BRAMBOROVÉ A BAVORSKÉ SALÁTY

BAVORSKÉ:
I.-vyzkoušený,kyselejší
Suroviny:
1 kg brambor ( nejlépe červené rohlíčky )
200 ml vody
4 lžíce cukru
4 lžíce octa
2 červené cibule
2 bílé cibule
6 kyselých okurek
sůl, bílý pepř
olej

Brambory uvaříme ve slupce a nakrájíme na kolečka. Okurku nakrájíme na tenké plátky, oba druhy cibule na slabá kolečka. Vodu svaříme s cukrem,octem,solí,přidáme cibule a odstavíme. Přidáme okurku,ole, pepřj a promícháme. Teplou směs nalijeme na brambory a promícháme. Necháme do druhého dne v lednici,aby se chutě spojily.

II.- vyzkoušený,výborný
Suroviny:
1 kg salátových brambor
1 salátová okurka ( kolečka)
2 bílé cibule ( kolečka )
4 lžíce vinného octa
3 lžíce oleje
kopr
kmín,sůl,pepř
200 ml horkého zeleninového vývaru ( z kořenové zeleniny)

Brambory uvaříme ve slupce a nakrájíme na silnější kolečka. Přidáme ostatní suroviny,zalijeme vývarem a dobře promícháme. Necháme v lednici 24 hodin odpočívat.

BRAMBOROVÉ:
Bramborový vánoční ( Strašínsko ):
1 kg brambor
30 dkg celeru
30 dkg mrkve
30 dkg petržele
2 cibule
30 dkg kyselých okurek
1 jablko
nakládaný hrášek
3 natvrdo uvařená vejce
sklenička majonézy (2 dcl )
½ skleničky tekuté šlehačky ( 1 dcl )
trošku hořčice,sůl,citronová šťáva
2 lžíce octa
Zeleninu uvaříme ve vývaru,nejlépe hovězím. Brambory uvaříme ve slupce a nakrájíme na kostičky. Všechny suroviny take nakrájíme na drobné kousky. Dáme do mísy a společně promícháme a podle chute dosolíme. Necháme přes noc proležet.

Bramborový Nezdice:
10 středních brambor
2 cibule
100 g celeru
100 g petržele (kořenu)
200 g mrkve
100 g sterilovaných okurek
100 g sterilovaného hrášku
2 vejce
10 dkg uzené slaniny 
20 dkg česnekové majonézy
sůl,pepř,cukr

Brambory uvaříme ve slupce, uvařené oloupeme a nakrájíme na kostičky. Kořenovou zeleninu uvaříme ve sladkokyselém nálevu (3 dcl vody, 1/4 čaj. lžičky soli, 5 lžiček cukru a 3 lžičky octa). Uvařené nakrájíme na kostičky a dáme k bramborám.
Ostatní nakrájíme male kousky a přidáme do mísy.. Podle chuti ještě dosolíme a dopepříme. Zapracujeme lehce majonézu a necháme odležet.

foto ilustrační

Výsledek obrázku pro bramborové saláty

 

RYBÍ DOBROTY

Kapr smažený se zázvorem ( Strašín )
kapr na podkovičky
šťáva z 1 citrónu
špetka bílého pepře,muškátový oříšek,špetka mletého zázvoru
máslo
sůl
hladká mouka,vajíčko,strouhanka
Kapra nakrájíme na podkovičky. Vložíme do mísy a polijeme šťávou z citrónu,kterou naředíme trochou vody. Druhý den kapra osušíme. Máslo rozehřejeme,vmícháme koření,kousky kapra osolíme a vložíme do másla,kde je obracíme. Necháme chvilku odležet,obalíme a smažíme.

Kapr po mlynářsku ( Strašín )
60 dkg kapra
3 stroužky česneku
3 lžičky sladké papriky
1 lžička pálivé papriky
4 dkg polohrubé mouky
olej,sůl
Kapra nakrájíme na podkovičky,potřeme česnekem utřeným se solí. Obalíme v mouce,kterou jsme smíchali s paprikou a pečeme v rozpáleném oleji.

Kapr pečený se strouhankou ( Buk )
kapr
strouhanka
zelená petrželka
sladkokyselá okurka
1 cibule ( kolečka)
sůl,pepř
sádlo
Kapra nakrájíme na porce,posolíme,opepříme a obalíme ve strouhance. Opečeme na rozehřátém sádle. Dáme do pekáčku,přidáme okurku,cibuli,petrželku,zakryjeme a pečeme 15 minut.

 

KAPR PEČENÝ SE STROUHANKOU

kousky kapra
strouhanka
sádlo
2 sladkokyselé okurky
petrželka
1 cibule
sůl
Kapra osušíme,posolíme a obalíme ve strouhance. Na pekáčku rozehřejeme sádlo a kapra opečeme. Přidáme ke kaprovi petrželku,okurky a cibulku. Pekáček zakryjeme a pečeme v troubě 15 min. Šťávu přepasírujeme a podáváme s bramborem.
Dobrou chuť!
 

Výsledek obrázku pro kapr pečený se strouhankou recepty ze šumavské

KAPR STARODÁVNÝ PEČENÝ

Suroviny:
kapr ( bez hlavy,nakrájené porce )
15 dkg másla ( podle velikosti kapra,budeme v něm kapra máčet, já měla 7 kousků )
3 stroužky česneku
sůl,pepř, kmín
polohrubá mouka smíchaná s paprikou ( na obalení )
miska vody
1 citrón

Porce kapra ponoříme přes noc do vody s citrónovou šťávou. Druhý den porce vyndáme a osušíme ubrouskem ( pozor,kapr je potom velmi křehký ). Rozpustíme máslo, do kterého přidáme sůl,pepř a utřený česnek. Jednotlivá filátka ponoříme do okořeněného másla,necháme chvilku odležet a občas obrátíme. Porce nesolte,stačí máslová marináda! Kousky obalíme v mouce,do které jsme přidali červenou papriku. Na vymazaný plech dáme kousky kapra a posypeme kmínem. Pečeme v teplé troubě asi 30 minut. Během pečení potíráme máslem ( já použila pod kapra zbytek másla s česnekem a solí.
Dobrou chuť :

 

Výsledek obrázku pro kapr pečený se strouhankou recepty ze šumavské

ČERNÝ KUBA

Tradiční štědrovečerní pokrm

Suroviny:
střední kroupy
palička česneku
sádlo 
sušené houby
majoránka,sůl,pepř
cibule
Kroupy namočíme přes noc do vody, houby do mléka. Druhý den uvaříme každé zvlášť. Na sádle ( dejte více ) osmahneme cibuli, přidáme kroupy,houby,česnek a řádně promícháme. Osolíme,opepříme a namneme majoránku.