BERÁNCI

Beránek piškotový (1921)
Suroviny:
25 dkg moučkového cukru
1 vanilkový cukr
Kůra z citronu
5 dkg másla
5 vajec (ze 4 sníh)
28 dkg polohrubé mouky
Utřeme vanilkový a moučkový cukr, máslo se 4 žloutky a 1 vejcem do pěny. Přidáme kůru, mouku a zlehka zapracujeme sníh. Můžeme přidat 2 lžíce mléka. Dáme do vymazané a vysypané formy a pečeme při 185 st.

Velikonoční beránek mramorový – menší forma (babička)
Suroviny:
3 vejce (sníh)
12 dkg moučkového cukru
5 dkg rozpuštěného másla
3 lžíce mléka
9 dkg hladké mouky
9 dkg polohrubé mouky
½ balíčku kypřícího prášku
1 lžíce kakaa
1 lžička rumu
Žloutky utřeme do pěny s máslem a cukrem. Přidáme mouku, mléko, prášek do pečiva rum a zlehka zapracujeme sníh. ¾ těsta nalijeme do vymazané a vysypané formy a do zbylého vmícháme kakao. Nalijeme na světlé těsto a můžeme protáhnout vidličkou. Pečeme zvolna asi 45 minut.

Ořechový beránek (Nezdice)
Suroviny:
5 vajec (sníh)
20 dkg moučkového cukru
10 dkg mletých ořechů
16 dkg hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
3 – 4 lžíce vlažného mléka
1 vanilkový cukr
Žloutky vyšleháme s cukrem, zapracujeme zbylé suroviny a sníh. Dáme do formy a zvolna pečeme.

Kokosový beránek (Sušice)
Suroviny:
15 dkg másla
20 dkg moučkového cukru
4 vejce
10 dkg kokosu
20 dkg polohrubé mouky
½ balíčku prášku do pečiva
Mléko podle potřeby
Změklé máslo, cukr a vejce vyšleháme do pěny. Vmícháme kokos, mouku a prášek do pečiva. Podle potřeby přidáme mléko. Dáme do formy a zvolna pečeme.

Tvarohový beránek s medem (babička Žerovice)
Suroviny:
15 dkg měkkého másla
15 dkg pískového cukru
2 lžíce medu
1 vanilkový cukr
25 dkg měkkého tvarohu (plnotučný)
4 vejce
25 dkg polohrubé mouky
1 lžíce prášku do pečiva
Nasekané rozinky a ořechy
Tuk, cukr, tvaroh, med a vejce utřeme. Na vál dáme mouku s práškem do pečiva, přidáme tvarohovou hmotu,rozinky,ořechy a zapracujeme vláčné těsto. Formu vymažeme a vysypeme moukou, vložíme těsto a pečeme při 180 st.

Výsledek obrázku pro beránek recepty ze šumavské

 

VELIKONOČNÍ NÁDIVKY

Jehněčí velikonoční nádivka ( Přešticko )
25 dkg pečeného jehněčího masa
25 dkg uzeného bůčku
6 housek
3 vejce
Mléko
Sekané kopřivy,petželka
Sůl, pepř
Housky nakrájíme na kostičky a necháme nasáknout mlékem (nesmí plavat). Maso nasekáme a promícháme se žloutky. Vymačkáme housky, přidáme je k masu a zlehka zapracujeme sníh z bílků. Promícháme s bylinkami a ochutíme solí a pepřem. Dáme do vymazaného pekáčku a pečeme při 180 st. asi 30 minut.

Velikonoční nádivka ( Maleč )
25 dkg vařeného vepřového masa
25 dkg hovězího vařeného masa
25 dkg uzeného masa
4 rohlíky
5 vajec ( sníh )
Jarní bylinky (kopřivy, petrželka, pažitka, listy pampelišky)
Mléko
Sůl, pepř
Postup jako u první nádivky.

Nádivka (Vůně dobrot z podhůří Šumavy)
30 dkg kuřecího nebo králičího masa
3 dkg vepřového masa
30 dkg uzeného masa
10 rohlíků
10 vajec
1 cibule
slanina
Bylinky (kopřivy, popenec,petrželka,listy pampelišek,…)

Muškátový květ,pepř,sůl
Maso uvaříme a nakrájíme na kostičky. Rohlíky nakrájíme a zalijeme vývarem z masa a necháme nasáknout. Na slanině podusíme cibulku. Vejce, sůl, pepř, muškátový oříšek a nasekané bylinky promícháme s rohlíky a nakrájeným masem. Směs dáme do pekáčku, který jsme vymazali a vysypali strouhankou a pečeme zvolna asi 45 minut.

Drůbková nádivka ( Nahořánky ) – je to taková dietní verze nádivky

Kuřecí drůbky (játra, srdíčka, možno i žaludky)
Máslo na osmažení drůbků
5 dkg másla
2 vejce (sníh)
2 lžíce nasekaných mandlí
3 housky
Smetana na namočení housek
Muškátový květ, sůl, pepř
Sekaná petrželka
Drůbky nakrájíme a udusíme na másle. Housky nakrájíme a namočíme do smetany. Máslo utřeme se žloutky, přidáme drůbky, namočené housky, petrželku, ochutíme kořením a lehce promícháme se sněhem a mandlemi. Dáme do vymazaného pekáčku a zvolna pečeme.

Fotka uživatele Recepty Návody a nápady.

 

JIDÁŠE

Na Zelený čtvrtek se na připomenutí Jidášovy zrady pečou velikonoční jidášky ( někde ovšem už ve středu, aby se ve čtvrtek mohli jíst za svítání). Typické velikonoční pečivo z kynutého těsta má většinou tvar krouceného provazu (symbolizuje tak to, že se Jidáš po zrazení Krista oběsil). Jidáše se tvarovaly i do podoby různých zvířátek, mláďátek a ptáčků, aby přivolaly jaro.Kdo jedl Jidáše na Zelený čtvrtek, byl po celý rok chráněn před hadím uštknutím.

Velikonoční jidášky ( Kvilda ):
Suroviny:
500g polohrubé mouky
250 ml smetany
2 žloutky
12 dkg cukru krupice
10 dkg rozpuštěného sádla 
1 droždí ( kvásek )
1 lžička nastrouhané citronové kůry
špetka soli
Z poloviny vlažného mléka, trochy mouky, lžičky cukru a droždí připravíme kvásek, který po vzejití přidáme do prosáté mouky s cukrem a špetkou soli, přidáme rozpuštěné sádlo, zbylé vlažné mléko a žloutky a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Pak necháme kynout na teplém místě. Po nakynutí z těsta tvarujeme válečky tenké asi 1,5 cm, dlouhé cca 20 cm, a stáčíme do spirálek nebo esíček, ale můžeme vytvořit třeba i uzlíky, ptáčky a pod.
Pokládáme na pečící papír, necháme ještě chvíli vykynout, potřeme rozšlehaným vejcem, můžeme dozdobit mákem, mandlemi a upečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Po upečení se potíráme horkým medem.

Jidáše medové ( Strašínsko )
Suroviny:
50 dkg polohrubé mouky
10 dkg medu
10 dkg másla
1 droždí (kvásek -cukr, droždí, teplé mléko, troška hl. mouky )
2 žloutky
špetka strouhaného muškátového oříšku
1/4 l vlažného mléka
špetka soli
citrónová kůra

žloutek se smetanou na potření před pečením
medové máslo: 1O dkg másla s 10 dkg medu
moučkový cukr na posypání

Med s máslem mírně ohřejeme a umícháme. Přidáme žloutky a chvilku třeme. Přidáme mouku, citronovou kůru, oříšek a kvásek. Vlažným mlékem zaděláme těsto.
Necháme kynout na 2 hodiny.
Po vykynutí vyvalujeme pramínky, které stočíme do spirálky, konec zastrčíme do středu. Dáme na plech a potřeme žloutkem se smetanou. Pečeme při 190 st. asi 10-15 minut. Potíráme i během pečení. Po vytažení necháme chvilku vychladnout, rozkrojíme a promažeme medovým máslem.

Jidášky pašijové ( Maleč )
Suroviny:
25 dkg hladké mouky
25 dkg hrubé mouky
¼ l mléka
12 dkg cukru
1 droždí ( kvásek )
Citrónová kůra
12 dkg másla
Špetka soli
Po vykynutí vyvalujeme pramínky, které stočíme do spirálky, konec zastrčíme do středu. Dáme na plech a potřeme žloutkem se smetanou. Pečeme při 190 st. asi 10-15 minut. Po vytažení z trouby potíráme teplou smetanou s medem a cukrujeme.

Jidáše ořechové ( 1927 )
Suroviny:
50 dkg hladké mouky
1 droždí ( kvásek )
10 dkg cukru krupice
10 dkg másla
3 vejce
asi 250 ml mléka
20 dkg mletých ořechů 
1 vanilkový cukr
citrónová kůra

na potření máslo s rumem nebo medem
moučkový cukr na posypání

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, se špetkou cukru a dvěma lžícemi mouky ho zamícháme a necháme na teplém místě vyběhnout.Do mísy s moukou přidáme vejce, vanilkový a krupicový cukr, rozpuštěné máslo, ořechy, přilijeme kvásek a dobře propracujeme. Pokud je těsto příliš tuhé, přilijeme trochu vlažného mléka. Jakmile je těsto spojené, přeložíme je na vál, dobře propracujeme dohladka a pod utěrkou necháme na teplém místě alespoň 1 h vykynout. 
Z vykynutého těsta tvarujeme různé uzlíky, houstičky, preclíčky. Na plechu je necháme ještě dalších 15 minut kynout. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 10–15 minut dozlatova.

foto: Jidáše medové

Fotka uživatele Recepty Návody a nápady.

 

MAZANCE

1. JEMNÝ MAZANEC (předpis po babičce)
Suroviny:
35 dkg hladké mouky
35 dkg hrubé mouky
špetka soli
14 dkg moučkového cukru
18 dkg másla
asi 250 ml smetany nebo mléka
1 vanilkový cukr
4 dkg droždí ( kvásek )
4 žloutky
citrónová kůra

rozinky, mandle
1 vejce na potření

Do mísy prosijeme mouku, přidáme sůl,cukr,vlahé máslo, vanilkový cukr a kůru. Mouku zaděláme vzešlým kváskem, přidáme v mléce rozšlehané žloutky a vypracujeme tužší hladké těsto. Necháme vykynout. Do vykynutého těsta zapracujeme rozinky, utvoříme bochánek, který necháme ještě ½ hodiny kynout. Potom pomašlujeme vejcem, doprostřed uděláme kříž a posypeme mandlemi.
Pečeme zvolna asi 1 hodinu ( 180st.)

2. BOCHÁNEK ( Strašín )
Suroviny:
1 kg polohrubé mouky
25 dkg másla
1 vanilkový cukr
18 dkg moučkového cukru
kůra z 1 citrónu
5 dkg zmlazených kvasnic
¼ l mléka
5 žloutků

1 vejce na potření, rozinky, mandle

Žloutky utřeme s máslem a cukrem. Přidáme ostatní suroviny a zaděláme hladké těsto. Necháme minim 1 hodinu kynout. potřeme vajíčkem, posypeme mandlemi a pečeme při 185 °C asi 1 hodinu.

3. MAZANEC (1931)
Suroviny:
50 dkg hladké mouky
50 dkg hrubé mouky
4 žloutky
20 dkg másla
20 dkg moučkového cukru
sůl
špetka tlučeného anýzu
5 dkg droždí ( kvásek )
½ l mléka (lijeme postupně)

rozinky, mandle
1 vejce s mlékem na potření
Postup recept č. 1.

4. MAZANEC JEMNÝ ( 1927 )
Suroviny:
80 dkg hladké mouky
15 dkg moučkového cukru
špetka soli
3 strouhané hořké mandle
4 dkg kvasnic ( kvásek )
3 žloutky
14 dkg másla
3 dcl mléka (podle potřeby)
citrónová kůra

rozinky, mandle, vejce na potření

Postup recept č. 1.

Výsledek obrázku pro mazance recepty ze šumavské