VANILKOVÉ ROHLÍČKY

Známá klasika,kterou většinou pečeme jako jednu z prvních. Já dělám roky rohlíčky,které mám od babičky. To je první recept. Všechny horké obalujeme v moučkovém cukru s vanilkovým cukrem. Další jsem vám zase přidala další pro inspiraci.
 
Vanilkové rohlíčky I.:
20 dkg hladké mouky
12 dkg másla
8 dkg mletých vlašských ořechů
5 dkg moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 žloutek
Zapracujeme těsto,necháme odpočinout,tvoříme rohlíčky a zvolna pečeme.
 
Vanilkové rohlíčky ze Včelné:
23 dkg hladké mouky
15 dkg másla
7 dkg moučkového cukru
7 dkg nastrouhaných oříšků
1 žloutek
Vypracujeme těsto,ihned tvoříme rohlíčky,pečeme při 180 st..
 
Mandlové rohlíčky ( Strašín 1900 ) :
11 dkg másla
14 dkg hladké mouky
6 dkg vanilkového cukru
6 dkg strouhaných mandlí
Zapracujeme těsto, které necháme přes noc odpočinout. Tvoříme rohlíčky a zvolna pečeme.

 

 

 

PERNÍČKY

Suroviny:
40 dkg hladké mouky
1 lžička jedlé sody
½ lžičky směsi anýzu,hřebíčku,skořice
10 dkg cukru
1 vejce
1 žloutek
15 dkg medu
5 lžic mléka
Vypracujeme těsto, které necháme 24 hodin v ledničce. Druhý den vyválíme a vykrajujeme různé tvary. Pečeme při 180 st. a horké potíráme bílkem.

 

LINECKÉ CUKROVÍ

I. Linecké koláčky ( 1928 )
25 dkg hladké mouky
15 dkg másla
10 dkg práškového cukru
1 žloutek
kůra z 1 citronu
vanilkový cukr
Na vále spojíme suroviny do hladkého těsta,necháme si ho klidně přes noc odpočinout v lednici. Druhý den vyválíme a vykrajujeme různé tvary a spojujeme marmeládou. Nejlepší je rybízová,pro koho je ostrá,použije jahodovou.
 
II. Linecké koláčky ( Strašínsko )
21 dkg hladké mouky
15 dkg másla
8 dkg práškového cukru
2 žloutky
1/2 prášku do pečiva
1 lžička rumu
Postup jako u receptu č.I.
 
III. Linecké koláčky ( Maleč )
25 dkg hladké mouky
6 dkg moučkového cukru
14 dkg másla
2 žloutky
1 lžíce mléka
Postup jako u receptu č.I..
 
IV. Linecká kolečka ( Nezdice )
25 dkg hladké mouky
25 dkg másla
13 dkg moučkového cukru
1 vejce
kůra z 1 citronu
Postup jako u receptu č. I..
 
 

 

 

OŘECHOVÉ TROJLÍSTKY

Skvělé oříškové cukroví,jen trochu pracnější. Jedna rada ohledně oříšků. Neoloupaný oříšek většinou po upečení odpadává,proto je opražte na pánvi,dejte do utěrky,promněte a slupky odpadnou. Když trochu zůstane,nevadí,vtiskněte vždy oříšek oloupanou stranou.
Suroviny:
21 dkg másla
28 dkg hladké mouky
8 dkg moučkového cukru
5 dkg mletých lískových oříšků
Utvoříme těsto,tvoříme kuličky,spojujeme do trojlístku,do kterého vtiskneme oříšek. Pečeme při 185 st. asi 10 minut.
 

MANDLOVÉ ROHLÍČKY

MANDLOVÉ ROHLÍČKY ( 1921 )
Tyto rohlíčky určitě znáte,jen ve starém receptu se používají neloupané mandle.
Těsto:
14 dkg hladké mouky
10 dkg másla
5 dkg práškového cukru
5 dkg strouhaných neloupaných mandlí
1 žloutek
Vypracujeme těsto, tvarujeme rohlíčky a pečeme asi 7 minut při 185 st.. Konce namáčíme v čokoládě.
Čokoláda:
12 dkg bílého ceresu ( 100% tuk )
14 dkg práškového cukru
2 lžíce kvalitního hořkého kakaa
1 lžíce mléka ( rumu )
Ve vodní lázni rozpustíme ceres, přesijeme cukr,promícháme a přidáme kakao. Dáme mléko ( rum ) podle žádané hustoty.
 
Výsledek obrázku pro mandlové  rohlíčky recepty ze šumavské
 

 

MEDOVÉ KYTIČKY

Tenhle recept mám po manželovo mamince, tohle cukroví peču už od svatby z dvojité dávky a myslím,že nikdy nebude chybět na našem stole. Cukroví se spojuje jahodovou marmeládou,doporučuji to dodržet,je opravdu nejlepší. Ostatní jsou ostré.
Těsto:
25 dkg hladké mouky
7 dkg moučkového cukru
10 dkg másla
2 žloutky
6 dkg medu ( asi 1 vrchovatá lžíce )
kůra z 1 citrónu
špetka tlučeného ( mletého ) kardamomu
jahodový džem nebo marmeláda na spojení
Vypracujeme těsto,které necháme 24 hodin v lednici odpočívat. Vyválíme plát a vykrajujeme kytičky. Pečeme při 185 st. asi 5-6 minut. Spojujeme marmeládou. Už necukrujeme.
 

 

ZÁZVORKY

Zázvorky I.( Kuchařka 1934):

14 dkg práškového cukru

1 celé vejce

1 žloutek

10 dkg hladké mouky

1 dkg tlučeného ( mletého ) zázvoru

vosk na potření plechu ( pečící papír)

Cukr,vejce a žloutek utřeme ve vodní lázni do zhoustnutí. Necháme vychladit. Pak přidáme po částech mouku a zázvor. Těsto vyválíme, vykrajujeme různé tvary,které dame na plech a necháme do druhého dne oschnout. Zvolna pečeme.

 

Zázvorky II.( Plzeňsko):

20 dkg hladké mouky

20 dkg moučkového cukru

3 žloutky

1 vejce

1 lžička mletého zázvoru

6lotky a vejce s cukrem třeme do pěny. Přidáme mouku,zázvor a vypracujeme těsto. Vyválíme těsto,vykrajujeme zázvorky,dame na plech a necháme přes noc v chladu odležet přes noc. Druhý den můžeme potřít bílkem s cukrem a pečeme při 180 st. asi 5 minut.

 

Zázvorky III.

28 dkg práškového cukru

1 vejce

4 žloutky

lžička zázvoru

28 dkg hladké mouky

špetka citronové kůry

poleva Ledovka: 10 dkg moučkového cukru + 1 bílek

Žloutky utřeme s cukrem ( aspoň 15 minut ),přidáme mouku,zázvor,kůru a vypracujeme těsto. Vykrájíme zázvorky,dáme na vymazaný plech a necháme je alespoň 8 hodin v chladu odpočívat. Potřeme Ledovkou,pečeme v horké troubě,aby vyběhly a potom dopékáme pomalu. Můžeme sypat cukrem.

Výsledek obrázku pro zázvorky recepty ze šumavské

 

KORNOUTKY Z KLÁŠTERA

Suroviny:
10 dkg mletých ořechů ( můžete i mandle )
20 dkg moučkového cukru
10 dkg polohrubé mouky
8 bílků ( nešlehat )
Vše spojíme na řídkou kaši. Na pečící papír děláme kolečka
( udělám si vždy šablonu skleničkou ),nedělejte vysokou vrstvu,jinak se špatně točí a rychle je pečeme při 210 st. asi 4 minuty. Hotové stáčíme do kornoutku. Pracujeme rychle,jinak se lámou. Pokud chladnou,dejte klidně zpátky na pár sekund do trouby. Konce kornoutků namáčíme v čokoládě a můžeme je i ,,pocákat" celé.
 

 

KOKOSOVÉ VĚNEČKY

Věnečky I. ( 1947 )
20 dkg hladké mouky
20 dkg másla
20 dkg kokosu
16 dkg moučkového cukru
2 žloutky
Vypracujeme těsto,dáme do strojku na maso s nástavcem,nastavíme na vroubky a tvoříme věnečky. pečeme při 180 st. asi 6 minut. Horké obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.
 
Věnečky II. ( Klatovsko )
25 dkg hladké mouky
20 dkg moučkového cukru
15 dkg kokosu
3 žloutky
15 dkg másla
Postup jako u receptu č. I..
 
Věnečky III. ( Včelná )
10 dkg moučkového cukru
12 dkg kokosu
12 dkg másla
30 dkg polohrubé mouky
2 vejce
Postup jako u receptu č.I..
 
 

 

SKOŘICOVÉ CUKROVÍ

I. - Hartmanice
Suroviny:
2 vejce
15 dkg krupicového cukru
1 vanilkový cukr
25 dkg hladké mouky
1 lžička skořice
25 dkg mletých mandlí
10 dkg másla
Vejce vyšleháme do spolu s cukrem,přisypeme ostatní suroviny a pomocí másla vypracujeme těsto. Vykrajujeme libovolné tvary a pečeme při 180 st. asi 6 minut. Můžeme potírat bílkovou polevou.
II. - Kuchyně naší vesnice 1947
 
Suroviny:
18 dkg másla
18 dkg hladké mouky
18 dkg práškového cukru
1 vejce
1 žloutek
1/2 lžičky skořice
1 lžička rumu
kůra z citronu
Vypracujeme těsto,které necháme asi 2 hodiny odpočinout. Dále stejný postup jako u receptu č.I..
 
III. - Pošumaví
Suroviny:
30 dkg hladké mouky
1 lžička skořice
10 dkg moučkového cukru
20 dkg másla
1 žloutek
1 vanilkový cukr
Vypracujeme těsto a necháme přes noc v lednici. Vykrajujeme hvězdičky,pečeme při 180 st.,dokud nemají růžovou barvu.
 

 

VÁNOČNÍ NÁPOJE

Vánoční punč ( Strašínsko 1933)
1 kg hrubého cukru
1 l vody
kůra z 1 pomeranče
kůra z 1 citrónu
1 l červeného vína
1 l bílého vína
1/8 l rumu
šťáva z 2 citrónů
šťáva z 2 pomerančů
Vodu svaříme s cukrem a kůrou z pomeranče a citrónu. Přecedíme a do horkého roztoku nalijeme ostatní suroviny. Opět přecedíme a podáváme horký.
 
Medový koňak vaječný ( 1923 )
¾ l mléka
6 žloutků
lusk vanilky
25 dkg medu
¼ l čisté pálenky 
Mléko svaříme s vanilkou. Necháme zchladnout. Vyndáme lusk a do vlažného mléka zašleháme žloutky a med. Necháme zcela vychladit. Potom promícháme s pálenkou. Vydrží asi 3 týdny.
 
Zámecký punč (Orlické panství)
2 lahve suchého bílého vína (2 x 0,7l )
25 dkg jemného cukru
1 l vody
0,3 l dobrého rumu
šťáva z 2 citrónů
badyán, celá skořice
Cukr a vodu zahřejeme k bodu varu, přidáme víno,rum,koření a znovu přivedeme k varu. Necháme probublat a odstavíme. Do džbánu dáme šťávu z citrónů a přes sítko nalijeme punč. Můžeme podávat jak horký, tak studený.
 
Mandlové mléko ( 1932 )
1 l mléka
30 dkg jemně sekaných mandlí
3 žloutky
25 dkg práškového cukru
¼ l rumu
Mléko svaříme s mandlemi a necháme vychladit. Přecedíme a smícháme se žloutky a cukrem. Dolijeme rumem. Podáváme chlazené.
foto:ilustrační
 
Výsledek obrázku pro SVAŘÁK

 

VÁNOČKA

Suroviny:
30 dkg hrubé mouky
20 dkg hladké mouky
4 žloutky
4 dcl -1/2 l sladké vlažné smetany
10 dkg práškového cukru
citrónová kůra
vanilka ( nebo vanilkový cukr )
12 dkg másla
droždí ( kvásek )
rozinky máčené v rumu,mandle
vejce na potření
Vypracujeme řádně těsto tak,aby praskalo a dáme kynout minimálně na 1 hodinu do peřin. Po vykynutí zapracujeme rozinky a upleteme vánočku ze 4,3 a 1 pramenů. Potřeme vajíčkem,posypeme mandlemi a pečeme při 185 st asi 40 minut.
Výsledek obrázku pro vánočka  recepty ze šumavské
 
 

 

OŘECHOVÉ KOLÁČKY (Pohraničí )
Voňavé ořechové cukroví,které se slepuje nugátem. Pro mnoho z nás je vaření nugátu pracné, já také kupuji hotový nebo nugátové bonbóny,které na páře rozpustím. Myslím,že můžete použít i nějakou nugetovou pomazánku.
Suroviny:
35 dkg hladké mouky
20 dkg moučkového cukru
20 dkg mletých vlašských ořechů
20 dkg másla
strouhaná citrónová kůra
3 rozdrcené hřebíčky

Vypracujeme těsto,které necháme aspoň 4 hodiny v lednici. Vykrajujeme kolečka,která pečeme při 180 st. asi 8 -10 minut. Spojujeme nugátem,potřeme čokoládou a zdobíme kousky ořechů.

 

Výsledek obrázku pro ořechové koláčky recepty ze šumavské

NUSSIGENT ZIMT ( BAVORSKO )

Ve volném překladu to jsou ořechové skořičky. Vánoční moučník z pohraničí.
Suroviny:
20 dkg hladké mouky
20 dkg polohrubé mouky
1 droždí ( kvásek -1 lžička cukru,2 lžíce teplého mléka)
2 dcl vlažného mléka
5 dkg cukru
10 dkg rozpuštěného másla
1/4 lžičky soli
2 lžičky skořice

Náplň:
20 dkg měkkého másla
15 dkg cukru
2 lžíce skořice
10 dkg mletých vlašských ořechů

Do mouky dáme kvásek,přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto,které necháme vykynout. Těsto vyválíme na obdelník,potřeme náplní a srolujeme. Nakrájíme na kousky asi3-4 cm široké a střed stlačíme tupou stranou nože. Dáme na pečící papír,potřeme vejcem a pečeme při 200 st. asi 12 minut. Horké potřeme máslem s rumem a ihned sypeme cukrem.

Fotka uživatele Recepty ze šumavské vesnice.

 

CITRÓNOVÉ CUKROVÍ

Další recepty na přání,tentokrát po paní Verču. Já jsem citrónové sušenky pekla asi 2x, ale kluci nejsou na sušenkové cukroví,tak už je nedělám. Dávám ale recepty,které jsem měla a ještě dohledala. Foto je od paní Moniky Navrátilové.

Citrónové věnečky ( 1962 ):
28 dkg hladké mouky
18 dkg moučkového cukru
12 dkg másla
2 žloutky
1 citrón ( kůru nastrouhat a vymačkat šťávu )
Na vále zapracujeme v hladké těsto, které buď tlačíme přes mlýnek do tvaru věnečků nebo vyválíme placku a věnečky vykrajujeme. Potřeme vejce a sypeme hrubým cukrem nebo sekanými mandlemi. Pečeme do zlatova.

Citrónová srdíčka :
30 dkg hladké mouky
10 dkg moučkového cukru
20 dkg másla 
kůra z 1 citrónu
1 žloutek

Nádivka:
15 dkg másla
12 dkg moučkového cukru
2 lžíce citrónové šťávy

Poleva:
20 dkg moučkového cukru
1-2 lžíce citrónové šťávy

Zapracujeme těsto,které necháme odležet. Vykrajujeme srdíčka,která po upečení slepujeme nádivkou a zdobíme citrónovou polevou.

Stříkané citrónové sušenky:
12,5 dkg másla
10 dkg moučkového cukru
60 ml mléka
1 žloutek
kůra z 1 citrónu
20 dkg hladké mouky
2,5 dkg škrobu
1/2 kypřícího prášku
čokoláda na zdobení

Utřeme těsto,které dáme do cukrářského sáčku a na vymazaný plech tvoříme libovolné tvary. Kolečka,esíčka,apod.. Pečeme asi 10 minut. Ihned sundáme z plechu a po vychladnutí zdobíme čokoládou.

Citronové sušenky ( Monika Navrátilová- Tradiční recepty):
Citronová kůra 2 lžíce 
Citronová šťáva 1 lžíce 
Cukr krupice 125 g 
Cukr moučka 
Máslo změklé, 125 g 
Mouka hladká 250 g 
Žloutek 2 ks

Troubu předehřejeme na 180°C.
V míse utřeme máslo s cukrem.
Vmícháme citronovou kůru a šťávu, žloutky a mouku.
Vymícháme hladké těsto a vytvarujeme z něj bochánek.
Těsto rozválíme na plát o tloušťce 1 cm, vykrájíme kolečka a rozložíme je na plech vyložený pečícím papírem.
V troubě je pečeme asi 15 minut dozlatova.
Necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem.

foto ilustrační

Výsledek obrázku pro CITRONOVÉ CUKROVÍ

 

 

OŘECHOVÝ VĚNEC VÁNOČNÍ

Věnec není z kynutého těsta, ale je to obdoba bejgli, které je typické vánoční pečivo v Rakousku, Německu a Maďarsku. Někdy se stáčejí do věnců,jindy se nechají jako záviny. Plní se makovou nebo ořechovou náplní.

Suroviny na těsto:

30 dkg hladké mouky

½ prášku do pečiva

1 vejce

kůra z 1 citronu

7 dkg cukru

13 dkg másla

5 lžic mléka

Náplň:

20 dkg mletých ořechů ( + celé na ozdobu )

10 dkg cukru

2 bílky

2 lžíce rumu

asi 4 lžíce mléka

Všechny suroviny na těsto propracujeme a uděláme hladké těsto,které necháme min. 30 minut v lednici odpočívat. Během té doby si připravíme náplň. Ořechy jemně umeleme,promícháme s cukrem, bílkem,rumem a mlékem. Náplň musí být ,, mazlavá”, ne řídká.

Těsto rozválíme na obdelník,nožem odřízneme okraje tak, abychom dostali obdelník o délce 30 cm. Potřeme náplní a stočíme. Náplň natírejte po částech a opatrně,aby jste si nepotrhali těsto . Závin dáme na plech s pečícím papírem a upravíme do tvaru věnce. Spoj zakryjeme pruhem těsta, z odkrojků. Potřeme máslem a po obvodu uděláme nožem tence rýhu, do které dáme celé ořechy. Pečeme v předehřáté troubě při 180 st. asi 35 – 40 minut.

Je opravdu výborný!

Výsledek obrázku pro ořechový věnec vánoční recepty ze šumavské

 

 

 

ŠKEBLIČKY

Těsto:
25 dkg hladké mouky
25 dkg másla
1 vejce

Náplň:
10 dkg mletých ořechů
10 dkg moučkového cukru
1 vejce
lžička rumu

Těsto necháme přes noc v lednici. Druhý den vyválíme, vykrajujeme kolečka, která plníme ořechovou směsí. Zavřeme jako škebličky a pečeme při 190 °C asi 10 minut. Horké obalujeme v cukru.