky
špetka soli
1/8 l vlahé vody
1 lžíce octa
1 vejce
4 dkg másla nebo sádla ( sádlo dejte,pokud chcete křehčí těsto )

jablka
skořice
rozinky,ořechy
máslo,strouhanka

Do mouky uděláme důlek,vlijeme vodu,ve které rozpustíme máslo,ocet a sůl, přidáme vejce a vymícháme těsto. Nejprve zapracováváme nožem,potom rukou. Musí být,lesklé a hladké. Uděláme bochánek,který přiklopíme nahřátým kastrolkem ( já dala mísu od těsta Emotikona smile ). Po 1/2 hodine těsto rozdělíme na 2 díly. Vyválíme a vytáhneme rukama. Potřeme máslem,posypeme strouhankou ( můžeme ji opražit ),poklademe nastrouhaná jablka,posypeme cukrem a skořicí. Podle chuti dáme rozinky a ořechy. Zavineme,pomažeme máslem a pečeme při 185 st., dokud nemá závin růžovou barvu. Po upečení potřeme vlažnou smetanou s rumem a sypeme cukrem.

 

POUŤOVÉ KOLÁČKY

Suroviny:
19 dkg másla
6 dkg Hery
1-2 lžíce sádla
5 žloutků
1 vejce
1 kg polohrubé mouky
špetka soli
12 dkg cukru
2 lžíce rumu
1 vanilkový cukr
5-7 dkg droždí
necelý 1/2 l mléka

Žloutky utřeme s cukry a vejcem, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme hladké těsto. Pracujeme tak dlouho, až začne ,,praskat.“ Pak necháme kynout. Tvarujeme koláče, které pomažeme máslem, okraje rozšlehaným vejcem a plníme. Horké pokapeme šlehačkou.

 

Výsledek obrázku pro pouťové koláčky recepty ze šumavské

 

ŠVESTKOVÝ KOLÁČ SE SNĚHEM

Suroviny:
3 vejce + 1 bílek
14 dkg moučkového cukru (rozdělit na polovinu)
14 dkg másla (Hery)
1 vanilkový cukr
20 dkg hladké mouky
švestky
cukr krystal na švestky
skořice
Polovinu cukru utřeme se žloutky a máslem. Přidáme mouku, vanilkový cukr a vypracujeme hladké těsto. Prsty rozetřeme do vymazané koláčové formy, dáme švestky (řezem nahoru), posypeme cukrem a skořicí. Dáme péct do předehřáté trouby na 185 st asi na 10-15 minut.
Ušleháme bílky do sněhu, zapracujeme do něj cukr a rozprostřeme na téměř dopečený koláč. Dáme do trouby a pečeme, dokud sníh nezezlátne.
 
 

BUCHTIČKY CTIHODNÉ

Těsto:
1 kg polohrubé mouky
25 dkg másla
15 dkg moučkového cukru
3 žloutky
špetka soli
5 dkg kvasnic (kvásek -cukr, trocha mléka)
vlažné mléko- asi 4 dcl (v předpisu nebyla míra, na poloviční dávku mi vyšlo 2 dcl)
Šimlové mazání:
2 tvarohy
4 žloutky
kůra z 1 citrónu
mletý mák podle chuti
cukr
2 lžíce kysané smetany
povidla
drobenka
žloutek + smetana na potření
máslo + rum na pokapání
Vypracujeme hladké těsto, které necháme kynout. Tvoříme malé buchtičky, které plníme mazáním. Dáme na plech (zkoušela jsem obě strany, jak spojem nahoru, tak obráceně, lépe drží spojem nahoru), doprostřed buchtičky uděláme prstem důlek a otřeme žloutkem se smetanou. Do každého důlku dáme povidla, posypeme drobenkou a dáme do trouby rozehřáté na 190 st.. Horké kapeme rozpuštěným máslem s rumem.
 

SVÁTEČNÍ KOLÁČKY

 
Suroviny:
30 dkg polohrubé mouky
20 dkg hladké mouky
12 dkg másla
1 lžíce sádla
2 vejce
1 žloutek
1 lžíce rumu
1 droždí ( kvásek)
asi 2,5 dcl smetany ( plnotučné mléko )
Zaděláme lehké těsto, které necháme asi 2 h kynout. Tvoříme koláčky, které plníme podle libosti. Okraje potřeme bílkem a pečeme při 180 st. asi 15 minut, podle velikosti. Horké potíráme máslem s rumem a sypeme cukrem.
 

VDOLKY S JABLKY

Suroviny:
50 dkg polohrubé mouky
1 droždí ( kvásek )
asi 1/4 l vlažného mléka
6 lžic cukru
3 lžíce rozpuštěného másla
1 vařený rozstrouhaný brambor
1 žloutek
špetka soli
3 jablka nakrájená na malé kostičky
skořice, vanilkový cukr
Do mouky dáme cukr,skořici,vanilkový cukr,promícháme a přidáme ostatní suroviny. Nakonec zapracujeme jablíčka a necháme asi 1 hodinu kynout. Po vykynutí tvarujeme vdolečky, které necháme ještě 15 minut kynout. pečeme buď v troubě potřené sladkým mlékem ( 185 st. ) nebo smažíme. Po vychladnutí sypeme cukrem se skořicí a dáme kopeček kysané smetany.
 

Výsledek obrázku pro vdolky s jablky recepty ze šumavské

ZÁVIN SE ŠIMLOVÝM MAZÁNÍM ( Maleč )

Těsto je moc dobré, dá se použít i na posvícenecké rohlíčky nebo koláčky. Z dávky jsou 2 nohavice.
Suroviny:
30 dkg hladké mouky
6 dkg cukru
15 dkg másla
3 žloutky
1 droždí ( kvásek )
asi 6 lžic plnotučného mléka nebo smetany
citrónová kůra
1 lžíce rumu ( není nutné )
Šimlové mazání:
2 měkké tvarohy
12 dkg mletého máku
1 vejce
vanilka
cukr podle chuti
Mák nevaříme, vše spojíme.
Vypracujeme hladké těsto, které necháme kynout. Potom rozdělíme na 2 díly, vyválíme, potřeme mazáním, stočíme a dáme na plech. Potřeme vejcem a sypeme mandlemi. Pečeme při 190 st. asi 15 minut. Po upečení potřeme máslem s rumem a posypeme moučkovým cukrem.
Výsledek obrázku pro ZÁVIN SE ŠIMLOVÝM MAZÁNÍM recepty ze šumavské

 

KOLÁČ S OŘECHOVOU NÁPLNÍ

 (Soběšice 1932)
Koláč je opravdu vláčný a lehký.

Suroviny na těsto:
30 dkg hladké mouky
20 dkg másla
10 dkg moučkového cukru
2 žloutky
2 lžíce smetany

1. náplň:
8 jablek
cukr podle chuti
celá skořice

2. náplň:
10 dkg moučkového cukru
1 vanilkový cukr
3 žloutky (sníh + 2 bílky z těsta)
kůra z 1/2 citrónu
10 dkg strouhaných vlašských ořechů

Vypracujeme hladké těsto, které dáme na 1/2 h do ledničky. Jablka nakrájíme na kostičky, osladíme, přidáme 1-2 lžíce vody, skořici a rozvaříme je. necháme vychladit.
Žloutky utřeme s cukrem, vanilkovým cukrem, kůrou a ořechy. Zlehka zapracujeme sníh. Můžeme přidat i hrst jen nasekaných ořechů.
Těsto rozválíme, dáme na vymazaný plech, potřeme jablečnou náplní a pokryjeme ořechovou. Pečeme při 180-185 st. asi 30 minut.

 

Výsledek obrázku pro KOLÁČ S OŘECHOVOU NÁPLNÍ  (Soběšice 1932)

 

STRUDEL

 Jablkový závin s perníkem

Další recept na tažený štrůdl, tentokrát zde nebyla napsaná oblast,odkud pochází, ale podle názvu přišel z německé strany.
Oproti minulému těstu, se s tímto lépe pracovalo, tak zase vyzkoušejte a napište.

Suroviny na těsto:
30 dkg hladké mouky
3 dkg másla ( asi 3 lžíce )
1 lžíce cukru ( krupice)
1 dl horké vody
1 lžíce sádla
2 vejce

jablka,skořice,rozinky,ořechy
perník na strouhání
cukr
máslo

Na vál dáme mouku, uděláme větší důlek,doprostřed dáme rozpuštěné máslo,sádlo,vejce,cukr a trochu horké vody. Začínáme propracovávat těsto,vodu postupně pomalu lijeme
( jinak ,,utíká" z válu) a pokud je nutné,podsypeme ještě lehce moukou. Hladké těsto dáme pod nahřátý kastrůlek aspoň na 10 minut.
Těsto rozdělíme na 2 díly a postupně vytaháme do slaboučké placky. Těsto jsem nechala ,,padat" přes hřbet ruky a opatrně vytahovala od středu k okraji. Méně trpělivé hospodyňky použijí váleček.
Těsto pomažeme máslem,posypeme strouhaným perníkem, dáme jablka,cukr,skořici,rozinky a ořechy. Opět pokapeme máslem a znovu posypeme perníkem. Utvoříme štrůdl,potřeme máslem a pečeme při 190 st..
Po vytažení z trouby potřeme máslem. Je možné do másla přidat i rum a sypeme cukrem.

 

Výsledek obrázku pro závin recepty ze šumavské

 

VLOČKOVÉ LÍVANCE

( Mochtín )
Postup je jednoduchý,tak jsem jen vyfotila lívance před konzumací :)
Suroviny na lívance:
10 dkg ovesných vloček
30 dkg hladké mouky
3 lžíce cukru
1 nastrouhané jablko
1/2 prášku do pečiva
250 ml mléka ( odhadem,spíše podle potřeby )
3 vejce ( sníh )

Utřeme žloutky s cukrem,přidáme mouku,vločky,mléko,prášek do pečiva a jablíčko. Zamícháme sníh. Těsto je hustější než na palačinky. Pečeme na oleji.

Ostružinový přeliv:
ostružiny
med
2 lžíce rumu nebo 3 lžíce griotky
1 lžička škrobové moučky

Ostružiny podlijeme lžící vody a necháme rozvařit tak, aby nám ještě zbyly nějaké kousky. Podlijeme griotkou,necháme povařit a zahustíme lžičkou škrobu. Odstavíme a přimícháme podle chuti med.

Lívance poléváme teplou ostružinovou rozvárkou a zdobíme kysanou smetanou.

 

Výsledek obrázku pro vločkové lívance recepty ze šumavské

TRHANEC

Tahle dobrota je tradiční, každá rodina má recept nějak ,,vylepšený". K trhanci se podává muzika,sladká rozhuda, ovocné šťávy, kysaná smetana,....prostě podle chuti. Já dala rozmačkané oslazené jahody a kysanku.

Suroviny:
3 vejce
10 dkg cukru
12 dkg polohrubé mouky
1/4 l mléka 
špetka soli
citrónová kůra
pokrájená jablíčka na kostičky
sušené švestky
( můžete dát hrušky, rozinky, čerstvé ovoce....nebo pouze těsto)

Vejce vyšleháme s cukrem,špetkou soli a kůrou do pěny. Zapracujeme mléko s moukou. V pekáčku rozpustíme máslo, vytřeme okraje a nalijeme směs.Těsto je opravdu řídké, tak se nelekejte. Pečeme, dokud těsto není růžové. Ještě horké na pekáčku vidličkou roztrháme na kousky. Dáme na talíř, posypeme cukrem a zdobíme podle libosti.

Výsledek obrázku pro trhanec recepty ze šumavské

 

KYNUTÉ ŠTRACHOLCE

Suroviny:
1/2 kg polohrubé mouky
15 dkg sádla (nebo 15 dkg másla, podle chuti)
3 lžíce cukru
1 vejce
špetka soli
1 droždí( kvásek)
1,5 – 2 dcl vlažného mléka

moučkový cukr na posypání

Zapracujeme těsto, které necháme vykynout. Z těsta děláme válečky, které stáčíme do uzlů, šneků apod.. Potřeme vajíčkem a pečeme při 200st. asi 10 minut.
Cukrujeme horké, hned po vytažení z trouby.

 

PIŠKOTOVÁ ROLÁDA 1935

Suroviny:
4 vejce (sníh)
14 dkg moučkového cukru
12 dkg hladké mouky
1/2 lžičky kypřícího prášku
1 lžíce rozpuštěného másla

Cukr se žloutky vyšleháme do pěny, přidáme mouku s práškem do pečiva, máslo a zlehka sníh. Těsto rozetřeme na pečící papír a pečeme při 220 °C asi 7-10 minut. Sundáme z plechu i s papírem, hned potřeme marmeládou a s pomocí papíru ještě horké stočíme. Pocukrujeme a můžeme jíst.

 

SKOŘICOVÉ COPÁNKY (Nezdice)

Suroviny:
250 ml mléka
1/2 kg hladké mouky
1 droždí ( kvásek )
10 dkg moučkového cukru
vanilkový cukr
3 žloutky
3 lžíce rumu
3 lžíce rozpuštěného másla
vanilka
Vypracujeme hladké těsto, které necháme kynout. Mléko zase lijte postupně. Z těsta tvoříme válečky, které stočíme do copánku. Stačí přidržet palcem a dva pramínky zatočit. Smažíme v rozpáleném oleji a obalujeme v cukru se skořicí.
Výsledek obrázku pro skořicové copánky recepty ze šumavské

SVÁTEČNÍ UZLE

50 dkg hladké mouky
10 dkg másla
3 žloutky
5 lžic cukru
2 vanilkové cukry
2,5 dcl vlažné smetany
2 lžíce rumu
špetka soli
droždí ( kvásek )

moučkový cukr,skořice,vanilkový cukr na obalení
olej nebo sádlo na smažení

Ze surovin vypracujeme hladké těsto, které dáme na 2 hodiny vykynout. Uždibujeme kousky,uděláme nudličku a stočíme do uzlíku. Smažíme ve vyšší vrstvě tuku a horké obalujeme v cukru se skořicí.

 

MERUŇKOVÉ ŘEZY

Řezy jsou s tvarohem a jsou výborné. Pokud nemáte zavařené meruňky, použijte klidně broskve. Zkoušela jsem a je to také dobré. A opravdu jsou lepší kompotované meruňky.

1.těsto:
2 vejce ( sníh )
30 dkg hladké mouky
25 dkg krystalového cukru
2 dcl mléka
10 dkg rozpuštěného másla
1 prášek do pečiva
můžete ,,ovonět" trochou rumu
Vyšleháme žloutky s cukrem do pěny,přidáme ostatní suroviny a nakonec lehce zapracujeme sníh.

2. těsto:
50 dkg měkkého tvarohu ( plnotučný )
2 vejce
1 vanilkový cukr
moučkový cukr podle chuti
2 lžičky škrobové moučky ( lze i 1 balíček pudinkového prášku )
Vejce utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem,zapracujeme tvaroh a škrob a utřeme do hladké hmoty

kompot meruněk

Plech vymažeme máslem a vysypeme kokosem, dáme skoro 3/4 prvního těsta, na něj rozetřeme druhé těsto, poklademe meruňky a zakryjeme zbytkem těsta. Pečeme zvolna při 180 st aspoň 1 hodinu. Pečte zvolna, protože se opravdu dlouho propéká.

Výsledek obrázku pro MERUňkové řezy recepty ze šumavské

 

MEDOVÉ UZLE

30 dkg hladké mouky
1 droždí ( kvásek )
špetka soli
2 lžíce vlažného medu
6 dkg cukru
130 ml mléka
1 vejce
10 dkg másla (Hery)
kůra z 1/2 citronu

máslo na potření těsta, mletá skořice, cukr
máslo+rum na potření po upečení

Zaděláme těsto a necháme kynout asi 1 hodinu. Rozdělíme na 2 díly. Každý díl rozválíme do obdelníku, potřeme máslem, posypeme cukrem, skořicí a zamotáme do závinu. Krájíme na dílky, které na plechu trochu zmáčkneme, potřeme máslem a pečeme při 190 °C asi 10 minut. Horké potíráme máslem s rumem a sypeme cukrem.

 

KŘEHKÉ KOLÁČKY

25 dkg hladké mouky
7 dkg sádla
7 dkg másla
10 dkg cukru
1 lžička skořice
1 vejce
marmeláda

Utvoříme hladké těsto, tvoříme kuličky, do kterých uděláme důlek a plníme marmeládou. Pečeme při 190°C asi 10 minut.

 

BÁBOVKA TVAROHOVÁ

Těsto: 30 dkg polohrubé mouky, 3 polévkové lžíce hořkého kakaa, 1 prášek do pečiva, 20 dkg cukru, 2 vejce, 10 dkg rozpuštěného másla, 150 ml mléka

Tvarohová náplň: 2 měkké tvarohy, 1 vejce, 3 lžíce škrobové moučky (1 vanilkový pudink), 1 lžička strouhané citronové kůry, 8 lžic cukru, 1 vanilkový cukr

Tvarohovou směs dobře umícháme a dáme chvilku do lednice. Spojíme vejce a cukr a spolu s máslem ušleháme do pěny. Postupně zapracujeme mouku, kakao, kypřící prášek a mléko. Pokud máme směs hustou, přidáme trochu mléka, ale těsto nesmí téct. Do vymazané a vysypané bábovkové formy dáme polovinu těsta, potom lehce nalijeme tvarohovou směs a pokryjeme zbytkem těsta. Pečeme při 190°C asi 45 – 50 minut.

 

TVAROHOVÝ KOLÁČ S JABLÍČKY

(předpis na koláčovou formu)

15 dkg hladké mouky, 2 lžíce cukru, 10 dkg másla, 15 dkg měkkého tvarohu, 1 žloutek

Náplň: 6 jablek, cukr podle chuti, rozinky, 1 lžíce rumu

Z mouky, tvarohu, žloutku, cukru a chladného másla utvoříme hladké těsto, které dáme chvilku vychladit. Jablka oloupeme, nakrájíme na kostičky, dáme do hrnce a povaříme spolu s cukrem a rumem. Nepodléváme vodou. Dbáme, aby zůstaly kostičky. Necháme chvilku vychladit. Ze ¾ těsta utvoříme placku, kterou přeneseme do vymazané koláčové formy. Můžeme i do formy namačkat. Poklademe jablíčky, posypeme rozinkami a ze zbylého těsta vykrájíme ozdobné tvary, které dáme na směs. Pečeme při 190 °C asi 30 minut. 

 

 

VDOLKY NA POLE

Vdolečky se pekly při žních a nosily se na pole k obědu. Většinou se jedly suché a zapíjely se bílou kávou nebo mlékem.

40 dkg polohrubé mouky

1 droždí

5 lžic cukru

250 – 300 ml vlažného mléka

6 dkg másla

1 vejce

špetka soli

2 lžíce rumu

citrónová kůra z 1/2 citronu

sádlo na smažení vdolků

V misce rozetřeme droždí s 1 lžičkou cukru, přidáme 100 ml vlažného mléka a 1 lžíci mouky, promícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku se solí, přidáme zbytek cukru, nastrouhanou citrónovou kůru, vejce, rum, zbytek mléka a rozpuštěné vlažné máslo Vypracujeme hladké, nelepící těsto. Poprášíme ho moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout cca 45 minut. Z vykynutého těsta vyválíme na lehce pomoučněném vále plát silný 1-1,5 cm. Pomocí hrnečku vykrojíme kolečka, přikryjeme je utěrkou a necháme je 20 minut vykynout. Do pekáčku dáme rozpustit sádlo. Než vdolek vložíme do tuku, uděláme do něj palcem důlek. Vdolky dáme do pekáčku a pečeme při 190 °C. Vdolky jednou obrátíme a pečeme do zlaté barvy. Hotové můžeme mazat povidly, marmeládou, sypat tvarohem a cukrem.

 

ROHLÍČKY Z MÁKU

10 dkg mletého máku, 15 dkg cukru, 30 dkg polohrubé mouky, 2 vejce,8- 12 lžic mléka, 1 prášek do pečiva,

citrónová kůra

Všechny suroviny smícháme, mléko lijeme postupně. Záleží na mastnosti máku a savosti mouky, proto dejte nejprve 8 lžic a potom podle potřeby. Vypracujeme těsto,které na pomoučněném vále vyválíme do kruhu, který rozdělíme na 8 dílků a smotáme rohlíčky. Potřeme máslem a pečeme při 185 st. asi 10 minut. Rohlíčky se  během pečení ,,nafouknou“. Horké potíráme máslem s rumem a sypeme moučkovým cukrem.

 

NEPLNĚNÉ ROHLÍČKY

40 dkg polohrubé mouky
10 dkg másla
10 dkg cukru
1 droždí (kvásek)
2 dcl mléka (teplé)
kůra z 1/2 citrónu
špetka soli
1 lžíce rumu
2 žloutky
1 lžička prášku do pečiva

oříšky a cukr na posypání
vejce na potření
máslo s rumem na potření po upečení
moučkový cukr na posypání

Na vál (nebo do mísy) dáme mouku, vlahé máslo, sůl, kůru a cukr. Přidáme kvásek, žloutky, rum, prášek do pečiva, mléko a zapracujeme důkladně vláčné těsto, které necháme kynout. Vyválíme, krájíme trojúhelníčky a děláme z nich rohlíčky (od nejdelší strany ke středu.) Dáme na vymazaný plech nebo pečící papír, potřeme vejcem a sypeme hrubým cukrem a ořechy. Pečeme v troubě při 190 st. asi 15 minut, podle velikosti. Upečené potíráme máslem s rumem a sypeme cukrem.

 

SVATOMARTINSKÉ ROHLÍČKY

OŘECHOVÉ KYNUTÉ ROHLÍČKY ( Nahořánky )
Z dávky jsem měla 3 plechy,rohlíčky asi 5 cm.
Suroviny:
40 dkg hladké mouky
2 žloutky
10 dkg másla
10 dkg cukru
2 dcl plnotučného mléka nebo smetany
1 droždí ( kvásek )
citrónová kůra
vanilka nebo vanilkový cukr
náplň:
nastrouhané vlašské ořechy,cukr,rum,celá vejce
Zaděláme vláčné těsto a necháme kynout. Vyválíme nejprve 1/2 těsta, pomocí dortové formy vykrojíme kruh a nařežeme na 8 dílků. Pomažeme náplní a stočíme od nejdelšího kraje ke středu. Dáme na pečící papír,potřeme bílkem a pečeme při 200 st. asi 8-10 minut. Horké potřeme máslem s rumem a sypeme moučkovým cukrem.
 

BRAMBOROVÝ KOLÁČ S OVOCEM

20 dkg polohrubé mouky
7 dkg másla
7 dkg uvařených brambor
10 dkg cukru
1/2 prášku do pečiva
citrónová kůra,vanilka
1 vejce

tvaroh, ovoce, marmeláda

Do mouky dáme prolisované brambory, chladné máslo, cukr, kůru, vanilku, prášek do pečiva a spojíme vajíčkem. Ze 2/3 vyválíme těsto, které dáme do vymazané a moukou vysypané koláčkové formy, potřeme náplní a pokryjeme proužky ze zbylého těsta. Potřeme vejcem a pečeme při 185 st. asi 30 minut.

 

VLOČKOVÝ KOLÁČ S OVOCEM


Koláč je dobrý s lesním ovocem nebo použijte nějaké měkké.

20 dkg hladké mouky

10 dkg ovesných vloček

2 – 3 žloutky (podle velikosti)
20 dkg másla
15 dkg cukru
1/2 prášku do pečiva

Náplň:
2 měkké plnotučné tvarohy
2 vejce
2 lžičky škrobu nebo 1/2 vanilkového pudinku
6 lžic moučkového cukru

ostružiny, maliny, kompotované meruňky, jahody

Ze všech surovin uděláme drobenku. Plech vymažeme máslem a vysypeme kokosem. Rozprostřeme 3/4 drobenky na kterou rozetřeme tvarohovou náplň. Posypeme ovocem a zasypeme zbytkem drobenky. Vršek můžeme posypat skořicí. Pečeme při 190 st., dokud drobenka nezezlátne.