VEPŘOVÁ ŠIŠKA V KYSANÉM ZELÍ
( Strašín )

SLANINOVÉ KARBANÁTKY S KŘENOVO-HOUBOVOU OMÁČKOU A BYLINKOVÉ KNEDLÍKY ( 1931 - Kniha řádné hospodyňky )

KAPR STARODÁVNÝ, PEČENÝ ( Strašín 1903 )
BOUBÍNSKÉ KUŘE S HOUBOVÝMI NUDLEMI

SVĚTÁCKÉ PEKÁČKOVÉ ŘÍZKY ( Stachy )
ZELNÝ NÁKYP (Hartmanice, 1946)
VEPŘOVÉ MASO NA PIVU A BYLINKÁCH
RULÁDKY S MÍŠENINKOU
VEPŘOVÉ KOTLETY NA ZÁZVORU a rozmarýnové brambory

VYPRAŽENÉ ZELÍ S FLÍČKY ( recept od Alenky z roku 1931 )

SEKANÁ PEČENĚ OD PANA NADLESNÍHO ( Nové Hutě )
ŽIHOBECKÉ KUŘE a NOVÉ BRAMBŮRKY
HOUSKY Z NEZDIC
VEPŘOVÉ NA ZÁZVORU S OREGÁNEM ( Klatovsko 1927 )

KVASNICOVÝ CIBULOVÝ KOLÁČ
ZELENÝ HRÁŠEK SE SMETANOU ( 1939 )
ZAPEČENÝ GULÁŠ
TĚSTOVINY ZAPÉKANÉ ( 1936 )
LEŠINA S KRKOŠKOU
VEPŘOVÉ PLÁTKY V HOŘČICI
PEČENÉ KUŘE S NÁDIVKOU

VEPŘOVÉ PLÁTKY SE SMETANOU
VEPŘOVÁ NA ZELENINĚ
VEPŘOVÉ S CIBULÍ A PIVEM

VEPŘOVÉ SE ZELENINOU

HLÁVKOVÉ ZELÍ ZAPÉKANÉ

KACHNA PEČENÁ,DVOJE ZELÍ,DVOJE KNEDLÍKY

TYMIÁNOVÁ JÁTRA (FILIPOVA HUŤ)
Suroviny:
50 dkg jater (husí, kuřecí, mladá telecí)
1 cibule
10 dkg sádla
10 dkg slaniny
8 kuliček jalovce, černý celý pepř (utlouct)
2-3 stroužky česneku
svazek tymiánu
1,5 dcl vína ( já zvolila lehčí bílé )
1 dcl vody
sůl
1 lžíce hladké mouky
Očištěná játra nakrájíme na kousky a promneme s prolisovaným česnekem.
Na sádle osmahneme cibulku se slaninou, přidáme játra a zarestujeme. Podlijeme vodou a dusíme s jednou snítkou tymiánu dokud játra nejsou měkká. Zaprášíme moukou, podlijeme vínem, osolíme a přidáme utlučené koření. Chvilku povaříme. Přidáme zbytek nasekaného tymiánu, dochutíme a podáváme s brambory.
RYBÍ DOBROTY
KROKETY ZE ZBYLÉHO MASA
KUŘECÍ MASO ZADĚLÁVANÉ
PEČENĚ SE ŠÍPKY
1 kg pečeně (nebo podle strávníků)
2 cibule
sádlo
5 bobkových listů
hrst šípků
6 kuliček jalovce
kmín
máslová jíška
2 dcl červeného vína
voda nebo vývar
Maso osolíme, okmínujeme a dáme do pekáčku. Přidáme sádlo, nakrájenou cibuli, bobkový list, jalovec a šípky. Podlijeme vodou a pečeme, dokud maso není měkké. Po upečení maso vyjmeme a nakrájíme. Uděláme máslovou jíšku, na kterou procedíme výpek z masa, zalijeme vínem a podle potřeby doplníme vodou nebo vývarem. Povaříme, dochutíme solí a vrátíme maso, které ve šťávičce prohřejeme. Podáváme s bramborem nebo bramborovým knedlíkem.
BRAMBOROVÉ NOKY
Jsou to vlastně malé kousky bramborového těsta, ale je to zase něco jiného než knedlíky. S těstem se dobře pracuje, nerozváří se a knedlíčky jsou chutné.
Suroviny:
1 kg brambor vařených ve slupce
30 dkg hrubé mouky
10 dkg krupice
3 vejce
sůl
Brambory prolisujeme,přidáme suroviny a spojíme v hladké těsto. Tvoříme válečky,které krájíme asi na 1-1,5 cm kousky. Vaříme ve vodě 10 - 15 minut podle velikosti.
MASOVÉ KOULE V ZELÍ
VEPŘOVÉ PLÁTKY, OMÁČKA ZE ŠŤÁVY Z KYSELÉHO ZELÍ
Machonda se odlišuje od lepenice tím, že brambory pouze ,, šťoucháme“ a zelí přidáváme kyselé. Machonda je dobrá i jako samostatné jídlo.
Plátky s omáčkou:
1 kg plátků vepřového masa
2 dcl šťávy z kysaného zelí
sádlo
česnek
majoránka
sůl, pepř
hladká mouka
voda
Maso naklepeme,osolíme,opepříme,potřeme česnekem a zatlačíme majoránku. Plátky osmahneme na sádle jen tak, aby se maso ,,zatáhlo“. Výpek necháme v pánvičce. Opečené maso dáme do pekáčku, zalijeme šťávou ze zelí, podle potřeby doplníme vodou a pečeme při 220 st., Dokud není měkké. Vyndáme ho z pekáčku. Z výpeku a hladké mouky uděláme jíšku, kterou zalijeme šťávou z masa. Podle potřeby naředíme ještě šťávou ze zelí nebo trochou vody. Provaříme, vrátíme maso a už jen prohřejeme.
Machonda:
1 kg brambor
50 dkg kysaného zelí
1 cibule
20 dkg špeku,uzeného,slaniny podle chuti
sádlo
sůl
Brambory nakrájíme na kousky a uvaříme v osolené vodě. Slijeme (vodu můžeme použít na praženkovou polévku) a rozšťoucháme. Zelí vymačkáme, posekáme a zamícháme do brambor. Na sádle osmahneme cibulku s uzeným a i se sádlem lehce zapracujeme do brambor nebo můžeme směs dát až na machondu na talíři.
Dobrou chuť!
VEPŘOVÉ PLÁTKY NA PEPŘI
vepřové plátky
4 stroužky česneku
mletý pepř
celý pepř,jalovec ( asi 8 kuliček )
2 jarní cibulky
sádlo
kysaná smetana nebo smetana na šlehání
lžíce hladké mouky
Plátky masa naklepeme,osolíme,zlehka opepříme a necháme zatáhnout. Podlijeme vodou nebo vývarem,přidáme celý pepř,jalovec a dusíme. Když je maso měkké,tak výpek scedíme a přidáme nasekaný česnek a jarní cibulku. Přilijeme smetanu s moukou a provaříme. Podáváme s brambory.
VEPŘOVÉ NA ZÁZVORU
( Klatovsko 1927 )
Suroviny:
5 plátků vepřového masa
4 stonky oregána
4 stroužky česneku
mletý zázvor ( asi 1 plná lžička )
1 cibule
sádlo, kousek másla
sůl
hladká mouka
Maso naklepeme. Česnek utřeme se solí,přidáme nasekané oregáno,zázvor,kousíček másla a spojíme.
Plátky lehce osolíme a potřeme zázvorovou směsí. Opečeme na sádle.
Do výpeku přidáme nakrájenou cibuli,osmahneme,zaprášíme moukou a zalijeme vodou nebo vývarem. Pokud nám zbude zázvorová směs,přidáme ji a povaříme. Dochutíme solí dle chuti.
Podáváme s bramborem.
Dobrou chuť!
HLÁVKOVÉ ZELÍ SE ŠKVAREČKAMA (ZÁTOŇ)
Tenhle recept mám od kamarádky babičky,je to rychlá večeře, pokud chcete, můžete použít i jako přílohu k masíčku.
Suroviny ( na 2-3 porce ):
1/2 hlávky zelí
5 brambor
miska škvarků
sádlo
čerstvé bylinky kerblík a libeček
1 kysaná smetana ( ochutíme mletou červenou paprikou, může být i pikantní)
sůl, pepř,kmín
1 vejce
Na pánvičce rozpustíme sádlo a přidáme nakrájené zelí a na kostičky brambory. Osolíme, opeříme, okmínujeme a restujeme, dokud nejsou brambory měkké. Přidáme nasekané škvarečky a chvilku prohřejeme. Odstavíme,zamícháme smetanu,nasekané bylinky,vejce, dobře promícháme a dáme do pekáčku. Zapečeme při 200 st. asi 10 minut
SLAVNOSTNÍ ZÁVITKY (NAHOŘÁNKY)
plátky kýty podle počtu strávníků
5 stroužků česneku + 1 do pekáčku
dobromysl ( oregáno )
5 lžic hrášku
plátky uzeného podle počtu plátků
sádlo
cibule
1 dcl smetany
sůl,pepř
hladká mouka
1 lžička zázvoru
Plátky naklepeme,osolíme a opepříme. 5 stroužků česneku utřeme,smícháme s nasekaným oregánem a rozpuštěným kouskem sádla.Plátky touto směsí potřeme a necháme chvilku odležet. Na každý plátek dáme uzené a trochu hrášku ( 2 lžíce dáme stranou),zavineme do závitků,spojíme párátky nebo ovážeme nití.
Smícháme mouku s 1/2 lžičkou zázvoru a závitky v nich obalíme. Opečeme na sádle,dáme do pekáčku i s výpekem,přidáme k nim cibulku nakrájenou na větší kousky a nasekaný česnek. Podlijeme vývarem nebo vodou a pečeme,dokud není maso měkké. Maso vyjmeme,výpek přecedíme,přidáme smetanu,hrášek a krátce povaříme. Musí to být šťávička ne omáčka. Vrátíme maso a krátce prohřejeme.
Dobrou chuť!
STAROČESKÁ PLEC
Maso na plátky zalijeme mlékem přidáme celé stroužky česneku špetku oříšku sůl pepř
Druhý den maso povaříme v mléce a dáme pomalu péct do trouby , pozor!! Mléko může přetéct proto okraj hrnce potřeme máslem , přesto raději hlídáme.

PLNĚNÁ SEKANÁ (Maleč)
mleté maso ( já měla 1 kg)
2 žemle nakrájené na kostičky
2 dcl smetany
čerstvé bylinky ( majoránka, tymián,petrželka )
2 vejce ( sníh )
anglická slanina
kyselé okurky
sůl,pepř
uzený špek pod sekanou
Mleté maso promícháme s namočenou žemlí,solí, žloutky a pepřem. Přidáme nasekané bylinky a sníh. Na folii ( v receptu je pečící papír, ale folie je lepší) rozprostřeme směs,přitiskneme rukou a poklademe anglickou slaninou a kyselou okurkou. Pomocí folie zamotáme a dáme do pekáčku,podlijeme trochou vody,obalíme plátky slaniny ( nemusíme celou ) a přidáme nakrájený špek. Pečeme při 220 st. asi 1 hodinu.
ZADĚLÁVANÉ KUŘECÍ MASO SE ŽAMPIONY
1 kg kuřecího masa
1 cibule
3 lžíce másla
1 dcl bílého vína
malá miska žampionů (čerstvé )
1 lžička mletého zázvoru
sůl, pepř
máslová jíška
kuřecí vývar ( voda )
Maso nakrájíme na kousky. V hrnci povolíme máslo, na kterém osmahneme cibulku ( pouze do růžové barvy ), přidáme maso se žampiony, osolíme a necháme pouze zatáhnout. Posypeme zázvorem a podlijeme vývarem. Dusíme pod pokličkou asi 1/2 hodiny. Když je maso skoro měkké, přilijeme víno a 3 minuty povaříme. Zahustíme máslovou jíškou a necháme provařit.
Hrášková rýže:
1 hrnek rýže
2 hrnky vody ( nebo podle strávníků, ale vždy 1:2 )
1 cibule
pár hřebíčků
miska hrášku
1 lžíce másla
sůl
Rýži propereme a dáme do hrnce. Zalijeme vodou, osolíme, přidáme cibuli, do které jsme zapíchali hřebíček. Vaříme pod pokličkou asi 15 minut. Hlídáme, aby se nám rýže nepřipálila. Vyndáme cibulku,přidáme máslo a zlehka zamícháme hrášek.
KUŘE NA ČESNEKU S ROZMARÝNEM A BRAMBOROVÝM KNEDLÍKEM
Spousta jídel,které mají původ v Bavorsku, mají jako přílohu knedlíky. V tomto případě je to ale opravdu skvělá kombinace.
Kuře:
1 kuře ( kuřecí čtvrtky)
1 palička česneku
snítky rozmarýnu
1 citrón
máslo,sůl
hladká mouka
bílé víno
Kuře nebo čtvrtky kuřete potřeme citrónovou šťávou a máslem. Prosolíme a proložíme snítky rozmarýnu. Necháme v chladu proležet přes noc.
druhý den přidáme vodu a neoloupané stroužky česneku.
Pečeme do té doby,než má kuře červenou kůrčičku.
Kuře vyjmeme,výpek naředíme trochou vody a vínem,zaprášíme moukou a provaříme.
Podáváme s bramborovým knedlíkem.
Bramborové knedlíky:
1 kg nastrouhaných vařených brambor
20 dkg krupičky
20 dkg hrubé mouky
2 vejce
sůl
Vypracujeme vláčné těsto,tvoříme 2 šišky,které dáváme do vroucí vody a vaříme podle velikosti 10-15 minut.
Dobrou chuť!
SLANÉ PALAČINKY ZAPÉKANÉ (1935)
Palačinky:
20 dkg polohrubé mouky
2 žloutky nebo 1 vejce
½ l mléka (dejte podle potřeby, aby těsto bylo tekuté)
sůl
hrst sekané petrželky (asi 3 lžíce)
Náplň:
1 cuketa -doporučená zelenina - kedluben, cuketa, zelené fazolky,chřest,špenát listy
1 cibule
máslo
1 lžíce tymiánu (není nutné)
sůl, pepř
2 dcl kysané smetany ( vysokoprocentní )
minimálně 10 dkg aromatického tvrdého sýra ( plísňový,uzený,s pepřem,…)
Na zapečení:
1-2 dcl smetany
1 vejce
Uděláme těsto a upečeme palačinky. Na másle podusíme jemně nasekanou cibulku s cuketou, ochutíme solí, pepřem a tymiánem. Přidáme smetanu a nastrouhaný sýr. Mícháme, dokud nemá směs hustější konzistenci.
Na palačinku dáme směs a zavineme. Naskládáme do zapékací misky. Do zbylé směsi přidáme smetanu s vejcem a nalijeme na palačinky. Můžeme ještě zasypat sýrem. Zapékáme, dokud nemáme krustičku. Jsou výborné!
TELECÍ ŘÍZKY V ZÁZVOROVÉM TĚSTÍČKU
1 kg telecího masa na řízky, sůl, pepř, olej na smažení
Těstíčko: 3 vejce, 2 lžičky mletého zázvoru, 2 stroužky česneku, 1 lžíce čerstvých nasekaných bylinek (pažitka, majoránka, petrželka, oregano), 1 lžíce škrobové moučky, 1 dcl piva
Maso naklepeme, osolíme, opepříme, namáčíme do těstíčka a smažíme na oleji. Necháme na ubrousku okapat a podáváme s bramborovou kaší.
UZENÉ A ŠŤOUCHANÉ BRAMBORY
Brambory: 1 kg brambor, slanina, 4 stroužky česneku, nasekaná petrželka, 2 cibule, sádlo, sůl, pepř, kmín
Maso okmínujeme, podlijeme vývarem, přidáme snítky rozmarýnu a dáme zapéct do trouby tak, aby se vytvořila kůrčička. Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky, osolíme, okmínujeme a uvaříme do měkka. Na pánvi na sádle rozškvaříme nakrájenou slaninu, přidáme nakrájené cibule a opékáme asi 5 minut dozlatova. Brambory slijeme, rozšťoucháme, přidáme cibulovou směs i se sádlem, utřený česnek, petrželku, koření a promícháme. Maso nakrájíme na plátky a podáváme.
NADÍVANÉ JARNÍ KUŘÁTKO
Nádivka: 20 dkg kuřecích jater, 2 vetší vejce, 3 žemle,1 lžíce másla, smetana na namočení žemlí (nebo plnotučné mléko), sůl, muškátový květ, 1 lžíce nasekané petrželky, 1 lžíce spařených nasekaných mladých kopřiv
Žemle nakrájíme na kousky a namočíme je do smetany. Lehce vymačkáme a utřeme je s kořením, solí, rozpuštěným máslem, žloutky, nakrájenými játry, petrželkou a kopřivami. Do směsi vmícháme sníh z bílků.
Kuřátko omyjeme, osolíme a naplníme nádivkou. Po naplnění sešijeme režnou nití. Kuřátko dáme na pekáč s máslem a trocho vody a pečeme při 180 °C do zlaté barvy. Po upečení porcujeme i s nádivkou.
HOVĚZÍ KOUSKY SE SMETANOU
1 kg hovězí kýty, 1 cibule, 250 ml smetany, hladká mouka, 1 lžička zázvoru, 2 lžíce rajského protlaku, sůl, mletý pepř, olej, vývar
Kýtu nakrájíme na nudličky, osolíme, obalíme v mouce a osmahneme na oleji. V hrnci necháme zezlátnout nakrájenou cibuli, přidáme smetanu, zázvor, protlak a mletý pepř. Opečené maso přidáme do této směsi, přilijeme vývar a dusíme do měkka. Dochutíme podle potřeby solí.
VEPŘOVÁ JÁTRA NA VÍNĚ
Játra nakrájíme na plátky, lehce naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v mouce. Špek nakrájíme na kostičky a dáme na pánev. Necháme vyškvařit. Přidáme játra, která opečeme z každé strany asi 3 minuty. Podlijeme vývarem a vínem a dusíme, dokud játra nejsou měkká. Podle potřeby podléváme vývarem. Do hotového výpeku přidáme nasekanou dobromysl a dosolíme. Podáváme s bramborem.
KANČÍ RAGÚ
80 dkg kančí plece, 1 cibule, 2 mrkve, 1/4 středně velkého celeru, 2 ks bobkového listu, 5 kuliček jalovce, 3 kuličky nového koření, 3 snítky tymiánu, 1 snítka šalvěje, 2 dl červeného vína, vývar na podlévání, sůl, pepř, sádlo, hladká mouka
Na sádle orestujeme společně nakrájené osolené maso, mrkev, celer a cibuli. Necháme zezlátnout. Podlijeme vývarem a 1 dl vína. Přidáme koření a dusíme do měkka. Podléváme vývarem do ¾ masa. Když je maso skoro měkké, vydusíme do tuku, zaprášíme trochou mouky (ne moc, omáčka nemá být hustá, spíše nechat udělat šťávu), podlijeme vývarem a 1 dl vína. Necháme provařit a dochutíme solí a popřípadě trochou citronové kůry.
KOTLETY NA MAJORÁNCE
6 kotlet, 2 lžíce majoránky, sůl, pepř, 1 cibule, 2 dl bílého vína, 1 lžička mletého zázvoru, 1 lžíce hladké mouky, tuk, pár kuliček jalovce, 1 bobkový list
Kotlety naklepeme, osolíme a vetřeme do každého plátku majoránku. Nakrájenou cibuli osmahneme spolu s kotletami na tuku, podlijeme vínem, přidáme jalovec, bobkový list, doplníme do poloviny vodou a dusíme pod pokličkou. Měkké kotlety vyndáme, šťávu zaprášíme moukou, přidáme zázvor a provaříme. Hotovou omáčku přecedíme na kotlety a podáváme s bramborem.